Analys av läget och behoven i VIK-truppen #byggaVIK

Hur mycket offensiv har egentligen Mylläri? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Andreas Appelgren antydde senast på VLT.se att han nog helst vill värva en back med ledaregenskaper och som är tillräckligt bra att gå före även på isen.

Men ”Äpplet” sa klokt nog också att de vill avvakta lite nu och se hur laget sätter sig efter addering av SHL-lånen. Men var kan behovet(n) av förstärkning vara störst?

Om vi först tittar på hur laget såg ut mot Björklöven senast, och lägger till Lihagen och Svedlund, som förhoppningsvis snart är tillbaka:

Kedjor: (Berg långtidsskadad)

Persson – Frycklund – Bernhardt

Fish – Johansson – Davidsson

Svedlund – Lihagen – Gråhns

Zetterberg – Andersson – Bergman   (Extra: Wallin, Jansson, mfl.)

Kommentar: ”Första” två kedjorna borde kunna producera bra/skapligt framöver, med Persson och Fish & Co. ”Tredje” med Svedlund – Lihagen – Gråhns gör mycket bra men saknar verkligen en avslutare.

Tror det skulle ge laget mycket om man kunde vässa Lihagen-kedjan med en naturlig målskytt och istället flytta Gråhns till ”fjärde” som center. Där skulle Gråhns, som dessutom är bättre som center, kunna ge bra passningar och stöd till ”Z” och Bergman. Win-Win.

Dessutom är forwardssidan mycket skadekänslig, och går en-två nyckelspelare sönder raseras mycket. Lite oro kanske kring Lihagens hälsa, har känt sig trött, extra oro kanske med tanke på historiken där också.

Backpar:

Edström – Mylläri

Larsson – Jansson

Öhman – Jonsson

Ahnelöv – Lindelöf

Kommentar: Finns väl egentligen bara en skaplig allroundback i Mylläri, men tveksamt kring hur mycket offensiv Mylläri verkligen har. Smarte Edström har viss tvåvägspotential men fysiken imponerar inte och det ger ibland problem i egen zon.

Larsson och Jonsson är renodlade defbackar. Öhman, Ahnelöv, Lindelöf och Jansson är, eller har varit renodlade, offensivbackar. Men Jansson tror jag kanske kan bli något av en tvåvägsback i framtiden, men kan ha fel här också.

Bredden är OK då man har åtta backar där mer eller mindre alla kan hantera allsvenskt spel. Men ingen av backarna skrämmer motståndarna på något sätt i det fysiska spelet (synd att inte tuffe Alenbring tog plats) och ingen känns som urtypen för pådrivare. Ingen har således fått ett C eller A på bröstet. Det säger en hel del att bara forwards fått bokstäver på bröstet.

På backsidan saknas en tuff pådrivare som kan tackla motståndare fysiskt och medspelare psykiskt, på rätt sätt.

Summa summarum: Laget skulle troligen bli bra mycket bättre om man adderade en målskytt på forwardssidan och en ledartyp på backsidan. Men om man bara måste välja en?

Rösta till vänster på startsidan vad du helst vill se att ”Äpplet” och ”Z” gör med truppen! Eller kommentera gärna nedan!

***

#byggaVIK är nu uppe i 179 000 kr och vad jag förstår är flera företag intresserade att hoppa på. Enligt ovanstående resonemang skulle en eller två värvningar kunna göra mycket stor nytta och kanske hela skillnaden. Så man kan utnyttja på allvar att man har en sådan supermålis som Henke Lundberg där bak…

3 svar

 1. Marko skriver:

  Jag tänkte också på Jacobsson häromdan och hade tyckt att han skulle passat in i VIK på alla sätt. Nu verkar han göra det bra på andra sidan Östersjön så man får leta efter andra alternativ.
  Känner dock att Appelgren o co har bra koll på det hela och det kommer en eller ett par spelare innan tomten varit på besök. Det är naturligtvis tråkigt med de skador som uppkommit på en redan tunn trupp men nu har spelarna fått lite tid att spela ihop sig och det har varit och är fortsatt en lärotid för många av de unga spelarna. Det var ju den här vägen vi skulle ta med att bygga ett eget lag med lokala förmågor och få en stabil och ekonomisk bas inför framtidens SHL spel.

 2. PatrikH skriver:

  Kan bara konstatera att jag tänker exakt lika om VIK. En sniper till Lihagen och Svedlund skulle lyfta laget mycket. En back som Robin Jacobsson typ skulle också behövas, men tror ändå laget som det är kan komma att lyfta sig en bra bit till.

 3. Berglund skriver:

  Skulle man inte kunna testa att flytta på Bergman till Gråhns position och spela Gråhns som center i 4e line?