Silly: Mer From med highlights och djupare koll på siffrorna DEL, men närheten till Danmark blir svår jmf. Kristianstad & scout om Collberg som är ny i Karlskoga

Mathias From, här i AIK 18/19. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Enligt källor kan det alltså kanske bli danske VM-forwarden Mathias From som blir den sista viktiga pusselbiten i forwardsbygget inför seriestart. Men Kristianstad lockar med en topproll och en närhet till hemlandet Danmark, som Västerås har svårt att konkurrera med…

Varför är då VIK enligt uppgifter till bloggen intresserade av denna dansk? 5+12 och -9 på 36 matcher i tyska ligan är ju kanske inte så imponerande vid en första anblick. Men vi ska komma ihåg att DEL är en väldigt bra liga, i vissa fall nog SHL-mässig.

Sedan, precis som From själv sa till HockeyNews.se, fick inte 23-åringen så mycket istid. Och räknar vi om produktion till per minut spelad ser det mycket bättre ut för From i Düsseldorfs interna poängliga:

Endast välmeriterade Barta var alltså bättre än From om vi räknar så här i poäng per 60 minuter spelade. From är före bra namn som Olimb och Carey. Några höjdpunkter med From från Düsseldorf (nr. 77) nedan:

 • Assist efter att ha ”styrt” PP från vänsterkanten 3.24 in.
 • Fin assist efter att ha läst spelet bra mot Krefeld, 1,20 in.
 • Vinner en åkduell och bra tillbakapass i PP, 1,37 in.
 • Första målet i PP, fint hårt välplacerat dragskott i bortre, 3,28 in.
 • Mål 2 i PP, åker från egen blå, vänder bort sin back och avslutar centralt, 1,29 in.

Den så snabbe och 187 cm långe From skulle också kunna ses som en möjlig uppgradering över Sebastian Benker, som ju gjort sorti. Benker var ju i sina bästa stunder en pucktransportör och chansskapare av rang. Detta med sin ganska unika kombo av fart och storlek samt hyfsade händer.

Sådana spelare växer ju inte på träd, men From skulle kunna vara ”en högerfattad Benker”, men med bättre effektivitet, verktygslåda och meriter…

***

Den som vill se From i Danmark (nr. 75) är det nedsläpp 19.15 ikväll (fredag) mot Belarus i VM. From har dock varit lite in och ut i laget gällande istid. Danmark är ju ganska bra nuförtiden…

***

Karlskoga har hämtat in Sebastian Collberg från tyska andraligan. En intressant rightare med okey SHL-meriter tidigare, men karriären verkar ha avstannat lite:

– Inte tillräckligt med driv eller eld i varken Graz eller Frankfurt senaste två säsongerna, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Tycker han började tappa skridskoåkning redan i Timrå 18/19 i SHL.

– Frankfurts GM chansade lite genom att signa honom efter en blek säsong i Graz, men det hände inte mycket i Frankfurt heller. Inte en kille du vill behöva lita på i en framskjuten roll, men Karlskoga brukar ju lyckas få fart på de flesta…

5 svar

 1. Pelle skriver:

  Supersnyggt mål av From.

  • Bozo skriver:

   Gör han 1+1 bara för det. Om han skulle komma så är det nog en top6 det blir hos VIK oxå. Han skulle lätt flytta ner Lill-Z till tredje där han hör hemma.

   • Musse skriver:

    Håller med Bozo. Har lite svårt att förstå att bloggen håller Lill-Z i en förstalina???
    Han har mycket att bevisa efter två ganska bleka säsonger. Bör börja längre ner och får isf visa att han förtjänar en plats högre upp. Inga bra signaler i gruppen annars, alltid känsligt med en pappa som tränare eller sportchef om du inte är en superstjärna.

    • Mikael Norén skriver:

     Musse och Bozo: Vill man ha (vilket i alla fall jag verkligen vill) en rightare i varje offensiv kedja – då är det bara att välja på Lavoie, Z eller ev. From. Det är inte alls lätt, men Zäta tror jag har störst behov/potential av en bra omgivning, och då kan det åter bli 25 mål och 50 poäng, där jag tror Fryck och Svensson kan ta fram många puckar till Zäta.

     Lavoie är mer av en playmaker som kan duka upp för Lunsjö/Rauchenwald, och tror Z har störst behov/potential med den bästa centern, vilket på förhand är Frycklund. Och From har trots allt bara gjort 25 poäng som mest en seniorsäsong och får börja i en tredje och PP2 i min värld. Men From kan nog samtidigt explodera och bli en given spelare för en förstakedja.

     Det är inte lätt. Hur ser era kedjor ut?

     • Musse skriver:

      Micke: Jag tror Lavoie passar bättre där om han nu är mer en playmaker då Svensson är mer en avslutare. Är lite osäker på vad de senaste åren gjort med Frycklund. Är inte helt säker på att han är vår förstecenter, Kanske bättre att inte lägga för mycket press i början utan låta honom hitta tillbaka till det självförtroende han hade när han lämnade. Han har nog en bra lekkamrat i Lunsjö, kan nog snurra friskt i anfallszonen.

      Så här skulle nog jag ha startat laget.

      Lavoie. Rauchenwald. Svensson

      From. Frycklund. Lunsjö

      Zäta. Karlsson. Bergman

      Johansson. Skedung. Wikman

      Kangas blir en joker beroende på hur han utvecklas i sommar.