Är möjligen liraren och playmakern Viktor Hertzberg ännu lite missförstådd i VIK jämfört med tidigare i karriären?

Viktor Hertzberg har producerat men har åter en hjärnskakning. Kanske måste VIK ersätta Hertz med en ny vass ytter? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Viktor Hertzberg var ett av de mest hyllade nyförvärven inför säsongen. Men efter 12 matcher och bara sex poäng (3+3) och bitvis ganska anonymt spel är tongångarna andra för stunden.

I Almtuna gjorde Hertzberg 72 poäng på 86 matcher (0,84 poäng/match). Men i VIK har produktion hittills gått ner med drygt 40 % (0,50 poäng/match – dock tidigt, men indikationen finns där).

I Almtuna spelade Hertzberg 18/19 med spelgeniet Tony Mårtensson som center och oftast med tuffe Lukas Sandström på den andra kanten.

Många, inklusive undertecknad, tittade nog på 28-åringens 20-målssäsong (och 19 assister) senast i Almtuna. Sedan förväntade vi oss en komplett offensiv kraft som både kunde göra mål på egen hand och assist.

Men tittar vi på Sunnesonens karriär har det nästan alltid blivit betydligt fler assist än mål. Första året i Almtuna (utan Mårtensson) blev det 10+23 på 34 matcher. Totalt i HA har det blivit 40+53 (20+34 utan Tony) på 127 matcher och totalt i Ettan 58+89 på 124 matcher. Även på juniornivå var det många flera assist.

Frågan är om Hertzberg egentligen inte är betydligt mer av en finessorienterad playmaker och passningsspelare än skytt och/eller en komplett offensiv kraft?

När han inte spelat med ett passgeni som Tony Mårtensson har han som konstaterat gjort många fler assist än mål. Möjligen använder VIK honom lite fel, och förväntningarna har samtidigt kanske varit lite snedvridna efter senaste 20-målssäsongen med Mårtensson.

En annan indikator på det som förs fram här är att Mårtensson själv gjorde hela 21 mål bredvid Hertzberg förra säsongen. Nu, utan Hertzberg, är Mårtenssons målsnitt nästan halverat.

Uppenbarligen hade även superveteranen nytta av Hertzbergs spelsinne och passningar för sin egen målproduktion, och Tony har själv hyllat Hertzbergs spelsinne och passningar.

***

En mycket insatt källa bloggen talade är inne på samma spår:

– Hertzberg har jättefint spelsinne så jag håller med helt att han är mer av en playmaker. Jag tror att han spelar bäst när han spelar med någon som går mycket på mål (som Lukas Sandström gjorde) och som är stark på puck och banar lite väg för honom och sen en målskytt (som Mårtensson visade sig vara).

– Sen ska man ju också komma ihåg att Mårtensson och Hertzberg hade väldigt fria tyglar i Almtuna, kan ju vara så att han trivs bäst då. Är ju helt annat att spela i ett topplag och där konkurrensen är tuffare…

***

Frågan är vilka som är mest rätt medspelare för Hertzberg i VIK nu. Just nu är det Fredrik Johansson och Kelsey Tessier som är kedjekamrater, och det borde vara en hyfsad miljö. Hertzberg har också varit bättre de senaste matcherna och har redan stått för flera riktigt fina passningar.

Slutsatsen verkar landa i att vi bör se på Hertzberg med lite mer samma glasögon som vi gjorde på Conny Strömberg. Det vill säga, inte förvänta oss något enormt helhetsspel, men många fler öppnande passningar, när latebloomern förhoppningsvis blir allt mer varm i VIK-kläderna.

3 svar

  1. Peter skriver:

    jag undrar hur det skulle bli med Hertzberg och Eriksson i en kedja…

  2. Erik larsson skriver:

    Han spelade med Mårtensson, det säger allt. Utan Mårtensson är han en nobody.

  3. Gurkan63 skriver:

    En mycket klok analys . Har sålt detsamma att alla verkar stirra på säsongen som var varför inte titta bakåt tex 2- 3 säsonger följ historien.