Bara 40 minuters hockey och nya rejäla bjudningar räckte inte mot Karlskoga – men trots allt ljusglimtar både i det lilla och stora – dock behövs fler förändringar snarast

 

Trots att ett darrigt VIK helt utan självförtroende reste sig efter en usel förstaperiod (tidigt 0-2 till Karlskoga) blev det en ny förlust (2-3 efter sent BIK-mål mitt i VIK-press). Det negativa kvalspöket är här på allvar nu. Alla måste bara inse det och börja spela överlevnadshockey.

VIK verkade överhuvudtaget inte inse det läget från start, och den troliga bristen på självinsikt hos vissa är allvarlig. De nonchalanta försöken till finesspel som VIK uppvisade i första perioden kan leda rakt till Ettan.

Det hela började direkt med två missar med puck av Gunnarsson i anfallszon och 0-1 på en spelvändning. Ändå några okey byten tills även Lindelöf slarvade grovt på blå och 0-2 efter sju minuter.

Sedan massor av BIK. Men Hellnemo bra i kassen även om 18-åringen kanske sålde sig väl billigt på något av målen.

En trög men hårt arbetandes Zetterberg stod för ett felpass och vass Jardeskog tvingades ut. Men BP var bra och efter det kom VIK tillbaka spelmässigt. Lunsjö bra till Skedung i BP, nära.

Speers bröt snyggt i mittzon. Dower missade två lägen, men Frycklund dribblade och slarvade bort saker och ting på ett sätt som fick hemmpubliken att slita sitt hår.

Speers fixade PP, men katastrofala beslut av Frycklund och Svensson förstörde detta PP – och Gunnarsson kunde inte stoppa en puck på blå. Så synd att VIK inte kunde matcha klackens sköna sång, 3-7 chanser BIK i 5v5 i första.

Men plötsligt en bra andraperiod då VIK skapade mest och hade mycket puck i ett fint passningsspel. Hela 10-6 chanser VIK 5v5 i andra perioden.

Speers fixade nytt PP tidigt och sen ett bra VIK i 19 minuter. Svensson sköt ribba precis i slutet av PP. Zetterberg med ett bra instickspass till Bergman.

Omständlig och skadad (?) Frycklund utgick och då faktiskt bättre flyt i VIK-spelet då pucken började gå snabbare och precisare mellan alla mer ödmjuka lagspelare.

1-2 efter skott av skicklige Hadobas med tung nätnärvaro Kokkonen/Eriksson som gav ytan för idag bra Aronsson.

Direkt miss av annars vass Jardeskog direkt på tek och BIK hade sannerligen några lägen. Eriksson missade fritt läge efter bra långpass av just Jardeskog.

Modigs fri, bom. Z, Lindelöf och Eriksson missade fina lägen då VIK fick bra fart i spelet. Också symptomatiskt att då laget trots allt har bra perioder, då är skytte/avslut för svagt. Alldeles för dåliga tänkta spetsspelare helt enkelt.

Annars åter svag Gunnarsson viktig brytning i slutet då det bitvis var svängdörrar även i denna period.

Tredje perioden inleddes avvaktande och bland att slarv av annars utmärkt Hadobas. BIK inledde bäst i tredje, men VIK kom igång bra sista 15.

Chanserna slutade 4-4 i tredje i 5v5, men hela 6-0 i PP-chanser för VIK.

Rättvist 2-2 efter en fin långpass av Jardeskog som Dower förvaltade till att en mot nät anstormande Skedung kunde sätta trissan i matchminut 50.

Sedan fixade en fortsatt ojämn Anthon Eriksson ett PP. Då levererade VIK starkt i PP med en allt bättre Dower som spelfördelare från höger halvsarg, men Zetterbergs skytte var för svagt.

Även PP2 fortsatte trycka på och VIK skapade inte mindre än fem heta PP-chanser, där Gunnarsson var närmast med ett ribbskott.

Mitt i VIK-pressen slog Wiberg kanske en lite slarvig fladderpass i egen zon som inte Zetterberg kunde hantera, utan Z hostade upp pucken i egen zon.

Sedan åter suspekt försvarsspel av Lindelöf som tittade puck och försökte agera målvakt (precis bakom Hellnemo) istället för det mer logiska att stå bredvid egna keepern, och 2-3 BIK efter 56.34.

Domarna var riktigt bra i afton och VIK hade nog lite flyt, ty ett nytt PP kom. Det blev dock bara en chans, sedan Gunnarsson bland annat slog en konstig dumppuck…

SAMMANFATTNING

Den ofattbart svaga förstaperioden sänkte verkligen VIK denna afton. Märkligt att Paananen inte kan få sitt gäng att vara mer redo.

