Analys av valet att ta hit Calle Själin från Leksand: Patrik Zetterberg måste verkligen skarpt gilla Själin då det finns risker

Patrik Zetterberg tycker Själin är en risk värd att ta. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Sportchef Patrik Zetterberg måste verkligen gilla nye backen Calle Själin. Och det skarpt. För i Nordamerika skulle man nog kallat detta en ”high risk-high reward”-övergång.

Kortsiktigt är det dock såklart vettigt att ersätta skadade Calle Ehrnberg och Morgan Hassel. Plus att August Nilsson inte ännu levt upp till lovorden från Karlskrona och Växjö.

Men det långsiktiga behovet, om man verkligen vill hota uppåt i vår, är ändå en klasscenter/forward som kan hjälpa laget att spendera mindre tid egen zon mot bra lag som Björklöven senast. Detta då gästerna hade uppemot 70 % puckinnehav de första 40 minuterna.

Kopplat till det får vi anta att Själin ändå inte är helt gratis och VIK får ta guldmynt från sin högst begränsade skattkista. Men även om Leksand släpper Själin helt gratis är affären kopplad till en hel del risker.

Själin har redan varit borta länge på grund av hjärnskakning, andra skador och åkommor. Frågorna kopplat till det är hur formen och modet är idag? Plus, kommer backen kunna hålla sig skadefri nu?

Sedan har inte Zäta Sr. tydligen fått till ett lika vattentätt avtal med Leksand nu, som sportchefen lyckades med Zäta Jr. från Brynäs. Leksand kan alltså vid behov kalla hem Själin och vid eventuellt kval mot Leksand i vår kommer Själin byta sida. Mer otänkbara saker har faktiskt hänt.

Om Själin vidare inte gör succé kommer vissa påpeka att man lånat en skadedrabbad spelare från något av en ärkerival och att man bara blockar väg för egna juniorer, även om det egna juniorlaget just nu inte alls glänser.

Givetvis är det så att är Själin direkt svag kommer VIK skicka tillbaka honom. Men i de eventuella gråzonerna däremellan och succé kommer nog vissa frågor uppstå.

Allt ovan kommer dock vara ickefrågor om Själin visar varför han draftades ganska högt av numera välscoutande New York Rangers sommaren 2017. Då kommer Zäta åter geniförklaras för att han vågade ta riskerna som är kopplade till denna affär.

14 svar

 1. Marko skriver:

  Säkert ingen större ekonomisk påverkan med detta förvärv eftersom försäkringskassan täcker kostnader för de skadade spelarna till största delen istf klubben. Då finns det alltså cash kvar för ytterligare förvärv framledes

 2. Bozo skriver:

  Själin gör succé, petar Jansson helt i PP i februari. Leder till kval mot Leksand och Själin kallas tillbaka men spelas mycket sparsamt mot oss. Detta scenario tar jag alla dagar i veckan efter lite funderande.

 3. Miko skriver:

  Tycker det är en objektiv och faktabaserad analys. Visst finns det risker med denna lån. Det som jag tycker är moment 22 här är att ifall han börjar prestera över förväntan finns risk att han kallas tillbaka när han behövs som mest. Går det dåligt kommer lånet betraktas som flopp. Hur det än blir kan Vik bli lidande utav detta. Vill inte vara negativ men det är en baksida av lån. Billigare alternativ har alltid sina sämre sidor. Hoppas i alla falla att Själin presterar och att Leksand inte får för sig att kalla tillbaka sin spelare när han behövs som mest. Imorgon kan vi få en indikation vart det här lutar.

 4. Kjell jansson skriver:

  Som vanligt så är det väl en chansning med nyförvärv så här års, men en skadedrabbad backsida behöver förstärkning och vad fanns det för alternativ när plånboken är tunn om jag förstått det hela rätt ? Om sen en topp 2 center skall värvas in lite senare så är det till att trolla med knäna för Zäta om plånboken fortfarande är lika tunn !

 5. Musse skriver:

  Varför så negativa tankar och kommentarer? Han är väl inte skadad nu. Vi måste väl tro att Z tar hit en spelare som han tror kan hjälpa oss att bli bättre. En center/ forward kommer säkert komma in innan fönstret stänger, men vi ligger ett par poäng från tredjeplatsen och ju längre han kan vänta så finns det säkert fler spelare på marknaden att värva. Dålig stil att ifrågasätta en spelare innan han ens hunnit visa upp sig. Hoppas han inte läser den här bloggen, för att bli mottagen med tveksamheter blir han nog inte bättre av. Kollade med en kompis som följer Leksand nära och han gratulerade till ett riktigt bra nyförvärv.

  • Mikael Norén skriver:

   Musse, det här är, som jag ständigt måste påminna om, ingen renodlad hyllningsblogg som bara levererar hejaklacksartiklar. Då får man läsa någon annanstans. De som läser och kommenterar här uppskattar att man jobbar med olika frågeställningar mm med en helhetssyn på hela klubbens välmående på sikt. Jag tycker annars som sagt Själin är högst intressant som du ser om du verkligen läst bägge inläggen om honom.

   • Musse skriver:

    Mikael, läser alltid din blogg och tycker att den är intressant och oftast klockren. Därför jag följer den. När det gäller Själin förstår jag vad du menar i analysen. Men din vinkling medför tyvärr att de tröttsamma ”neggokommentarena” kommer från samma personer varje gång…….

  • Bozo skriver:

   VIK behöver en back i det läget man är i helt klart och Själin är nog bland det bästa om förutsättningarna är de bästa. Men det sista jag vill se är att VIK blir lurade av ärkeantagonisten Leksand. Vi gör honom till en superspelare och sen möter vi honom i kvalet, hemska tanke.

 6. Jocke skriver:

  Förstår inte varför detta skulle vara att pissa på juniorerna? Dom är kanske inte tillräckligt bra för att få spela? Om man sätter in en junior som inte alls är redo kanske man snarare stjälper snarare än hjälper denna spelare. Bättre då att få utvecklas ytterligare i juniorlaget.

 7. Martin skriver:

  Zetterberg junior är oväntat blek i matcherna (som senast mot Löven). En stark och spelskicklig forward behövs. Kanske ser Zäta ett behov i en back som kan förvalta pucken i egen zon och spela sig ur så att man kan bryta de superlånga anfallen son Löven fick senast. Bra gjort ändå att vinna en sådan match.

  • Mathias skriver:

   Jag tycker inte han varit sig lik sedan han klev av med hjärtfelet. Skjuter inte lika mycket, och ser ut som han inte vågar gå för fullt.

 8. Örjan skriver:

  Håller med låna in en som verka va halvskadad med jämna mellanrum
  Hade inte ett försök att låna Filip Johansson från Leksand vart bättre
  Samtidigt vad sänder det här ut för singnaler till dom egna juniorerna ???
  Känns lite som att man ”pissar” på dom egna juniorerna faktist

  • Falken skriver:

   Kan bara hålla med. Dessutom indirekt ett underkännande av sin egen juniorverksamhet och därtill hörande värvningar/intag. Lite sorgligt faktiskt, men tyvärr VIK i ett nötskal.

  • Bozo skriver:

   Bra signal till de egna juniorerna och deras tränare att man först måste prestera på lägre nivå för att få en chans högre upp. Nu får juniorerna koncentrera sig på juniorspelet och få ihop det under våren, om inte det sker så måste klubben verkligen ta krafttag.