Analys grundad på ”fördjupade siffror” av VIK-backarnas prestationer per enhet istid efter Almtuna och inför Mora – några intressanta trender kan urskönjas

Ehrnberg är ny skottblockskung bland backarna per enhet istid spelad. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det händer oerhört mycket under en ishockeymatch. Det är omöjligt att registrera allt med ögat. Därför är en allt “djupare” statistik och ”underliggande siffror” något som används allt mer, även i Allsvenskan.

Men denna blogg har inte tillgång till något sådant fint verktyg (med Corsi etc.) som andra har. Nedan är istället en sammanställning med siffror tagna från HockeyAllsvenskan.se, där istid över säsongen hittills omvandlats till hela 60-minutare.

Desto mer grönt, desto bättre. Dock ingår även PP-siffror vilket vi måste ta hänsyn till och det är en svaghet i denna sammanställning (men inte såklart i plus/minus-mål).

Skottförsök (på mål, utanför och blockade) är något som de lärde menar säger mycket om hur mycket en spelare bidrar (dock har vi bara skottförsök per spelare framåt här).

Detta nedan för att mer rättvist kunna jämföra spelares siffror per spelad enhet (en felkälla kan dock vara hur korrekta dessa siffror är på HockeyAllsvenskan.se verkligen är):

Desto mer grönt, desto bättre.

För den som inte orkar sätta sig in i tabellen kan vi sammanfattningsvis se vissa intressanta saker. Dock måste vi ha med oss att på totalen ligger VIK inte så bra till i den allsvenska tabellen. Detta är en intern bedömning:

Calle Ehrnberg har tagit över som skottblockskung, alltså per enhet istid spelad. Trivellato har också börjat bra på den fronten. Annars är Younan klar trea.

Den kanske viktigaste kategorin för en back, att förhindra mål i 5v5, leds lite överraskande klart av Simon Åkerström. Nilsson och Ehrnberg också i topp här.

Berglund, som varit petad hela fem raka, har också bättre defensiva siffror här än väntat, samtidigt hade nog många förväntat sig mer grönt av Berglund offensivt. Berglund dock i topp att få igenom skott på mål.

Jansson leder de flesta kategorier, men har ju en fördel att han fått stått oerhört mycket på blå och bombat i PP. Jansson även den mest tacklingsvillige, men Tornberg är inte så långt efter.

Vi ser också att Edvinsson och Trivellato direkt gått in och producerat i topp gällande poängmakande per enhet istid. Edvinsson är den back som genererar mest plusmål framåt i 5v5, dock såklart liten ”sample size” (så även på Trivellato).

Jansson är föga förvånande mest skottvillig och får också igenom 73 % av skotten på mål och 5,3 % av dessa i mål.

Vi ser att Edvinsson hittills har svårt att få igenom sina skott på mål och är faktiskt sämst av backarna på detta på 56 %. Trivellato är hittills bäst på att få igenom sina skott på mål.

***

Vad mer kan dessa siffror säga, och inte säga? Vilka fördelar och brister finns att analysera på detta sätt? Bloggens många kloka läsare kan säkert nyansera ovanstående analys och diskussion!

***

Till sist har bloggen hört att Daniel Öhrn är skadad, oklar status dock.

5 Responses

 1. VIKKS skriver:

  Nu måste ju bara Gabriel Kangas få speltid, får han inte det kan de ju lika gärna plocka bort honom från guldgallret.

  • Jan Santaniemi skriver:

   Håller med dig…ge Kangas mer speltid och förtroende.: Han har ju definitivt viljan och också kunnandet att hitta nätet.

 2. Bozo skriver:

  Det man ser tydligt utifrån kameraperspektiv är inte lika tydligt och därmed mentalt påverkande nere på isen. Samtidigt missar vi tittare kroppsspråk. Därför så härligt med Trivellato med kroppsspråk som når fram genom rutan.

 3. Bozo skriver:

  Öhrn känner jag sinkar moralen i laget. Han tekar bra men gör inget giftigt sista tredjedel. Han känns inte ledande och gillar inte tredje fiolen. Ger inte energi i viktiga lägen. Signifikant att laget vinner när han han saknas.

 4. PatrikH skriver:

  Tack för dina fördjupande analyser. tack också för info att Öhrn är skadad. Jag tycker annars att Öhrn har en massa bra skills som skulle kunna bidra mer till vår offensiv.
  Intressant nog bedömer Alexander Nilsson på hockeynews att VIK kommer att sluta 9:a:
  (Så slutar Hockeyallsvenskan – de går vinnande ur streckstriderna)