Analys backsidans behov inför Tingsryd och framöver: Det bästa för nu vore att plocka in en defensivstark topp-4 för att avlasta dagens utpräglade och offensivlutande topp-3

Jerome Leduc (som hyllas av Younan) och just Younan var tillsammans med Jansson en stark topp-3 senaste säsongen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Med värvningen av David Rundqvist och flera forwards tillbaka (eller på väg tillbaka från skada) är den lagdelen relativt komplett och väl konkurrensutsatt i dagsläget. Detta med 14 mer eller mindre välmeriterade seniorforwards, plus intressanta juniorerna Eric Juhlin och Oscar Hagman.

Men hur lugn känner sig Patrik Zetterberg med bara sju friska backar just nu? De la Rose har tråkigt nog spelat klart, och oklart med Hassel (ljumskar) och Göransson (hjärnskakning). Att gå in i playoff med bara sju backar är knappast optimalt.

Dessutom, av dessa är det bara tre som håller beprövat riktigt hög allsvensk klass i Jerome Leduc, Jimmie Jansson och Alexander Younan. Det avslöjas bland annat av istiderna nedan, som kan indikera att VIK-coacherna haft svårt att hitta den fjärde toppbacken (Själin har fått överraskande mycket istid):

Backarna rankat efter istid/match. (Siffrorna står för matcher, mål, assist, poäng, utv. min., matchvinnande mål, PP-mål, skott på mål, tacklingar, plusmål, minusmål, plus/minus, blockade skott och istid per match). Källa: hockeyallsvenskan.se

Visst k-a-n Calle Själin, August Nilsson och den nyligen långtidsskadade Calle Ehrnberg utvecklas till riktigt bra topp-4-backar, men frågan är om och när. Både Själin och Ehrnberg är dessutom, liksom topptrion, mer offensiva backar som kanske inte är supergivna förstaval att använda i BP eller då en match ska stängas i sista bytet.

Lägg till att en, mellan raderna, ärlig Thomas Paananen i den senaste podden här på bloggen inte direkt tokhyllade (så att säga) varken Leducs, Janssons eller Younans defensiva spel. Således skulle nog en beprövad topp-4-back med betoning på en stark defensiv och hårdhet vara guld värd att hälla istid på i ett tufft kval sedan när en ledning behöver försvaras eller i box play.

Det känns lite onödigt att riskera skador på att offensiva spjutspetsarna Leduc och Jansson ska stå i BP och täcka alltför många skott med fötterna och handskarna. Inte direkt optimalt om Jansson, Leduc och Younan konstant ska ”tröttas ut” i BP. Deras explosivitet kan behöva hushållas med för att kunna utnyttjas än mer offensivt då det är en av VIK:s stora styrkor (Leduc etta i backarnas assistliga och Jansson etta i backarnas målliga!).

På lång sikt vore dock såklart det bästa att nu låta de yngre förmågorna spela och utvecklas till topp-4-backar. Men det är svårt att vara alltför långsiktig i denna serie då de bästa alltid plockas efter varje säsong.

Om undertecknad känner sportchefen rätt skulle han nog vilja slå till om möjligheten skulle uppkomma för att sätta pricken över i på en redan ganska strong backsida. Detta för att balansera upp den lite bättre mer mot det defensiva hållet. Att driva ett HA-lag med så begränsade resurser som VIK är tyvärr en ganska ettårsbaserad business…

4 svar

 1. Gurkan63 skriver:

  Bloggen har helt rätt vik är bara 1 årsprojekt och där kommer minna funderingar in . Hur ska vik ha det ? Det finnes inga större pengar att tillgå och hur vill sponsorerna ha det ? Är det så hära föreningen/sponsorer vill att vik ska vara ? Min känsla är att vik står vid ett vägskäl. Vik är tillbaks där dom har varit i många många år och jag trodde lite på ett nytt tänk näe Zetterberg, pannanen , Ivarsson klev in i klubben.

  • Mathias skriver:

   Med all respekt; Vad vill du att dom ska göra annorlunda i dagens klimat när kontraktsförlängningar och dylikt inte betyder ett skvatt? Vilka pengar tror du skulle ha behövts för att till exempel behålla Östman, Lindelöf och Frycklund före SHL lagen?

   Eller missförstår jag dig helt?

   • Gurkan63 skriver:

    Jag som många andra vet att det är pengar som styr. Jag har ingen lösning på hur föreningen ska skötas det jag vill är så klart att man inte ska äventyra föreningens exsestens. Det jag skrev är att vik står vid ett vägskäl. Löven satsar i år men för den det är inga garantier för att gå upp till shl. Du såg AIK och hur gick det sedan ? Jakten på pengar är inte lätt , men vad vill vik? Ska klubben vara ett stabilt allsve sky lag ? Jag vill se vik i shl självklart men hur ska föreningen ta sig dit ? Vik måste ha en realistiskt och en sund syn på Det… Vad tror du ?

 2. Bozo skriver:

  Paananen som håller på finska landslaget (och pratar flytande finska) borde kunna underlätta värvning av ett finländsk fyrtorn till back, när finska lagen släpper spelare i februari.