Trist slut på 2022 med ny förlust mot Almtuna och nu måste allt fokuseras på att bygga ett lag som kan klara ett negativt kval – dit VIK just nu är på väg i denna onda cirkel

JG tvingades till några bra räddningar. VIK behöver räddas på många sätt nu. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

När ska det fria fallet stoppas? VIK föll för sjunde matchen i rad borta mot Almtuna med 1-2 efter förlängning på fredagskvällen. VIK är nu 12:a i tabellen.

Det är farligt nära negativt kval, så här långt in i säsongen, med allt vad det för med sig.

Okey bortaperiod i första. 6-3 chanser för VIK 5v5 som ändå skapade lite. Farlig styrning av Skedung och Bergman utsida stolpe från kanten.

Aronsson fint till Jardeskog som hade ett bra skott, och #77 även vaket instick till Wiberg men rejäl bom. Ett långt öppnande pass av Speers slutade med farlig styrning Salminen. Skedung bra till Eriksson och ny farlig styrning.

Det sprakade inte men okey arbetsinsats. Ett mål och lite flyt skulle betytt mycket. AIS hade ett farligt skott i ramen.

Det saknas skicklighet att förvalta lägen, för dåliga händer på många helt enkelt. Cheeks starka förmåga i avslut saknas verkligen.

Bra start på andra med fin passning Bergman till Östman, Salminen okey händer på returen och 0-1. Men AIS var bättre i andra, främst bottenlöst pinsamt att AIS har klasser bättre PP än VIK. Z fortsatt iskall och för ofta solokörande in i sarghörnen, slarvade även i mittzon vilket gav onödig hook på Dower. BP dock hyggligt.

Lika bra som Hadobás varit, lika tungt var det för ungraren ikväll med indianer och stekt på utsidan vid utvisningen som gav 1-1. Bergman stark och fin pass till Speers, men händer av betong på den annars så nyttige kanadensaren tyvärr.

Östman framme flera gånger. Skedung fixade PP, men segt och Zetterberg tappade ny puck. Sakari dock några farliga PP-instick, men som bekant är skicklighetsnivån för låg för att förvalta regelbundet.

Junioren Karl Andersson var glädjande nog riktigt bra med flera puckvinster, som gav chans Östman. Dock bänkades Andersson i tredje trots att denne var en av de piggaste i VIK…

Sedan 1-1 efter briljant PP AIS, men hur kan en nyligen spelare i Ettan (gjorde såklart sina två första mål för säsongen denna kväll) så enkelt få lägga in en puck framför JG, Jardeskog & Bohm? Bohm verkade markera sarghörnet och Jardeskog kunde nog gjort mer för att hindra passningen att nå fram, men annars var dessa två backar bra denna afton.

Sedan kaos i egen zon och Gunnarsson utvisad, stolpe med mera för AIS i efterföljande PP. 4-5 chanser 5v5 i andraperioden, hela 2-5 PP chanser till AIS.

AIS inledde bäst i tredje perioden. Gunnarsson satt ett nytt ganska bra läge utanför mål. VIK kom dock allt mer i tredje.

Lovande junioren Karl Andersson vann ytterligare en puck och hade dessutom sinnesnärvaro nog att snyggt hitta fram till Lindelöf, men #66 har ju som bekant helt tappat formen.

Hadobas var bättre i tredje och passade bra till Lindelöf, men ny bom. Speers fixade ett PP, detta åter tack vare sin fart och ständigt höga arbetskapacitet.

Men PP var riktigt uselt återigen, och VIK kunde inte ens komma in i AIS zon. VIK skapade klart mest i tredje, 6-2 chanser i 5v5, bland annat brände offensivt iskalle Eriksson en ny chans efter bra saker av Aronsson och Jardeskog.

Under förlängningen var det massor av chanser åt bägge håll, Speers, Kokkonen och Svensson brände fina lägen för VIK. Istället sent 1-2 sedan Bergman för en gångs skull förlorade en närkamp.

SAMMANFATTNING

Ganska talande för Paananen att en het lovande junior som Karl Andersson bänkades i tredje, före en exempelvis fortsatt helt nerkyld Lukas Zetterberg eller Jesper Kokkonen. Det verkar som VIK-coachen är konflikträdd mot mer etablerade spelare, vilket såklart är en anledning till att VIK nu är nära negativt kval.

VIK vann ändå chanserna med 16-10 i 5v5, om nu inte bloggen räknade fel. Men detta VIK kan verkligen inte heller förvalta lägen, och PP ska vi inte ens tala om.

VIK:s stora PP-haveri är bara det skäl nog för att låta (PP-)coach Paananen lämna snarast möjligt. Att en så dyr trupp inte ens är nära att kunna spela basalt PP går knappt att sätta ord på uselheten i.

Sedan är det tyvärr så nu att VIK måste börja förbereda sig för ett negativt kval. Bättre att vara förberedd på ett ”worst case”, än ej förberedd.

Mycket pekar just nu på att VIK kommer hamna där, om inte bland annat en ny tränare snart kan komma in och ändra kursen.

Nu har det gått så långt att alla negativa feedbackprocesser, i den så onda negativa-kval-cirkeln, säkerligen börjat snurra igång. Spelare i dagens trupp inser att VIK kan lira i Ettan 2023-2024. Några börjar säkerligen titta efter nya lag och kontrakt redan nu, och kommer troligen inte vara riktigt närvarande framöver.

Det måste VIK redan nu ta höjd för och kanske börja skicka iväg de karaktärslösa spelarna som garanterat inte kommer klara eller bry sig nämnvärt i ett negativt kval, särskilt tyvärr kanske flera hemmasöner. Folksjälen har uppenbarligen inte haft fel om dessa. Det gick ju inte bra i det förra negativa kvalet mot Ettan med för många mjukisar, ”head cases” och flyttfåglar som tycker vansinnigt synd om sig själva.

Som lök på laxen saknas inte bara karaktär, utan även skicklighet och passningsspel/idé. Så det blir en grannlaga utmaning att få detta VIK kvar i Allsvenskan. Alla måste bara inse det nu.

Spelarmässigt svajade tyvärr Dower tillbaka till mediokert valpigt spel efter den fina insatsen mot Karlskoga, alltså samma för Hadobas. Samtidigt är de unga och allt går inte spikrakt.

Marcus Bergman var så där bra som behövs i ett eventuellt negativt kval med 10-1 i NP. Jardeskog fortsatt stark som en av få som går fullt, hårt och effektivt mest hela tiden, så även Speers. Bohm fortsatt bättre med 6-2 i NP, men hur kan en så rutinerad defensivback som Bohm tappa en gubbe i PP som vid 1-1?

Sen är det många som faktiskt sliter, men det saknas tyvärr alltså även fart, spelsinne, teknik och taktik för att bygga ett vägvinnande passningsspel. Just ett snabbt och rörligt passningsspel är trots allt grunden för allt i denna sport, men det är krystat i VIK med fortsatt alldeles för mycket solokörande mot sarghörn med väldigt få bra passningar i rad.

Just hur många distinkta passningar i rad ett lag kan frambringa är ofta en indikation hur bra laget är.

Vi får verkligen hoppas att mycket mer kommer hända ledar/coach- och spelarmässigt för att rädda VIK nu (och givetvis jobbas det på det, men hinner bland annat en ny coach installeras tillräckligt snabbt för att rädda allt?). Det är fortfarande lite ofattbart att denna satsning kraschat så, men desto snabbare vi alla verkligen förstår nuläget desto bättre. Hur svårt det än är.

Men för att ändå avsluta med någon form av hopp var det fint att se 18-årige forwarden Karl Andersson faktiskt bitvis glänsa med hela 6-0 i NP med ödmjukt, hårt och smart jobb. VIK behöver mer av den varan.

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 Karl Andersson

3 Johan Gustafsson (skrek ut sin ilska efter 1-2 så att taket på Gränby nästan lyfte)

2 Ludvig Jardeskog

1 Isak Skedung

14 svar

 1. Söderlövare skriver:

  Statistiskt så har ni ändå gjort 80 mål(8:a i HA) så det är inte produktionen det är fel på utan det är bakåt där ni har släppt in 100 mål(sämst i HA med AIK som också släppt in lika mkt).
  Det vet ledningen också.
  En ny tränare är förstås det enklaste valet och som kanske ger den bästa effekten och jag tror att ni byter snart.
  Kämpa på,VIK är ett klassiskt lag,hör inte hemma i Ettan.
  Mvh Björklövare

 2. Patrick skriver:

  Helt sjukt hur långt detta har fått pågått . Styrelsemedlemmar sitter och säger i intervjuer hur bra koll dem har bla bla bla. Samtidigt pratar pannan i intervjuer inför säsongen att dem bästa ska få spela , skrattretande !! Tränarteamet ala ryggdunk borde fått gå redan efter förra säsongen . Div 1 here we come , tragiskt och sorgligt på samma gång .

 3. Besviken skriver:

  Överbetalda primadonnor! En styrelse som är inkompetent, ja där har ni VIK Hockey 2022!

  Kan man få tillbaka satsade pengar för SHL satsningen ??

 4. Peter T skriver:

  Jag är på riktigt orolig, hur fan ska klubben få ordning på detta elände!?
  Ett playout klarar vi aldrig av att vinna, inte med den mentala status spelarna håller.
  AGERA NU STYRELSEN!!!

 5. Trötter skriver:

  #61 kan vara den mest avslagna spelare jag har sett i VIK någonsin! Hela hans kroppsspråk skriker ju att han har gett upp… han glider till båset, sprider/tappar puckar i tid och otid.
  Pannan ser ju självklart detta, men väljer att inte agera! Allettan och derbyn mot sura nästa år då!

  • C skriver:

   Nej men har spelaren högst lön i laget måste den ju spela så man får valuta för pengarna eller? Gärna i PP också. Dessutom måste spelaren tydligen vara kapten med.

   Otroligt konstiga saker som händer i VIK den här säsongen. Övriga Hockeysverige skrattar åt oss öppet i poddar, bloggar och i paussnacket i matcherna på C-more med studio.

 6. Olle skriver:

  Bara att stryka under på det du skriver! P vågar bänka ambitiösa juniorer men inte #28 eller #61 t ex. En idrottspsykolog skulle kunna bygga en avhandling på VIK årgång 22/23 inkl ledarskapet som helhet.
  Bilaga; hur lever spelarna när man inte tränar och spelar? Krav och överenskommelse?

 7. C skriver:

  För er som skriver att det inte brukar hjälpa att byta tränare kan vi nu konstatera att Paananen och Fagge borde fått gå redan för 14 matcher sen. Om vi inte gör bytet nu så åker vi tillbaka till div 1, det finns absolut inget som tyder på att det ska vända och man verkar helt sakna idéer och kraft att gjuta mod i truppen.

  Tack för det som varit men nu får det räcka.

  Mot Djurgården måste vi ha en ny coach i båset, annars får VIK kalla till extra årsmöte och byta ut styrelsen för det här leder bara åt ett enda håll.

 8. Olle skriver:

  Bara att stryka under på det du skriver! P vågar bänka ambitiösa juniorer men inte #28 eller #61 t ex. En idrottspsykolog skulle kunna bygga en avhandling på VIK årgång 22/23 inkl ledarskapet som helhet.
  Bilaga; hur lever spelarna när man inte tränar och spelar? Krav och överenskommelse?

 9. Mats i Wien skriver:

  Det finns bara ett par ord att säga : FYFAN ,, inkompetenta personer i styrelsen, fega, vågar inte ta beslut, sluta dalta

 10. Olli skriver:

  Snälla styrelse vakna!!!! Helt ofattbart att detta haveri får fortgå??? Det tog lång tid att vakna och det verkar ta ännu längre tid att få till en förändring. Inte ens spelarna tror ju på det här längre det ser man ju på kroppsspråket hur ska då vi supportrar kunna tro på detta?

 11. Ledningen gör något innan detta slutar i Surahallen skriver:

  Glöm 2024 snacket( ledningen i VIK) eller återtåget (VIK-fansen) det håller inte med detta lag eller tränare.

 12. Örjan skriver:

  Som du skriver
  Verkar ju vara så att dom så kallade ” etablerade” spelarna får man inte bänka
  Såg Surahammar match i onsdags och Karl Andersson var riktigt bra
  Här känner jag att VIK gör helt fel med Juniorerna
  Dom.kan vara hur bra som helst men dom får kliva åt sidan för att dom äldre skall spela i första hand
  Varför inte låna ut Kangas Andersson och Wiberg en månad ex till Surahammar som har ont om forwards och så dom får speltid
  Titta på Färjestad dom lånade ut Lucas Forsell till BIK Karlskoga för att han skulle få mer istid
  Kom tillbak i veckan till Färjestad och gjort succé med tre mål på tre matcher
  Och han tacka Tränarn i Karlskoga för att han fått mycket speltid och fått förtroende
  Lika som han sa i intervjun med C moer har fått spela och kommit in i att spela mot seniorer vilket utvecklar mig
  Är dax för ett nytänk i VIK gällande Juniorer
  Och låna ut Juniorerna som få minimalt med istid i A-laget till Sura och Köping
  Och det bygger upp intresse för länshockeyn med tror jag
  Sen måste VIK se till att talangerna i länet får samma möjlighet att utvecklad som dom får på HG i andra klubbar i SHL
  Visst det kanse kostar endel men vad kostar alla floppvärvningar
  Har ex Pettersson och Liam Engström i Örebro
  Pettersson spelar odinarie i Örebro s A-lag och Liam Engström har vart med i tre SHL matcher
  Sådana killar tycker man skall spela i VIK
  Men man hör alltid att dom får bättre villkor i dom klubbarna
  Men skippa att värva etablerade spelare som är på nergång och lägg pengar på talander
  Avsätt en miljon av A-lagsbudgeten till lovande juniorer
  Vet låter idiotiskt men tror det blir en bra investering i långa loppet
  Och skriver dom NHL kontrakt får VIK endel i utbildningspengarna
  Se ocxå Skellefteå skrev ett A-lags kontrakt med Theo Kelin som sträcker sig över säsongen 23-24
  Fick han någon chans i VIK när han var här??
  Nää det fick han inte
  Han har iaf över 100 minuter speltid i SHL
  Nu är viktigast för VIK att klara nytt kontrakt sen i vår är det DAX att ta fram stora sopkvasten och börja sopa UPPIFRÅN OCH NER Och bygga ny organisation både kring junior och A-laget
  Lek med tanken att VIKs J20 hamnar i ett negativt kval
  Och åker ur J20 Nationell är det katstrof för föreningen
  Och BIK Karlskoga ångar på i J20 Region och var bara tur för VIK att säsongen stängdes ner för ett par säsonger sedan på grund av covi-19
  Då låg J20 på kvalplats och dom hade aldrig klarat BIK Karlskoga de året i ett kval

 13. HockeyFarsan skriver:

  Så här går det när man värvar hemvändare som vill varva ner i Allsvenskan