Angells två tunga skott grundlade Västerås seger mot hårt kämpande AIK

Davidsson har välbehövligt klivit fram och gjort några mål när Williams saknats. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås vann mot AIK med hela 5-1 efter en gedigen insats på torsdagskvällen i ett kokande ABB Arena. Det var riktigt bra drag på läktaren, vilket säkerligen gav VIK:arna en extra boost. Stort tack till klacken för det!

AIK började bäst då Conny var tillbaka i Västerås de första bytena. Men två powerplaymål senare var det VIK för hela slanten. Detta efter två tunga backskott av Nick Angell där det första hjälptes i mål av Davidssons fina volley. Det andra sköt Nick i nät via Hamberg i AIK-kassen.

Conny hade ingen lyckad återkomst i ABB Arena. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK dominerade sedan resten av första perioden och hade bud på flera mål, Svedlund var ren i slottet och Urbas satte ett friläge i stolpen.

I andra perioden kom AIK ut hårt första tio och gjorde det bra med stor energi. Men trots rutinerat folk som Hagos, Strömberg, Hynning, Sandberg och Nylander och en drös unga SHL-meriterade ynglingar kändes AIK-offensiven något tunn och några superheta målchanser förmådde de inte riktigt att skapa många.

Istället visade VIK hur det ska göras med ett mycket fint anfall signerat Steen & Davidsson där Johner avslutade med klass i nättaket för sitt 18:e mål.

I tredje fick ett fortsatt hårt kämpande AIK 3-1 efter att grovjobbaren Patric Blomdahl (precis som senast på Hovet) på nytt lurade Fransson med ett lågt vinkelskott. Blomdahl har gjort hälften av alla sina mål denna säsong på detta sätt bakom en givmild Frasse, som annars var helt super.

Istället för en nervös avslutning sprintade kvicksilvret Erik Andersson iväg och satte 4-1 på ett friläge. 5-1 kom efter ett mycket elegant instick i power play av Freddan Johansson till suveräne Janne Urbas som satte sitt sjunde mål.

Sammanfattning

Kedjan med Steen, Johansson och Urbas fortsatte att glänsa. Steen har lyft kedjan ytterligare som Connys ersättare, eftersom Steen är mycket mer rörlig och mångsidig.

Urbas gjorde en ny fantastiskt uppoffrande arbetsinsats. Man förstår på ett sätt att han varit mycket skadedrabbad då han ger sig i trafiken med hög fart, och nästan jämt vinner slovenen pucken.

Backparet Helmersson-Jonsson går från klarhet till klarhet. Två defensiva backar som hittat varandra och gör varandra bättre. Bra Filander! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Backparet Helmersson-Jonsson gjorde en fenomenal insats. Kapten Helmer har verkligen lyft ännu en nivå efter att han började lirade med smarte och lugne Jonsson.

Nick Angell gjorde en riktigt bra insats och viktigt att den tidigare 8-målskytten i KHL och 13-målsskytten i SHL har nu börjat skjuta mer även i VIK. Ikväll låg Nick bakom två mål med två tunga skott.

Även Hampus Larsson och Jonas Emmerdahl höll hög klass och de verkar vara på väg mot storformen med smarta beslut i egen zon.

Conny och Helmersson hade några heta duster. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK gjorde en ny gedigen insats, utan att glänsa överdrivet mycket. Kanske vara siffrorna något mål för mycket. Samtidigt tror jag Filander & Mitell är så smarta att låta laget backa hem lite vid ledning för att spara på krutet i det täta matchandet.

VIK tekade bra tack vare Johner, Freddan J och Steen. Men Gråhns fortsätter ha stora problem och förlorade 9 av 13 tekningar. Totalt ligger Gråhns på mycket svaga 42 % vunna. Det är en stor gåta att den annars mycket nyttige forwarden får teka så mycket. Men tydligen bestämmer spelarna det själva enligt Filander…

Det var bra för framtiden att J20-stjärnan Christopher Mastomäki fick lira 6,21. Mastomäki gjorde bra saker och fixade bland annat ut AIK:s NHL-meriterade Jordan Hendry efter en fin uppåkning. Jämför AIK som låter 42-årige Michael Nylander ta upp en plats istället för någon junior…

En välkammad Jeremy hjälpte till så gott han kunde med tekningstatistiken. Vad säger han om Gråhns svaga siffror måntro? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Redan på lördag väntar nu ny match i Umeå. Detta lilla maraton fortsätter mot lag som har så mycket att spela för. Med Timrås seger ikväll är det verkligen hett neråt i tabellen också…

Västerås tre stjärnor:

1. Jan Urbas – Överallt på isen, ovanligt med en spetslirare som är så komplett. Kommer lira i SHL nästa år.

2. Oscar Steen – Oerhört smart playmaker som jobbar hårt. Kalasvärvning av NJ igen!

3. Per Helmersson – Kaptenen med stort C krigade som vanligt som ett djur i egen zon. Har nu verkligen snäppat upp passningsspelet och tar väldigt bra beslut i egen zon tillsammans med nye parhästen Johan Jonsson.

3 svar

 1. gns skriver:

  Ok, men konstigt nog var han inte med bland matchens tre tjärnor men vad gör det när han finns med här. Hos dem blev Angell matchens stjärna med sina 1+2 p om det nu har någon betylse 🙂

 2. henric nilsson skriver:

  Viasat nämnde faktiskt Urbas, Luckner sa att det var matchens lirare i samband med hans mål. Plus att han hyllades av Leffe Strömberg på twitter.

 3. gns skriver:

  Håller med om matchens stjärna. Viasat nämnde inte ens Jan Urbas. Kul att han fick näta till slut, det var han värd.

  Bra laginsats och 3 viktiga poäng. Tack!