Mediokert VIK nära att bränna 4-0-ledning men lyckades turligt ro hem tre poäng efter självmål av AIK

Marcus Bergman - får vi se honom och andra mer på sin topp kan det bli riktigt roligt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås brände nästan en 4-0-ledning borta mot AIK på söndagseftermiddagen, men tack vare ett självmål av AIK kunde VIK hålla undan och vinna med 5-4.

VIK var inte vakna eller redo från start. AIK hade två frilägen där pucken tog i ribban och sedan dansade på mållinjen, skickligt att Myrenberg på något sätt lyckades freda kassen. ”Turen följer den skicklige.”

AIK spelade till sig två PP. Sedan hade VIK nytta av domarnas kompensationsiver. Öhrn placerade snyggt in 1-0 i PP efter en ny assist av Leduc.

Leduc friställde sedan Lunsjö som var iskall och satte egen retur på friläget fram till 0-2. Känslan var dock att VIK var tvungna att kliva upp i nivå för att hålla undan resten av matchen.

Andra perioden inleddes med att Leduc fixade sin tredje assist då Bergman, som var lysande framför motståndarnätet, styrde in 0-3 efter 20.49 i PP. Sedan kunde man se att Leduc fått ett skott (?) på kinden och försökte kyla ansiktet på bänken, men backen utgick efter bara tre byten i andra perioden och återkom ej.

Power play var plötsligt vasst i afton, mycket tack vare att Jimmie Jansson tagit ett steg till och är nu en första klassens PP-back. Jansson stoppade skickligt flera urlägg på blå innan han själv med sitt plötsligt avsevärt förbättrade skott bombade in 0-4 från distans efter 26.39, smart framvallad av Tessier via sargen.

Marcus Bergman gjorde det fantastiskt bra framför kassen på tre av målen. AIK:s målvakt kunde inte se något bakom den store VIK-forwarden, vars timing precis framför i skottögonblicken var utsökt.

Inget vidare i övrigt och andra som kändes som en extremt lång period och ökenvandring. VIK var inte bra i afton och välförtjänt satte Henrion 1-4 i PP, Myrenberg hann inte med i sidled trots att skottet kom ganska långt utifrån.

Nilsson och främst Kalin klena framför mål vid Henrions 4-2-mål efter 36.09, inte bra av två tänkta def-specialister. Vi hann börja sakna Leduc direkt efter att lagets toppback utgick.

I tredje perioden fortsatte VIK att spela poröst och man fick inte till något anfallsspel. Att AIK vann skotten med 17-4 i sista vara ganska talande. Direkt 4-3 i början på tredje då Fredrik Johansson tappade markering på Sam Marklund efter en oturlig studs.

Det var sedan halvfarligt hela perioden och det kändes nästan som alla bara åkte och väntade på AIK:s kvittering. Dock hade VIK fortsatt ”tur” denna afton då annars skicklige backen Oskar Drugge oerhört dråpligt styrde in en bakåtpass till 3-5 efter 52.06. Jimmie Jansson fick målet trots att han bara passade pucken ur egen zon långt tidigare.

Mycket riktigt kom 5-4 sedan Kalin styrde in trissan i egen kasse med foten med 2.30 kvar. VIK höll dock undan ganska bra i slutminuterna.

SAMMANFATTNING

Det svajiga VIK som hittills kännetecknat upplagan 19/20 kändes igen även denna kväll. Dock var effektiviteten i power play plötsligt mycket bättre och VIK gjorde tre mål i den spelformen glädjande nog.

Annars var VIK inte riktigt redo att spela denna kväll, och mot ett bättre lag hade det lätt kunnat varit 0-2 i baken ganska omgående. Jesper Myrenberg gjorde det bitvis väldigt bra och tog det han skulle, men släppte några returer för mycket och gick kanske lite hårt i förstaläget några gånger, till exempel vid AIK:s 4-2-mål.

VIK hade inför matchen åter gjort om mycket i kedjorna, men resultatet var igen att ”topp-6-forwards” inte heller nu fann speciellt mycket kemi. Det är nog helt enkelt så att det, som sagt, saknas någon riktig härförare där framme för att det ska bli riktigt tryck framåt över tid.

Benker hade mer eller mindre tre frilägen, men bommade alla och det har verkligen knutit sig för forwarden som var så bra från 20 matcher in 18/19 fram till och med denna försäsong.

Det är svårt att analysera så mycket mer då det var en dålig match av hela kollektivet, hela laget kändes trött och segt. Väldigt oroväckande med Leducs skada, man såg direkt hur ensam han och Jansson är som lagets två absoluta toppbackar då han utgick.

Återigen visade dock detta lag att det finns fin offensiv kapacitet med några klassavslut när lägen bjuds.

Det blir dock tillbaka till ritbordet för både sportchef och tränare då ett bräckligt VIK åter vara nära att bränna en stor ledning i slutet mot ett ganska mediokert lag…

PUCKLIGAN 

5 Jimmie Jansson

4 Jerome Leduc

3 Marcus Bergman

2 Jesper Myrenberg

1 Anthon Eriksson

3 svar

 1. Gurkan63 skriver:

  Det är andra gången på kort tid som vik sjablar . Vinner turligt nog på ett självmål av.aik. Vik har problem och hur coachar pannanen i dom ta.situationerna ? Mot ett bättre lag så är det kört. Kvällens match är underkänd. Målvaktsproblem i vin ? Släpet in alldeles för mycket mål.

  • Bozo skriver:

   Inte målvaktsproblem, snarare backar och ett par defensivforwards som inte är där 100% eller har kunnandet att hjälpa målvakterna.

 2. Bozo skriver:

  Kräver vi inte för mycket av bortaspelet? Varje bortamatch i HA ska det alltid vara mindre än 50% sannolikhet att bortalaget dominerar spelet. Sedan plockar bra lag bortapoäng utan att det syns. Ett bortafacit med över hälften av poängen är ett fantastisk resultat.

  Det är spelet på hemmais som ska bedömas och där tycker jag inte alls se energin eller kemin, som jag tycker VIK hittade hyfsat tidigt förra säsongen.