Inför AIK som enligt vissa har en otydlig spelidé & för VIK gäller att fortsätta håll rent i egen zon med den nyvunna defensiva dedikeringen

Kelsey Tessier är farlig runt kassen och har ett imponerande slutspelsfacit. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På söndagseftermiddagen väntar AIK på Hovet i den Kungliga Hufvudstaden. AIK är faktiskt jumbo och har bara vunnit en av de senaste fyra.

VIK vände förra säsongen en historia av många förluster på Hovet, med två segrar där:

 

 

 

 

 

Bloggen har talat med några som har koll och nedan är en sammanfattning av läget i AIK:

Alla ska vara friska och spelbara i AIK. Laget har underpresterat rejält, och några har funderat kring den något svårtydda spelidén nya tränaren Jussi Salo har.

AIK är det lag hittills som gjort minst mål och även det lag som skapat minst målchanser, vilket flera menar beror på att de spelar i för lågt tempo. Gångerna AIK fått fast motståndarna i sin forecheck kan räknas på två händer, vilket således resulterar att laget blir enormt långt.

Motståndarna har haft oerhört lätt att trä in puckar mellan de olika lagdelarna. De långa laget medför att spelvändningar uteblivit, vilket gör att AIK ofta fått möta fem man när de ska anfalla.

Anfallsspelet som sagt är trubbigt och långsamt, powerplay har varit ett sorgebarn. Men det beror nog på att hela offensiven fallerat. PP såg riktigt intressant ut på försäsongen, och bör komma igång när eller om anfallsspelet börjar fungera.

Bäst i AIK har Carl Wassenius (född 1999) varit, som även förlängde sitt kontrakt under lördagen. Wassenius är en avig forward som påminner lite om Linus Videll i stilen, flängig stil men enormt bra spelsinne och händer. Även Jacob Svensson har varit bra. Vissa tror Svensson är redo att centra en tredjeline i SHL inom 1-2 år, skridskoskicklig med fin klubbteknik.

Nye tryoutaren Cody Bradley startade bra mot Mora. Som oftast ser tryouter bra i första matchen, ingen press på sig och så vidare. Men varit direkt svag sista två matcherna. Inte så stark i kroppen, sen hem i backcheck och inte så bra i tekningscirkeln…

Johan Larsson har sett lite loj ut, blivit rundad några gånger. Drugge, Porsberger och Henrion kan bättre, mycket bättre…

Inför matchen under söndagen är nyckeln att få ner farten i mittzon på VIK, samt komma ner djupt i deras zon. Där kan nog AIK såra Västerås som sett svaga ut framför egna målet.

***

Som ovan nämns är det viktigt att VIK fortsätter förbättra defensiven genom att fokusera på att ta bort motståndarnas klubbor då man är i VIK:s försvarszon. Det var bättre mot Hästen borta senast då en lysande Jesper Myrenberg höll nollan.

Den ständiga frågan om, eller när, PP ska lyfta från 13 % ligger kvar. Dock bra intentioner senast i Norrköping. Vi ska komma ihåg att AIK:s PP ligger på 5,4 %, det finns alltid någon som har det värre.

Det är också intressant om fjärde- och tredjekedjan kommer fortsätta att göra nästan lika många mål som topp-6-forwards i spel 5v5. Det är en unik situation just nu i VIK gällande detta.

Man kan tänka sig att VIK kommer bli svåra att försvara sig emot över tid då man har så jämn produktion över fyra kedjor. Men det skulle inte skada om topp-6-forwards klev fram lite mer när det behövdes i vissa matcher…