Forwardsgenomgång efter AIK, inför Västervik & 14 omgångar in: Mixade ”öden” så långt & alla håller tummarna för Leducs okben…

Var tar det vägen för Skedung nu, efter en ganska blek start? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Dags för en forwardskoll efter AIK och inför Västervik. Vi börjar med att kolla på en rad intressanta siffror:

Matcher, mål, assist, poäng, mål i PP, ass. i PP, skott på mål, % av skott på mål i mål, blockade skott, tacklingar, plusmål 5v5, minusmål 5v5 och istid/match.

KELSEY TESSIER

Kanadensaren gör sitt jobb helt enkelt. Är på väg att göra över 30 poäng och trea i serien med nästan 63 % vunna tekningar. Troligen den bästa tekaren i modern tid i VIK, kommer bli guld värt i täta ”slutspelsmatcher” sedan.

Är dock mer av en komplementspelare bland topp-6-forwards, kan inte göra överdrivet mycket på egen hand. Har ibland problem i att täcka pucken och hålla den i anfallszon, men är väldigt vass runt motståndarmålet och kan ta till vara på chanser som bjuds. Även en skicklig passningsspelare, men slår också bort en del puckar.

MARCUS BERGMAN

Hade en trög start med bara 1+3 första tio matcherna. Nu 3+2 senaste fyra matcherna. Låg bakom flera mål mot AIK senast med sitt smarta spel i ansiktet på motståndarmålvakten.

Har lidit av att av man ännu inte riktigt kunna ersätta Frycklund/Östman rakt av och att kedjekamraten Sebastian Benker haft en så tung start på säsongen. Men ligger trots allt på nästan exakt samma poängsnitt som ifjol och är åter på väg mot en säsong över 30 poäng. Med bättre synkad omgivning kan Bergman nå 40 poäng.

DANIEL ÖHRN

Har, nästan lite i det tysta, gjort bra med poäng efter att ha missat några matcher efter en jobbig benskada. Är på väg mot runt 40 poäng och har 2+3 senaste fyra matcherna. Den forward med bäst spelsinne och playmakeregenskaper. Det skulle behövas en till sådan, då Öhrn bara delvis ersatt supercenterduon Frycklund/Östman från ifjol.

Är stark åtta av alla centrar i hela HA med 57,6 % vunna tekningar. Är lite väl anonym mellan varven och skulle nog kunna göra lite till på egen hand i puckdrivandet, men levererar många fina passningar och har ett vasst skott.

FREDRIK JOHANSSON

Mr. VIK har klivit fram bra då det plötsligt krävdes att 35-åringen skulle bli andrecenter. Som vanligt oerhört solid och har även producerat fint och är på väg mot 30+ poäng. Frågan är bara om veteranen orkar hålla upp produktionen så som krävs av en topp-2-center, har 0+1 senaste fyra matcherna.

Det bästa för VIK vore nog att kunna använda Freddan mer som ytter och sprida allroundrikedomarna mer. Freddan är ju ingen direkt utpräglad typisk storproducerande playmaker som är ett stort offensivt hot varje kväll, i ett lag med höga mål. Nu tvingas Fredda vara med och ersätta Frycklund/Östman…

WILLIAM WIKMAN

Kärnkraftverket har tagit kliv offensivt. På väg mot 25-30 poäng. Blir aldrig trött. Kan dominera byten tack vare sitt mod, energi och fart. Borde vara väldigt nära något SHL-lags fjärdekedja. Minst… Leder laget med 7+8 i blockade skott + tacklingar, föga överraskande.

GUSTAV LINDBERG

19-åringen har två matcher i rad nu fått sitta klistrad på bänken, endast ett byte på två matcher. Har producerat bäst i laget sett till enhet istid, 3,42 poäng per 60 spelade minuter enligt DagensHockey.se.

Kan verkligen blixtra till offensivt. Men brister bitvis ganska rejält i jämnheten, intensiteten och det defensiva. Uppenbarligen har VIK-ledningen för stunden tröttnat lite på det. Ett litet vägskäl nu om Lindberg kan mogna och vända denna säsong…

VIKTOR HERTZBERG

Var åter väldigt anonym mot AIK. Verkar ännu inte riktigt trivas i VIK, några vassa passningar till trots. Frågan är om Hertzberg är en ny Mikael Zettergren (som kom från 47 poäng i Mora till 20 poäng året efter här…) eller om 28-åringen kan vända på säsongen.

Kanske den spelare som mest skulle behöva få spela med någon riktig spets. Verkar sakna Tony Mårtensson. Har bara 1+2 senaste åtta matcherna, dock bäst plus/minus bland forwards (+5).

ANTHON ERIKSSON

Har fortsatt där han slutade ifjol. Supernyttig powerforward som gör fina mål med jämna mellanrum. Lagets överlägset fysiskt starkaste spelare, delar ut klart mest tacklingar mer enhet istid. Kan förbättra passningsspelet, har svårt där ibland att få fram trissan till medspelare. En viktig bricka i lagets fina bredd och gör aldrig en dålig match.

