Del 2 i analysen grundad på “fördjupade siffror” av VIK-yttrarnas prestationer per enhet istid efter Almtuna och inför Mora – Lunsjö dominerar

Lunsjö (vänster) i topp i nästan varje kategori. - unikt nog från poäng till blockade skott. Öhrn och övriga centrar tar vi i nästa del. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Följer upp senaste artikeln med ”fördjupad statistik” på backsidan med en forwardskoll nu. Vi börjar med yttrar (den som vill ha en bakgrund till dessa siffror: se föregående artikel där risker och möjligheter med en sådan här analys diskuteras):

Föga förvånande är Lunsjö bäst i nästan varje kategori, med mycket grönt som vi kan se.

Särskilt imponerar Lunjös skottprocent, där alltså 24 % av skotten på mål går i mål. Gällande effektivitet är #56 och den så saknade och effektive Hertzberg (också 24 %) i en klass för sig.

Gällande skottprocent ser vi också att tänkta målgörarna Benker och Zetterberg bara ligger på 11 % vardera, vilket är en stor anledning till att VIK inte ligger högre i tabellen. Men det finns tid kvar att vinka på, och Benker gör ju sina mål i klungor…

Anthon Eriksson har tappat oerhört i sin skottprecision, från runt 25-30 % tidigare till bara 8 % nu. Visserligen var det givetvis inte sannolikt att #53 skulle ligga kvar runt 25 %, men raset är just nu lite för stort.

Bergmans 4 % är såklart alldeles för lågt för en spelare som tidigare nosade på 15 mål i HA, samtidigt är dessa två herrar (Bergman och Eriksson) bäst fysiskt med toppnoteringar i tacklingar.

Bergman har verkligen växt i det fysiska spelet och #25 är även faktiskt just nu lagets bästa assistläggare per enhet istid enligt ovan (!), vilket även stämmer med mina matchnoteringar.

En sak som imponerar med Lunsjö är också att forwarden driver många plusmål framåt för sin femma 5v5, och är även bäst med få mål bakåt 5v5. När Lunsjö är inne på isen är VIK helt enkelt mycket mer i anfallszon.

Vi ser också att Lukas Zetterberg haft det tungt i 5v5 som en av de som är inne på minst mål framåt, dock även få bakåt. Men Zäta är efter Lunsjö den som producerar mest, inklusive PP (om vi räknar bort Hertzberg).

Om vi jämför med då Zäta gjorde hela 24 mål 18/19 har skottprocenten sjunkit från 15 till 11, samt antalet skottförsök per match från 4,4 till 3,6. Inte så stor skillnad, men det gör uppenbarligen mycket för sista raden (gjorda mål).

Jesper Johansson är överraskande nog näst bäst efter Lunsjö att generera plusmål framåt i 5v5, men är tillsammans med Wikman den ordinarie ytter som är inne på mest bakåt per enhet istid 5v5. Ibland blir man förvånad.

”JJ14” och Wikman är däremot bäst bland yttrarna gällande skottblockar, men den så mångfacetterade Lunsjö är inte så långt efter faktiskt.

Wikman har trots sin enorma energi och goda fart svårt att generera offensiv framåt, vilket syns av siffrorna ovan. En som har en svårt i alla kategorier är Marklund, som bland annat är bland de sämsta att få igenom sina skott. Frågan är om det är en Covid-effekt där?

Vilka fler slutsatser kan vi dra av tabellen? Under lördagen kommer del 3 i denna lilla miniserie där vi granskar centrarnas leverans per enhet istid.

3 svar

  1. Peter T skriver:

    Tar vi oss till ”slutspel” tror jag vi kan bli en otrevlig överraskning för övriga lag.

  2. VIKKS skriver:

    Riktigt kul att Skedung och Tornberg är åter i träning och förhoppningsvis snart i spel. Hoppas skedung svarar upp bra på hård träning.

  3. Bozo skriver:

    Spontana känslan är att VIK ligger långt ner i tabellen gällande slagkraft på yttersidan. Mycket pga av att flera av yttrarna gör en av sina sämre säsonger i karriären.