Allvarligt tabelläge inför Karlskoga & hur länge vågar VIK vänta på ny sportchef att se över tränarfrågan då disciplin och vaksamhet åter fallerade mot MoDo?

Denna bild är aldrig fel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Sällan har en VIK-match i omgång 28 varit så viktig som hemma mot Karlskoga på torsdagskvällen. I dessa tider undviker alla med VIK-hjärta nog att titta i tabellen.

Det är nämligen inte bra för pumpen. Men ibland måste man ta tjuren vid hornen.

VIK ligger elva i tabellen (nia i poängsnittstabellen) efter ett rejält ras med med 12 förluster på de 16 senaste matcherna. De senaste 16 matcherna har VIK en målskillnad på 40-65, alltså 4,06 insläppta mål per match.

Ändå lite märkligt att VIK låg tvåa efter elva omgångar med 37-30 i mål, men det var då och någonting har verkligen havererat sedan dess, främst defensivt.

Och det finns ingen resultatmässig ljusning i sikte med fem raka förluster just nu, och bara två segrar på de 11 senaste.

***

Trots allt är det nog för vissa märkligt att Paananen ännu är kvar som tränare. Den stora frågan är hur länge VIK vågar vänta på en ny sportchef som ska ta itu med tränarfrågan?

Det har nu gått en dryg vecka sedan Patrik Zetterberg fick gå, och desto snarare desto bättre behöver en sportchef presenteras med tanke på tabelläget. Man förstår att styrelsen inte vill röra om allt direkt igen i tränargrytan och sedan kanske igen med ny sportchef, men tiden och resultaten talar emot att avvakta för länge.

Mot MoDo senast var mycket bättre, men åter – otroligt nog – ingen ljusning gällande disciplin vare sig med klubba (bland annat två ofattbart odisciplinerade utvisningar av Speers och Eriksson utan att synlig Paananenåtgärd) eller i spelet utan puck med ny rejäl pucktitt på två mål.

***

Känslan är att nästan vad som helst är bättre för att börja ta poäng. Så tunn kan väl inte en tränarmarknad vara? Eller fokuserar styrelsen på eventuellt positivt utfall av Albano (landade idag och togs emot av Jimmie Jansson) och ”Bulan”?

Hör inifrån ryktas att vissa eventuella förlängningar av optionsår och raka kontrakt påverkas av hur det blir med Paananens framtid (ska finnas kritik mot matchcoachning rent generellt). Så besluten är viktiga även mot 2023-2024.

Kolla på de här formtabellerna, senaste fem, tio och 20 omgångarna – tror vi på allvar att Paananen ska få laget att vinna plötsligt?

Hursomhelst är varje match som en slutspelsmatch nu, redan i december. För fortsätter VIK vara odisciplinerade både utvisnings- och markeringsmässigt kommer laget snart ligga på negativ kvalplats.

Mot Karlskoga bör helt enkelt VIK sluta bjuda på PP och öppna lägen. Spelare måste börja att konstant scanna av och vrida på skallarna i det tråkiga defensivjobbet.

Hur ska Paananen få sitt lag att plötsligt börja uppvisa 60 minuters strikthet och vaksamhet här?

***

I en tidigare troligen aldrig sedd direktkommunikation på VIK.se från högsta ledningen i form av ett brev från ordförande Pär Södergren ber VIK om stöd:

Och vi får hoppas alla försöker stötta genom att dyka upp mot Karlskoga och i kommande hemmamatcher, och på så vis stötta både dagens och framtidens VIK.

Ty framtiden är ändå ljus om kommande sportsliga ledning börjar leverera som VIK marknad, och dessutom om kommande sportchef får bästa möjliga tabelläge att förvalta från dag 1.

Optimisten tänker också att marginalerna är små mellan topplagen och botten i Allsvenskan, dock på både gott och ont.

Så det är absolut inte omöjligt att klättra uppåt, men även åt andra hållet…

11 svar

 1. Fredda skriver:

  Nu får det fan vara nog! Vad f-n väntar man på? Detta är bara pinsamt, man har lyckats förstöra allt intresse och engagemang man byggt upp under förra säsongen och inför denna säsong på att vara så tafatta! SKÄMS ! ! !

 2. FÖRBANNAD skriver:

  0-2 och katastrof spel efter första perioden mot Karlskoga
  Det är en skam att se detta lag försöka spela hockey. Misstag på misstag hela tiden. Var ska dessa 2024 fantasier sluta. Kanske hemma hos mej i Surahallen som för några år sedan.

 3. Hockeydomaren skriver:

  Jag tröttnade på paananens ledarskap 2018.. jag kan inte förstå att han fortfarande är kvar. Han är säkert en bra div.1 tränare men han har inte kunskapen att driva ett lag i hockeyallsvenskan.. än mindre kunskap att ta upp ett lag till shl. Styrelsen/Zetterberg borde sparkat paananen för många, många år sedan

 4. Mikael Nilsson skriver:

  Man kanske skulle flytta upp Hellas tillsammans med Nordmark resten av säsongen. Som en tillfällig lösning säsongen ut för att få tid att verkligen scanna marknaden på ny coach till nästa säsong. Flytta Paananen till J-20. Skulle väl inte kosta en massa extra pengar.

 5. Fredrik skriver:

  Det är nu grabbarna behöver stödet som mest! Nu visar vi hockeysverige att trots dessa motgångar så fyller vi hemmastå och resten av hallen förhoppningsvis 🙂

  • Peter T skriver:

   Håller helt med dig, jag ska gå, bara tredje matchen för min del denna säsong, fast jag har säsongskort.
   Publiken behövs nu i motgång som mest.

 6. VIK Forever skriver:

  Mellandagarna passar tyvärr illa för mitt hockeyintresse 😀 Barnen vill åka skidor…

  Jag tänker inte vänta på en ny tränare dock. Helt rätt att fixa en ny sportchef först. Så denna får rätt förutsättningar.

 7. Mats i Wien skriver:

  VIK behöver ett nytt spelsystem , andra lagen har läst Sender Panannens spelplan, det finns ingen Plan B …alla åker omkring som Arabella höns

 8. Olle skriver:

  Vad tycker du Micke? JG eller Hellnemo i kassen? Jag vet vad jag tycker.

  • Mr. J skriver:

   Hade JG haft en gnutta hjälp av det försvarsspel som Hellnemo hade i matchen mot MODO så hade han också haft en bättre statistik tidigare matcher.

 9. Bozo skriver:

  När man även bytt tränarna kommer jag intressera mig för matcherna igen. Verkar som jag kommer få vänta.