En plötslig inverterad chockvärvning av en doldisback (dock med SHL-meriter från Linköping) – Paananen om Ludvig Östman: ”Gör vad som helst för att vinna, precis som Kalle”

Ludvig Östman. FOTO: JIMMY GERDIN VIK.SE

 

Under torsdagseftermiddagen levererade Patrik Zetterberg en ”inverterad chockvärvning”. Efter många tunga namn ansluter nu backen Ludvig Östman från Borlänge. Något av en doldis som nog ingen såg komma.

22-åringen har modest storlek (181 cm och 75 kilo enligt EliteProspects.com) och statistiken är lika blygsam genom karriären, exempelvis ”bara” 2+9 och -6 på 42 matcher i Borlänge i Ettan senaste säsongen. Men såklart finns många andra viktiga parametrar.

Att Linköping värvade Östman till sitt J20 2017 säger något om potentialen, och två SHL-matcher blev det då.

***

Bloggen kontaktade Thomas Paananen, som hade Östman i VIK J20 2015-17:

– Östman är en ung och utvecklingsbar back med defensiven som sin största styrka. Han är en tävlingsmänniska av rang med en tydlig ”on/off-knapp”, menar Thomas.

– Han är världens trevligaste på sidan av plan men riktigt jobbig att möta på isen, passar perfekt in i vårt lagbygge. Jag tränade honom som junior, så vi vet vad vi får.

Det känns som en högst oväntad värvning då Östman har modest storlek och statistik. Hur tror du han klarar sig i ett topplag i HA?

– Han kommer att klara sig bra, han är utvecklingsbar och har glöden själv att bli bättre. Vi ska jobba hårt med för att han ska bli en stabil defensiv back i HA. Vi har som sagt andra spelare som ska sköta den offensiva produktionen.

Vilka likheter och skillnader ser du med hans bror Kalle, som hade en explosionsartad utveckling som center i VIK?

– Tävlingsskallen! Båda har en väldigt tydlig on/off knapp. Bra människor som gör vad som helst för att vinna.

– Sedan är det ju skillnader också såklart. Dumt att jämföra, vilket säkert många vill göra eftersom Kalle blev en megasuccé här. Men för oss handlar det om att ge Ludvig en bra och trygg resa i vår miljö med en bra plan och en tydlig roll, säger Thomas avslutningsvis.

***

På VIK.se sa också Patrik Zetterberg att han vill ha in en back utöver Östman. Om bloggen får tippa vill VIK ha in någon tuff och defensiv topp-4-back som liknar exempelvis Alen Bibic eller Jonathan Racine.

Men sådana backar siktar nog inte på HA i första hand, och därmed måste kanske VIK vänta lite…

2 Responses

  1. Pelle skriver:

    Varför slutade lillebror Almen så tidigt med ishockeyn? Skadeproblem? Vilken sorts skada då?

  2. Arne skriver:

    Slut på pengar?