ALEXANDER LUNSJÖ

Har kanske inte levt upp till alla hyllningar offensivt från Almtuna, men har också hållits tillbaka lite med ganska lite istid och inget PP. Är, än så länge, mer av en uppoffrande energispelare kontra lirare, än vad denna blogg trodde på förhand.

Bara Wikman & Eriksson har gjort fler tacklingar/blockade skott än Lunsjö som registrerats för 6+4 i den kategorin. Skulle kanske behöva bli lite vassare på rören för att bli ett mer konstant offensivt hot.

SEBASTIAN BENKER

Har precis som ifjol inlett säsongen svagt i en rejäl formsvacka där inget vill stämma, med en del pucktapp som följd. Har 1+4 efter 14 matcher, men faktiskt var det ännu tyngre i början av förra säsongen poäng- och spelmässigt. Detta då Benker bara hade 3+1 efter 19 matcher.

Skapar dock mycket, hade exempelvis tre fria lägen mot AIK. Skjuter mest bland forwards (38 skott). Visa av historien kommer nog Benker vara strålande andra halvan på säsongen. Bara att hålla ut för alla inblandande…

JESPER JOHANSSON

Började säsongen kantigt, men har blivit mer varm i kläderna. Totalt orädd skottblockskung tillsammans med Wikman och Lunsjö. Nyttig rollspelare som även kan göra lite poäng, redan 1+4 och JJ kan ibland slå någon fin passning. Faktiskt femma bland forwards gällande poäng per enhet istid.

ISAC SKEDUNG

Vissa kanske trodde på ett stort offensivt genombrott för 22-åringen. Men det har uteblivit än så länge, trots ganska bra med istid, även i PP. Bara en assist i PP och enbart 0+1 senaste åtta matcherna för hittills anonyme Skedung. Började dock även försiktigt ifjol med 3+4 första 24 matcherna, för att sedan göra fina 3+10 de avslutande 26 matcherna.

En fråga är om Skedung kommer kunna bli en topp-2-center i HA över tid, just nu känns det inte så. Verkar ha lyfts med av VIK:s många urstarka tekare och ligger själv på tiondeplats med 56,7 % vunna, en enorm utveckling från fjolårets svaga 45,7 %!

MATTIAS KALIN

Den mest beprövade fjärdecentern på år och dar i VIK har gjort det ok. Syns inte så mycket, har ganska korta skär och skridskoåkningen begränsar helheten en aning. Ännu en urstark tekare, ligger femma i serien på finfina 60 % vunna. Har missat i markeringen några gånger.

Sliter varje byte och ibland syns det varför 25-åringen gjorde en del poäng och fick spela PP i Vita Hästen, men vi hade kanske förväntat oss lite mer, främst offensivt.

ERIC JUHLIN 

Man har valt Juhlin som den J20-forward som har fått kliva upp och byta om vid fem tillfällen. Går dock inte att bedöma då han bara fått några byten per match. I J20 har 18-åringen gjort ganska beskedliga 4+4 och -6 på 15 matcher i ett hittills svagt VIK J20.

***

Lukas Zetterberg verkar få chansen för Brynäs under tisdagen tack vare skada på annan spelare. Jaedon Deschenau fick en lårkaka senast.

***

Jerome Leduc (som gjort att ingen här längre tänker på Josef Ingman) väntar på svar på röntgen efter pucken på kinden mot AIK senast enligt VLT.se. Alla i VIK håller andan för kanadensarens okben.

Det ser ut som att hittills underpresterande Erik de la Rose direkt efter skadan kommer få stora skor att fylla om Leduc inte kan vara med på ett tag…

4 svar

 1. gns skriver:

  Dags för den tilltänkta spetsen att börja leverera speciellt nu när lagets poängkung är skadad.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Nu har vik chansen att plocka poäng. 4 av 5 matcher på hemmaplan,bara Björklöven borta.TA CHANSEN🏒🏒🏒🏒🥅

 3. Bäckman skriver:

  Tror fö också att Benker kommet att komma igen. Förr eller senare släpper det för honom. Men just nu och många matcher tillbaka tycker inte jag att han gjort sig förtjänt av så mycket förtroende.

 4. Bäckman skriver:

  Skulle vara intressant att se mer av Anthon Eriksson i PP. Sist hade vi ju bra utdelning i den spelformen men bortsett från det så har det ju som bekant inte fungerat så bra. För att inte säga alls. En hel del baklänges mål har dessutom trillat in när vi varit en man mer på isen.

  Tycker att vi borde ha en plan B då spelet i numerärt överläge är dåligt och vilset. I flertalet matcher tycker man sig se det ganska tidigt. In med Anthon framför motståndarnas kasse 😎 Han är stor och stark. Och kan garanterat störa både målvakten och försvararna med lite ”trash-talk”. Och viktigast av allt, han vågar skjuta!

  Fö så tycker jag att Benker för tillfället för mycket speltid i PP. Inte bara för att han missat en hel del lägen, utan för att han fumlar med pucken vilket gjort att motståndarna fått många oväntade klara målchanser.