30 skapliga minuter räckte inte mot småskickligt Mora då det bitvis var riktigt avslaget – men Bergman, Jansson och Jardeskog på uppgång och bitvis kanske Greba efter tuff start

Greba har haft det tungt, men tände till då han flyttades till kedjan med de fantastiska Wikman och Skedung. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Efter nio segrar på de tio senaste och lite småknackigt spel på sistone kom till slut en förlust. Detta då det blev riktigt avslaget bitvis hemma mot ett småskickligt Mora som vann med 3-4 på fredagskvällen. Har VIK förresten någonsin gjort en bra match hemma mot Mora?

Väldigt låg förstaperiod både på isen och bland de flesta i den ringa publiken. Mora gjorde två mål på sina tre första chanser. Det fortsatte tungt för Greba som slog en en onödig icing. Sedan var gästerna skickliga direkt på tekning då VIK inte var alerta nog och 0-1 efter 99 sekunder.

0-2 kom efter att Tornberg inte var tillräckligt aggressiv och då kunde Miketinac styra in pucken efter 6.45. Turligt 1-2 på shaky Ward via ett skott utifrån av Rigelius efter bra förarbete av Johansson efter 9.32.

1-3 kunde kanske Ryttar tagit från kanten efter 15.47, dock välplacerat högt i krysset av Heikkinen. 6-8 chanser Mora i 5v5.

Bättre i 2:a med nya kedjor inledningsvis, något som främst fick igång Greba på ett helt annat sätt. Arkalov fick dock välförtjänt allt mindre istid och bänkades i tredje.

 • Zäta Karlsson Bergman
 • Greba Skedung Wikman
 • Lunsjö Johansson From
 • Kangas Arkalov Rigelius/Wiberg

Bra av Z som dukade upp för Jansson – vasst direktskott och 2-3 efter 23.29. Skedung (fantastiskt läcker passning av Wikman), From (ny otrolig soloräd) och JJ14 brände alla frilägen.

Lite suspekt tvåa på Tornberg då Wernblom såg ut att nästan kasta sig på #52, domarna var tyvärr lika svajiga som VIK denna afton. Snyggt 2-4 PP-Mora. 3-4 efter lysande händer och nätnärvaro Skedung efter 36.00. 7-6 chanser till VIK 5-5.

Tidigt i tredje drog Greba igång ett anfall där Wikman var nära att näta. Ryttar stod sedan för en magisk benparad i sidled efter en patenterad Ljunggrenpass.

VIK skapade en hel del i tredje och vann chanserna i 5v5 mot med hela 11-3. Domarna blundade för då Greba drogs omkull ordenligt längs sargen, istället letade de upp en tvåa på Roe i slutet som stängde matchen.

SAMMAFATTNING

Historiens vingslag är svåra att parera då VIK väl alltid har svårt för Mora på hemmaplan. Kan inte minnas en enda bra hemmamatch mot detta gäng på rak arm.

VIK vann trots allt chanserna i 5v5 med 24-17 efter en bra forcering i tredje. Men spelet har haltat lite på sistone trots att segrarna har kommit.

Det är kanske inte så konstigt då laget saknar Frycklund allt mer, plus även lagets andre kanske mest offensivt begåvade center i den så skadeförföljde Hakkarainen. Såg förresten en till synes pigg Hakkarainen gåendes efter matchen och centern verkar i alla fall inte alltför skadad/sjuk.

Särskilt Zetterberg saknar Frycklund. #28 försöker emellertid spela mer fysiskt och hade fina 6-1 i NP i afton inklusive en fin assist. Men styrkan är ju sista tredjedelen med puck. Detta då de bägge Västeråssönerna hittar varandra så bra.

Någon twittrade att Frycklund är nära comeback, kanske till och med på söndag enligt TV, påstod någon.

Bergman på gång på riktigt med Karlsson och en From som blandar briljant med annat. #25 hade hela 10-1 i NP och kan förhoppningsvis maxa in och genom hela slutspelet nu med sin smått unika mix av fart, fysik och spelsinne/passningsspel.

Det är dock fortfarande lite svårt att greppa Karlsson (8-5 i NP) och From (4-2 i NP). Bägge blandar och ger ganska kraftigt. De är verkligen lysande bitvis, för att sedan ibland göra till synes enkla misstag.

Kan Paananen få #16 och #20 att bli jämnare? Då skulle väldigt mycket vara vunnet. Eller så det helt enkelt så att de måste spela på detta sätt och ha en relativt hög felprocent för att både få lyckas och misslyckas?

Wikman och Skedung som alltid högklassiga med väldigt låg felprocent. Hur de lyfte Greba säger något om denna duo, som alltså har kontrakt över kommande två säsonger. Om inte SHL kommer emellan.

Bra med två nya år för Skedung, vilket presenterades före matchen. Skedung måste vara en av seriens bästa defensiva centrar till att börja med. Hörde om lockrop från relativt rika Storhamar i Norge, där också Salasonen har familjekopplingar.

Apropå centerbristen gjorde Jesper Johansson en som vanligt solid match, men förlorade 12 av 12 tekningar enligt Swehockey.se. Och den förhoppningsvis mycket rostige Arkalov förlorade fem av sex. Det gör det hela svårare. Skedung dock stark med 13-6 i tekningar, Karlsson 8-9.

Det började illa för Greba då ryssen direkt slog en slarvig icing som alltså gav 0-1, då även Arkalov kanske inte glänste i egen zon på Moras mål. Första perioden var tung då ryssarna spelade tillsammans med Lunsjö.

Men i andra fick Greba alltså spela med Wikman och Skedung och då började #71 komma igång allt mer. I sista perioden var Greba bra och slutade på 5-2 i NP. Greba är stark i kroppen och har hyfsad teknik och spelsinne. Ett första mål skulle nog göra oerhört gott för självförtroendet där.

Ett litet önskemål till nästa säsongs lagbygge är en sådan där riktigt kreativ och finessorienterad offensiv back som behövs då man jagar mål. Tänkte på det i tredje då Greba tog fin position centralt för ett skottläge, men Gunnarsson vågade eller såg inte det, och lade djupt istället. Men kanske kan befintliga backar lyfta även här.

Arkalov har inte samma offensiva verktyg att falla på tillbaka som Greba och fick bara drygt sju minuters istid. Detta efter bara ett byte i andra och bänkad i tredje. Ryssen är vilsen och vinner inga andrapuckar, 1-1 i NP.

Dock har Arkalov ”tvingats” in som center igen. Tror nog ryssen ska vara ytter i denna liga om han ska ta plats framöver, men då måste alla aspekter upp. Alla normalt funtade människor mår ju väldigt dåligt just nu på grund av Putins grymma invasion av Ukraina, och då är det ju givetvis ännu värre för vissa som har det, på olika sätt, närmare.

På backplats gjorde Jansson en stark insats (1+2 poäng) och var vass både med och utan puck med 6-0 i NP. Kan Jansson fortsätta spela vaksamt i egen zon är ju backen absolut toppklass i denna liga.

Jardeskog fortsatte på inslagen väg med enklare spel med puck och få misstag, med fortsatt stark fysisk närvaro. Fernholm var glädjande nog ombytt, men spelade bara knappt fem minuter av någon anledning.

Nu hoppas vi att de skadade toppspelarna kommer tillbaka. Hörde ett försiktigt positivt rykte om JG:s skada. Som sagt bara ett rykte och det ska trots allt vara en konstaterad skada, som emellertid eventuellt kunde varit mycket värre…

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 Jimmie Jansson

3 Lukas Zetterberg

2 William Wikman

1 Ludvig Jardeskog

10 svar

 1. T skriver:

  Själv är jag orolig för Ryttar, han hamnar på mage och puckarna lyfts lätt in när dom kommer nära! Är han för dåligt tränad i bålen? Orkar inte hålla sig uppe när han går ner på knä.
  Hoppas JG är tillbaks till slutspelet!