Men coachens ”låt-gå”-coachning (eller laissez-faire som man säger utomlands) har nått vägs ände. Det får bara inte ramla på så här mer.

Vissa spelare verkar vansinniga på andra spelares bekväma lir, och de är säkert ännu argare att Paananen låter detta fortgå. Läs t.ex. vad starke Jardeskog sa i VLT efter matchen och i TV.

VIK kom dock tillbaka starkt och vann chanserna i 5v5 med 14-10 sista 40 och hela 7-0 i PP-chanser, totalt 17-17 chanser i 5v5 över 60 minuter.

Trots att det var som ett nytt slag i magen att BIK tilläts peta in en puck i slutet, fanns det några saker att ta med sig. Först och främst var VIK-klacken stark och stöttande.

Att arenan var livlig betyder nog mer än vad vi tror, även för Nick Albano och Patrik Berglund som ju behöver lockas in att lustfullt maxprestera trots spelet och tabelläget.

Klacken (stort tack till Er!) bar fram VIK till att nästan vända denna match, så viktigt på flera sätt både för dagens och framtidens VIK. Och just det att VIK trots allt kom tillbaka, en ny 1-6-förlust i en tyst arena hade kanske skadat chanser till nyförvärv och annat förbi lagningsmöjligheter.

Spelarmässigt fanns några tydliga ljuspunkter. Hadobas är verkligen bra på riktigt med pucken, ungraren täcker trissan elegant och tar snabba och kloka beslut. Den fina insatsen borta MoDo följdes upp lika fint idag.

Hadobas fick även en assist och hade starka 8-3 i NP och röstades fram till bäste VIK:are i appen. Snart vill vi se Hadobas och Albano i PP, så kan Gunnarsson och Lindelöf få vila lite…

Vi måste hylla Hellas som hittade Hadobas i så välkända Miskolci Jegesmedvék cirka 15 mil utanför Budapest.

Det andra stora utropstecknet är att Dower verkar riktigt på G som en möjlig dirigent att lita på PP. Dower låg bakom ett mål och hade hela 9-2 i NP.

Aronsson och Speers gjorde fina dagsverken som starka allroundcentrar, där Speers tokdominerade teken med 19 vunna av 27. Frycklund var med ungefär halva matchen, men var fortsatt helt under isen (3-4 i NP) och klev av.

Kangas klev av efter att ha täckt ett hårt skott, synd då den unge yttern är på G. Eriksson och Svensson är otroligt ojämna, precis som Zetterberg. Varför är det så?

Bohm, Östman och speciellt Jardeskog var påkopplade och snudd på felfria denna kväll. Östman tillbaka i sin säkra hockey.

På backplats hade Gunnarsson och Lindelöf återigen mörka aftnar. En coach med lite råg i ryggen hade vilat dessa rejält i denna match. Men just det är ju Paananens svaghet i att allt bara får rulla på – oavsett insats.

Kan anta att ena halvan i laget är vansinnig på den andra mindre engagerade halvan, och som sagt lika irriterade på Paananen att detta får fortgå. Dags för nya åtgärder nu, men redan på fredagen väntar Almtuna borta i småmysiga Gränby.

Nu börjar det bli otäckt på riktigt i tabellen…

PUCKLIGAN

5 Liam Dower Nilsson

4 Emil Aronsson

3 Ludvig Östman

2 Ludvig Jardeskog

1 Zeteny Hadobas

17 svar

 1. Virre skriver:

  Att Jardeskog svingar så öppet i VLT om att attityden är katastrof borde kommit från någon av kaptenerna. Jansson uttryckte väl tidigare i VLT något i stil med att det var viktigt att ”hockey ska vara kul” när VIK började förlora. Var inte så förtroendeingivande att läsa. Att byta kaptener nu är i alla fall ett försök till förändring!
  Ge A:na och C:et till Speers, Jardeskog, Bergman och A.Eriksson, spelare som kan väcka detta lag!

  • Bozo skriver:

   Det är huvudtränarens roll. Som han inte tar och aldrig tagit. Det är bra att ge förtroende, men inte villkorslös. Z var likadan, vet inte hur många gånger han klev ner i båset, han tröttnade t.o.m. på det tills slut.

