Almtuna vann efter Haags hattrick och hade kanske lite studsarna med sig mot ett Västerås där trots allt nyförvärven visade en del klass

 

Västerås föll hemma med 3-4 (0-1, 1-2, 2-1) mot Almtuna inför hela 2 500 personer under söndagens försäsongspremiär. Gästerna hade nog lite flyt med studsarna denna afton och det oprövade Uppsalalaget fick en tung försäsongsskalp.

VIK inledde emellertid starkt. Viktor Hertzberg visade direkt hur svårfångad han är då värmlänningen redan i första bytet gled igenom AIS-försvaret och skapade en bra chans.

Gästerna hade trevligt nog en liten klack.

Det var mest VIK inledningsvis och hemmalaget satt exempelvis många fina instick i egen zon vilket gav en del bra uppspel. Jerome Leduc gjorde en bra debut. Kanadensaren vann puck i sarghörnet och hittade Daniel Öhrn med just ett instick och Öhrn friställde Marcus Bergman med en fin djupledspass, men bom.

Efter ett långt box play hamnade Younan, Kalin och Leduc kanske lite på vift och 0-1 efter bra passningsspel av Almtuna (ja, Tony Mårtensson var såklart inblandad) och Villiam Haag satte pucken efter en vacker sidledspass precis framför Kruse, troligen otagbart.

Kelsey Tessier visade klass då han på egen hand vände ut och in på en gästande back och fixade ett PP. Almtuna kom mer efterhand men VIK vann skotten efter första med 11-5. Det syntes direkt att unge Jesper Eliasson i AIS-kassen är en kvalitetsmålvakt, draftad av Detroit.

Andra perioden inleddes med att Leduc delade ut en saftig ope-ice-tackling i mittzon och en AIS:are gick i isen, men reste sig snart. Trots att pucken var där bedömdes det som en interference, vilket kanske var rätt. Hursomhelst bra att Leduc även har det fysiska spelet och styrkan.

0-2 kom via flipperspel då pucken till slut studsade i nät via en maximalt oturlig styrning av Kalin i eget nät. VIK var inte skärpta i andra perioden och AIS fick till ett antal farliga spelvändningar då VIK glömde bort markeringen. Kruse fick skrika sig hes för att väcka försvarsspelet – det hördes upp på läktaren.

1-2 kom efter att Marcus Bergman skickligt stoppade ner ett slarvigt AIS-uppspel. I 2-mot-1:an hittade sedan Bergman snyggt Sebastian Benker som pricksköt in säsongens första mål.

Sedan fick AIS en relativt billigt dömd straff efter att upplänningarnas backgigant Per Svensson friställt en medspelare. Haag förvaltade skickligt och retfullt enkelt straffen till höger om Kruse, som kanske var aningen felplacerad och för långt till sin vänstra sida i utgångsläget. 1-3 var ett faktum.

”A moment in time”. Lindbergs målsökande utsökta pass är våg att ge Bergman och hans blad öppet mål i PP. Kul att unge Lindberg verkligen får chansen att blomma offensivt.

I sista perioden tog VIK helt över spelet och gästerna hade knappt ett enda anfall. Gustav Lindberg fick mycket förtroende i PP och låg tillsammans med utsökte Daniel Öhrn bakom Marcus Bergman inforcerade retur fram till 2-3, snyggt passningsspel före, där även Leduc var inblandad med en ”tredje assist” som trygg ”puck mover” på blå.

Leduc var ofta involverad offensivt och backen visade bra känsla då han på blå linje i ett svårt läge slog pucken mellan benen på sig själv, växelspelade med Öhrn och avslutade med en hård backhand som tvingade Eliasson till en ny bra räddning.

Ovanligt bra med publik på ståplats för att vara försäsong. Hockeysuget är större än på länge.

3-3 kom också efter bra spel av Leduc, då Quebecsonen dundrade ett skott i stolpen efter bra samarbete med Öhrn, och den sistnämnde kunde raka in pucken i öppet mål.

Studsarna var dock inte med VIK ikväll, men de var de med skicklige Villiam Haag i Almtuna, som fullbordade sitt hat trick med att åter valla in i pucken i nät via en VIK:are med bara tvåa minuter kvar efter att Kruse missat att blockera pucken lite. Åter låg Mårtensson bakom allt med en sanslös passning och det kommer bli runt 40 assist i år från 39-åringen.

3-4 och klart slut, bland annat eftersom VIK hade svårt att få igenom skotten denna afton. Det kommer krävas lite för att kunna kompensera för tappet av Lukas Zetterbergs högerslägga – men det visst alla såklart redan.

SAMMANFATTNING

Vad kan man egentligen bedöma efter den första träningsmatchen? På lagnivå kan man inte bedöma mycket, men på individnivå desto mer. Spelare har ju trots allt fått sparken efter några för dåliga träningsmatcher.

Lagmässigt funkade inte riktigt passningsspelet och mottagningarna, varken VIK eller AIS kunde därför få någon riktig fart i spelet. Försvarsmässigt behöver VIK fundera på vad som hände i andraperioden då AIS hittade många djupledspass som sårade hemmalaget och tvingade Kruse till fina insatser.

På individnivå var det desto muntrare, även om vi ska beakta att Almtuna har en tunn trupp och kommer få kämpa hårt för att undvika negativt kval. Särskilt gladde nyförvärven, som kanske hade större hunger att visa upp sig för de hela 2 500 på läktaren. Alla nyförvärv hade kvalitet och visade att de absolut inte är några chansvärvningar, vilket vi emellertid nästan redan visste.