 2. Örjan skriver:

  Förstår inte varför Wiberg inte spelar mer
  Personligen tycker jag det vart bättre att gett han ett kontrakt istället för att värva in spelare som knappt spelat matcher på ett tag
  Funderar om Lunsjö fortfarande lider lite av sin skada?
  Inte den gamla Lunsjö
  Kanse vore bättre att vila han från matchspel om det är skadan som spökar och kör Wiberg eller Dahlberg istället

 3. Fredrik skriver:

  Angående Lavoie. Känns som samma poängutdelning som i VIK ungefär? Ok, men inte mer kan jag tycka. Men skicklig är han!

 4. Fredrik skriver:

  Angående Musses kommentar om överskattad Jansson. Personligen tycker jag Jansson gjorde väldigt mycket fint i offensiven. Han bidrar med en kreativitet från backplats som gör skillnad. Och bara det han hade poäng på varje mål (1 mål och 2 assist) säger ju en del, eller?

  Greba gillar jag skarpt ändå. Råstark, fin teknik och en vilja att gå på mål. Om han bara kommer in i spelet lite mer så… Helt rätt att ha honom i Skedmans och Wikmans kedja – det borde få igång honom.

  Arkalov känns väldigt osynkad i nuläget. Lite seg. Tror och hoppas att han bara behöver lite matcher i benen för att komma igång bättre. Nog smart att hålla ryssarna ifrån varandra i nuläget tills de kommit in i ”fullt ös medvetslös”-tempot i Hockeyallsvenskan.

  Överlag så saknades både Frycklund och Hakkarainen. Med de båda tebax som centrar så får vi klart bättre ”speldosor” i varje kedja. Hoppas verkligen att Frycklund är tebax snart…

  • Musse skriver:

   @ Fredrik. Nja är man inne på 3 av 4 mål bakåt så har jag svårt att hålla med om att det förtjänar en plats på topp 5. Kollar man på målklippen så blir man inte jätteimponerad av försvarsinsatsen…..
   Men som sagt, man ser saker olika.

 5. Jens skriver:

  Micke vad säger du om VIKs värvningar?
  Lavoie känns flera klasser bättre än både finnar och ryssar. Rauchenwald fick lämna, känns som att det borde vara bättre att värva toppspelare från HA och div1 med facit i hand🧐.
  Fortfarande ofta svagt spel i egen zon samt att vi alltid tappar mycket tekningar.

  • Mikael Norén skriver:

   Hej Jens! Det är bättre att vänta till slutspelet är klart innan vi gör bokslut på värvningarna. Vi har ju sett vissa vissna rejält i slutspelen och vice versa. Kommer granska Z noga sedan i relation till tidigare sportchefer som vanligt.

 6. Musse skriver:

  Domarna sämre än Wessner (säger inte lite…) synd att ståplats stannade hemma, kunde hjälpt grabbarna att vara vakna från start. Och lite typiskt att Lavoie fick bli matchvinnare. Jansson en 4:a ( enligt min åsikt bloggens mest överskattade spelare ) och Gunnarsson inte med på listan som var kung på banan? Men smaken är ju som baken..😀

  • Mikael Norén skriver:

   Ja, Musse, vissa har mycket, andra lite 😉 Gunnarsson är VIK:s mest kompletta back. Och han var bra mot Mora också med 6-2 i noterbara prestationer i min bok. Jansson hade dock 6-0 och gjorde ett riktigt klassmål med sitt direktskott. Sedan om Jansson var vilse på baklängesmålen, så uppfattade jag inte det som glasklart så denna gång. Generellt behöver dock Jansson bli bättre utan puck, vilket jag ofta skrivit om.

 7. Jan Malmberg skriver:

  Man skulla ha stannat hemma. Bedrövlig insats av VIK. Mina farhågor besannades Arkalov bänkad. Vill helst inte tänka på den här matchen blir bara förbannad SKÄMS VIK.