 2. Sextio minuter TACK skriver:

  Paananen sa igår vi kommer det har han sagt förut. Vi får väl se vad som händer i Uppsala ikväll. Vinner VIK ikväll mot Almtuna går dom om AIK som vann mot Djurgården i Globen igår. AIK nu första lag med 3 siffrigt 100 insläppta VIK näst sämst med 98.
  Almtuna har -7 VIK -21 men vinner VIK får dom samma poäng som Almtuna 38 poäng men en match mindre spelad. Stämmer vad musse skrev Zetterberg tappade pucken i egen zon kollade nu på cmore hann inte uppfatta vem det var igår när jag var där. Men fick hjärtat i halsgropen igår när det hände sedan sedan en lös fösning i mål i gröten framför mål. Man vet ju inte hur Lucas mår när hans Farsa fick sparken. Med facit i hand borde han som slog en hård passning cross i zon lagt ut pucken. Men nu Almtuna och lite Jävlar anamma ( I 60 MINUTER TACK) Titta på Östersund 5-3 mot Modo igår och LÄR!!!

  • Pelle skriver:

   VIK tar för stora risker med pucken. Nr 66 felpass före 0-2 är ett typexempel.
   Det är ett coachproblem, precis som PP är.
   Östersund är motpolen. Spelar klokt och tar rätt beslut hela tiden. Hellre lägga ut ur zon än att riskera passa fel i egen zon.

 3. robert Jonsson skriver:

  Hela laget krigar verkligen och det skall man ha en eloge för. Tyvärr verkar man dock inte ha klart för sig hur och på vilket sätt man försvarar sig i egen zon. Känns bitvis som rena hönsgården. Att man är ineffektiv framåt borde inte vara någon överraskning för någon för så har det sett ut de senaste säsongerna. Detta beror på Zätas genomgående usla spetsvärvningar under åren. Värvningar som ej hållit måttet.. Sedan har de som skall leda laget alltför stora egon. Är man utsedd kapten så skall man föregå med en rejäl arbetsinsats, hålla huvudet högt i alla lägen samt uppvisa ett disciplinerat spel.

 4. C skriver:

  Håller med både Micke och Åbonde i VLT helt. Nu är det ren överlevnad som gäller.

  Jag skulle gärna se att man rensade lite i truppen redan nu. Igår gick man ju bara runt på 6st backar som det såg ut så att bänka någon då är svårt men det är ju samma namn som tas upp här efter nästan varje match och det känns lite som att ”nu betalar vi 80.000kr i månaden för den här spelaren så så lär vi spela den också” även om spelaren faktiskt gör så att vi förlorar mer än vi vinner. Många kontrakt går ut efter säsongen så skicka 2-3 stycken redan nu så vi kan starta om nått positivt. De kan sitta hemma med full lön. Kommer ändå gynna VIK på isen.

  Sen har helt fel spelare A på bröstet. Alla 3 assisterande kaptenerna underpresterar totalt och 2 av dem är garanterat borta nästa säsong. Alla 3 är dessutom helt under isen mentalt. Ska de då kunna hjälpa sina lagkompisar att prestera?

  Snälla sätt A på spelarna som står för kämpaglöd och lagspel istället. En vettig tränare hade plockat bort Ana från alla 3 omgående och satt dem på spelare som är med mentalt.

  I princip alla tilltänkta poängspelare underpresterar. Dock finns det en spelare som står ut just nu och det är Blake Speers. Hade han inte blivit skadad hade VIK inte förlorat så mycket heller, tycker han får för lite kredd med tanke på hur han jobbar och drar med sig sina lagkamrater. En perfekt spelare i ett lag som vill överleva. Kanske ingen man går upp med men han bör få en kaptensroll omgående.

 5. Avgåsjälv? skriver:

  ”sparka Paananen och in med ny tränare och gå upp i SHL”

  Nu känns det mer som att ledningen måste sparka Paananen snarast och ta in tränare som kan rädda kvar VIK i allsvenskan .
  Paananen visade när han försökte rädda VIK kvar i
  Allsvenskan när klubben åkte ner att han inte är kapabel till det heller ..
  VIK ligger nästan sist i tabellen..
  Vet att planen är att ersätta/sparka Paananen efter denna säsongen trots kontrakt kvar men kanske är läge nu lika bra ..

  • Mr. J skriver:

   ”Avgåsjälv” det kanske är det du själv borde göra från detta kommentarsfält. ”Paananen visade när han försökte rädda VIK kvar i Allsvenskan när klubben åkte ner att han inte är kapabel till det heller ..” Jo för det var ju Paananens fel att VIK åkte ut förra gången? Inte föregående tränare som trots allt fick sparken? eller spelartruppen som var för tunn? Det var inte Paananens fel att VIK åkte ut förra gången, han kom in med 7matcher(vill jag minnas) kvar i ett brinnande kvalserie för att ta över en trupp som han själv inte hade varit med och plockat ihop. Jag håller med om att det behöver bytas tränare, men att kasta skit på TP för någon som han inte ska stå ansvarig för är bara patetiskt på alla plan.

   • JanneS skriver:

    Mr.J….bra skrivet. Pannan kan inte lastas för nedflyttningen och vi ska inte heller glömma bort att han bidrog till att ”plocka upp” VIK till allsvenskan säsongen efter.

 6. Tommy Johansson skriver:

  Alexander Lindelöf, #66 är ju sämst i ligan, visst han kan slå någon passning här och var men defensivt och skridskoåkningen är en katastrof. Hadobas är klass, ge han massor med förtroende och speltid.
  Zetterberg tillför ingenting, absolut ingenting till laget, en väldigt medioker ishockeyspelare.

  VIK Skulle må bra av att rensa i truppen, försök bli av med Lindelöf, Z, Svensson, Gunnarsson, Salminen, Bohm och plocka in Div.1 spelare eller transatlanter som vill visa upp sig. Kommer inte bli sämre – Jag lovar!!

  • Petri skriver:

   Jag kan bara hålla med… Det är lätt att förlåta honom för att han ibland slår en grym macka eller smäller in en puck från blå. Farten under rören, tappade puckar i helt fel lägen och pucktittande i egen zon måste göra honom till en belastning totalt sett. Lill-Z har lite samma egenskaper… Hur många dåliga beslut tar han mellan sina bra?

 7. Mats i wien skriver:

  När ska styrelsen Vakna upp och börja förstå att Panannen inte har något att tillföra Laget . Är ni blinda 😳

 8. Bozo skriver:

  De som tappat det mest är de som har haft det mest förspänt. Det är lokala förmågor som inte är ungdomar längre. De känner att det blir jobbigt att behöva flytta eller resa långt nästa säsong. Kanske de vaknar när väl nya arbetsgivaren är på plats, de sparar sig till dess.

 9. Musse skriver:

  Återigen fick vi se Zätas brist på teknik, obegripligt hur han ohotad kunde ställa till det på sista målet. Var i övrigt loj gled runt och ville ingenting. Sämst på isen tillsammans med Alex och Svensson. Efter första perioden så kämpade iaf de flesta, men farten och passningskvalitet finns inte. Vi behöver ett flertal nyförvärv för att ta oss ur det här och sätta ett gäng på läktaren som ändå inte har kontrakt nästa år. Risken är att vi åker ur annars för inget lag är sämre än oss.

 10. Misse skriver:

  Har tänkt sen ett tag tillbaka att spelare som Frycklund och Zetterberg inte är ”spetsspelarna” som kommer lyfta oss en nivå till. Frycklund är riktigt jävla bra när han är på humör, men är faktiskt riktigt trött på alla dessa onödiga utvisningar från hans sida som faktiskt sänker laget. Zetterberg har blivit mer allround, dock behöver vi bättre spets på avsluten. Kanske dags att leta sig vidare? Vill gärna ha andras åsikter och tankar kring detta!

 11. Erik H skriver:

  Tack för ditt jobb Micke!!

  – Håller helt med om Frycklund, alltid svåra lösningar och blev bättre när han klev av.
  – Lindelöf är nog faktiskt vår sämsta back. Alldeles för ofarlig offensivt och livsfarlig defensivt, ikväll kändes det svajigt nästan varje gång han var på isen.
  – Håller inte med om Dower Nilsson, han har mycket puckinnehav men tycker sällan att han lyckas göra nåt bra av det. Vill mycket men räcker inte på den här nivån. Kanske skulle blomma ut med en bättre coach.
  – Även avvikande åsikt om Hadobas, jag tycker det här var en av hans sämsta matcher så här långt. Hjälpte väl inte att han hade 66 bredvid sig men jag tycker han inte såg lika lugn, klok och resolut ut som i tidigare matcher.
  – Jardeskog känns som den enda backen vi har som gör det bra match efter match..
  – Tycker Skedung ska lyftas fram som ändå gjort en del mål senaste tiden, dyker ofta upp på rätt plats.
  – Kokkonen?? Självförtroendet är väl i botten men man kunde ju önska åtminstone en kämpainsats..

  • Icing skriver:

   Håller med…satt också och tänkte att DN inte tillför mycket…och #14 hade en lite tuffare start och hostade upp en del puckar men att kampera ihop med #66 måste vara hopplöst … gör om han till forward eller läktaren.
   Annars är ju våra spetsar #9 #28 bedrövliga… mycket bättre när #9 försvann….snacka att vara under isen.