Mest strålade det om Daniel Öhrn. Vilken lirare sportchef Patrik Zetterberg landat! Stark i närkampsspelet och vann massor av dueller och slog öppnande pass på löpande band.

Viktor Hertzberg visade också klass, väldigt ”kompakt” i kroppen och i rörelseschemat på rätt sätt, fin balans och mycket skicklig och på väg igenom många gånger. Mattias Kalin är en driftig och orädd grovarbetare som kommer vinna teknignar och vara allmänt nyttig.

Kelsey Tessier gjorde också många bra saker, många stenhårda, precisa och öppnande pass. Kanske ingen långfärdsåkare, men kan tack vara sin kvicka händer göra sin gubbe på små ytor och fixade åtminstone ett PP tack vare det.

På backsidan var Leduc bra och solid i passningsspelet. Vinner en hel del dueller i egen zon längs sargerna tack vare sin storlek, rörlighet och helt okey händer – viktigt med tanke på att VIK vill spela lite mer avancerat i egen zon denna säsong. Leduc var också inblandad i två av målen framåt och ser ut att bli den ledande offensiva backen.

Undertecknad var faktiskt lite orolig för Erik de la Roses skridskoåkning efter att ha sett en träning, men värmlänningen verkar klara tempot och slog någon riktigt fin passning i PP, syntes dock inte överdrivet mycket kanske. Men verkar solid och klok med pucken.

August Nilsson är en lovande allroundback som kanske inte ska synas så jättemycket, så även i afton, men slog någon fin passning även han. Hade kanske lite jobbigt ibland med De la Rose då laget blev långt och AIS spelvände, men det hade alla.

Carl Ehrnberg fick i par med ifrågasatte Kenny Källström göra sin debut i A-laget. 19-åringen gjorde absolut inte bort sig och blev bättre desto längre matchen led. Det är viktigt att Ehrnberg verkligen växlar upp sin skridskoåkning då backen har storleken emot sig. Undertecknad gillade en lång backhandspass som Ehrnberg flippade till rätt adress i mittzon – det tyder på både bra händer och spelsinne.

Eric Juhlin gjorde en mycket solid insats som den utvalde junioren i fjärdekedjan (Alexander Lunsjö och Anthon Eriksson saknades), kanske lite svårt att säga vilken typ av spelare 18-åringen kan bli på seniornivå, supernyttig grovarbetare eller något ännu bättre?

Även Jesper Johansson visade att han kanske faktiskt tagit steg och var möjligen den bäste kvarvarande VIK:aren. ”JJ” vann mycket puck vilket skapade saker.

Gustav Lindberg fick stort förtroende i PP och Paananen vill uppenbarligen ge den offensiva begåvningen alla chanser att hitta tillbaka till formen som gav HA-poäng första fem matcherna förra säsongen. Passningen av Gurra till Bergman i PP som gav 3-3 var ur den högre skolan då Bergman faktiskt fick helt öppet mål.

Emil Kruse hade en otacksam match och hade maximal otur med märkliga studsar och ett straffslag mot sig. ”Typiskt försäsong” tänkte nog Kruse.

Mest gladde publiksiffran på drygt 2 500, trots att VSK ”vägg i vägg” spelade mot Örgryte i SuperEttan och att Almtuna kanske inte är det lag som drar allra mest publik.

Undertecknad har svårt att minnas en försäsongspremiär med mer folk. Västerås hockeypublik suktar verkligen efter mer framgångskänsla med Paananens och Zätas lagbygge…

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1565554246
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1160644749616959488";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1160644749616959488";s:5:"pDate";s:19:"2019-08-11 20:10:46";}}";

2 Kommentarer

 1. VIKarn

  Det känns som nyckeln de två senaste säsongernas framgångar har vart LAGET.
  Att de kommit ihop som grupp, på ett helt fantastiskt sätt, alla köper sin roll, och de kämpar för varandra.
  Ska Pannan verkligen lyckas med att bygga en liknande gruppdynamik igen?
  Hoppas verkligen det.
  Kan tänka mig att det är lättare att bygga lagkänslan, i det läget som klubben har befunnit sig de två tidigare säsongerna. Första året i ettan, med risig ekonomi.
  Sedan nykomlingar i HA, med risig ekonomi.
  Nu har man helt plötsligt förväntningar på sig, man har tydligen också fått de spelare man ville ha.
  Fler spelare med ”stjärnstatus”, kanske inte sama känsla att det är de mot världen.
  Kan nån fixa en sån lagkänsla, så är det nog de tränare, samt den sportchef vi har i föreningen nu.
  Jag känner en viss oro att det kan bli nån slags bakslag, men tror ändå att i slutänden, när det behövs som mest, då om inte förr, får VIK ihop det, min känsla är att vi får kvala mot SHL.

 2. Bozo

  Tredje perioden var riktigt bra, framför allt offensivt. Bådar gott inför framtiden.

Tweets

Mathias - AvatarjaghetermathiasMathias

@trucken021 @JoeLongplay @VIKFanCentral Haha jag är allvarlig 😂 Jag gillade honom!

SvaraRetweetFavorit
Albin Lundin - AvatarAlbinLundin14Albin Lundin

@VIKFanCentral Läge att kika på Lundgren om Warg är ute ur bilden?

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@VIKFanCentral Skulle gärna se mylläri i vik. Men Warg däremot tror jag inte på. Han har sett slö ut sedan han lämn… https://t.co/r7eBKGRdsF

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto