Analys av VIK då nästan alla pusselbitar är satta – vi kan redan nu skönja några styrkor och frågetecken & menade NJ att Rasmus Korhonen är bästa målvakten i Allsvenskan?

Vi och Komarek kan börja rita på tänkbara uppställningar på allvar nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Lagbygget är faktiskt nästan klart. Bara kanske en toppforward (center) kvar att värva

Detta om vi räknar hem Jacob Hayhurst (har nu sett en handfull matcher och granskat alla byten i AHL/ECHL – ser lovande ut) och kanske skridskoskicklige och skottstarke offensive stortalangen Noel Fransén från Färjestad enligt Expressen:

 • Rosdahl – Komarek – Jakobsson
 • (Hayhurst) – X – Gradin
 • Engstrand – Kant – Kvist
 • Hammerer – Sjödin – Sjögren

Extra: Ekman Cederborg – Kangas  – Andersson

BACKAR

 • Flood – Folin
 • Lyckåsen – Malmström
 • Jansson – (Fransén)
 • Norberg – Wernquist

Oerhört svårt att rangordna backparen, på gott och ont. Har dessutom inte tagit hänsyn till hur backar vill spela till vänster och höger.

Väldigt lurigt just nu att bedöma hur långt denna backsida kommer räcka i den hårda HA-konkurrensen. Flood kommer definitivt behöva fortsätta prestera på sitt absoluta max…

Jag hade gärna sett en till defensivt stark ”pappa-back”, men de pengarna finns nog helt enkelt inte just nu. Om Fransén kommer in får VIK-fansen hoppas att 18-åringen redan är bra defensivt, men Karlstadssonen ska vara en främst offensiv back om jag förstår saken rätt.

***

POWER PLAY – TÄNKBARA ENHETER

PP1: Flood – Komarek – Rosdahl – Jakobsson – Kant

PP2: Lyckåsen – (Fransén) – (Hayhurst) – X – Gradin

Här ser vi ganska tydligt att NJ behöver få in mer offensiv eldkraft i PP (Hayhurst, Fransén kommer nog – men gärna också ytterligare en bra topp-6-forward), vilket sportchefen också sa mellan raderna i VLT under tisdagen.

Gällande enheterna ovan är också ett alternativ kanske att kasta in Hayhurst och Gradin i PP1 för att skapa en än mer tydlig förstaenhet.

Bredden på den offensiva spetsen ser ut att bli väldigt beroende av att spelare som Jakobsson, Kant, Kvist och Engstrand överträffar sig själva gällande produktion.

***

BOX PLAY – TÄNKBARA ENHETER

BP1: Folin – Malmström – Sjödin – Sjögren

BP2: Jansson – Norberg – Kvist – Kant

BP3: Flood – Wernquist – Rosdahl – Hammerer

På pappret saknas det minst en defensivt skicklig BP-back. Vi får verkligen hoppas Jimmie Jansson överträffar sig själv här.

Helmersson kommer behöva ösa istid i BP på Folin och Malmström som lagets på pappret två enda riktigt beprövade defensivbackar.

Norberg är värvad som en defensivt lovande back med bra storlek, men fick bara sjunde mest istid i BP bland Almtunas backar (49 sekunder i BP per match). Vissa menar att Norberg kanske är mer offensiv.

Däremot är det på forwardssidan väl förspänt med många defensivt åkstarka pjäser som kommer kunna stötta backarna mycket.

Även spetsnyförvärvet Kim Rosdahl fick femte mest istid i BP bland forwards i Malmö.

***

På målvaktssidan verkar NJ säker på att det kommer bli bra.

Tolkar vi detta uttalande i VLT ovan som att att Korhonen är en etta i ligan, eller som det står, ”etta i ligan” (alltså bäste målvakten i Allsvenskan?)

– Sen om du tittar på Korhonen… jag håller honom som etta i den här ligan – NJ i VLT.

***

Till sist kan vi konstatera att VIK kommer vara ett av seriens yngsta och största lag.

”Faster, younger & stronger”, som Glen Sather (GM i Edmonton och NY Rangers) sa en gång i tiden hur han ville bygga sina lag. NJ har uppenbarligen anammat Sathers tänk nu…

3 svar

 1. Mats i Wien skriver:

  Enligt VLT , har NJ något på gång från konkurrent.
  Det gulsvarta truppbygget börjar bli alltmer färdigt.
  Endast ett par platser är kvar att fylla i truppen.
  Nu kan NJ och VIK vara på väg att sno toppspelare från konkurrent.

 2. kenta skriver:

  J Hayhurst gör första målet för Kansas, men ändå stryk med 3-6! Nya tag i morgon i fjärde matchen!!!

 3. mats i wien skriver:

  Ser bra ut , vad har du för center bomb att presentera NJ ? , dom sista pusselbitarna , blir säkert överraskningar.. Bra jobbat NJ
  Hoppas på en bra säsong följer VIK sedan 1968, 56 år ,alltid gulsvart….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *