Arbogasnack med Lenny Eriksson inför derbyt: ”Topp-5 talades det om men vi måste behålla lugnet”

Arboga stod upp bra i två perioder då lagen möttes på försäsongen, men VIK kunde till slut vinna med 5-1.

 

Ringde upp Arbogas mycket rutinerade tränare Lenny Eriksson inför fredagens derby mot Arboga i ABB Arena. Arboga är faktiskt jumbo efter fem omgångar.

– Det har varit tufft för oss, mycket hårt jobb men lite utdelning så här långt, säger Lenny, som samtidigt menar att det egentligen bara var mot Mariestad senast som laget klappade igenom lite.

– Men det är så tidigt ännu, i hockey kan det vända fort om man får ordning på grejerna, säger Lenny, som bland annat är norsk mästare. Innan Mariestad var det i princip bara uddamålsförluster.

– Nu är det viktigt att behålla lugnet och man kan ju trots allt utvecklas av att tugga lite skit. Efter några uddamålsförluster kanske laget trodde att vi var närmare än vi var en vinst, och det kan ha varit nyttigt för ödmjukheten, trots allt, att vi fick en käftsmäll mot Mariestad.

– Vi har ju ett väldigt ungt lag och då kanske processen tar lite längre tid.

Vad har ni för målsättning?

– Att utvecklas varje vecka och tidigare pratade vi om en topp-5-placering (AllEttan), men just nu skiter vi i tabellen. Vi tar en dag i taget.

Vilken hockey vill ni spela?

– Vi vill jobba mycket med press och skridskoåkning, som man har spelat genom åren här. Samtidigt kan man bli lite sårbar om man då inte får fast motståndarna. Då kanske man måste ändra lite och hålla ihop laget mer.

På frågan om vilka som är nyckelspelare ursäktar sig Lenny för ett tråkigt svar men menar att William Kaijser var bra innan han försvann.

– Vi har ingen extrem spets eller så, utan vi måste göra saker tillsammans. Men vi har blandat och givit alldeles för mycket både som lag och individuellt. Någonstans är ju grunden i alla lag bra målvakter och backar, men några spektakulära spelare har vi inte. Men vi hoppas att flera ska kliva fram nu.

Du har ju några trevliga minnen från möten med VIK, ni slog ut VIK två gånger med med Nyköping i playoff 2005 och 2007…

– Sen tog vi ju också en extremt viktig seger med Nybro i Västerås då vi tog den allsvenska platsen (2002), minns Lenny och strör salt i såren. Lenny Eriksson kan onekligen kan tituleras som VIK-dödare.

– Jag minns första matchen i Rocklunda (våren 2005 inför 5600 på läktaren) med Nyköping då vi hade 6-7 sjuka spelare och förlorade, för att sedan köra över VIK två gånger hemma. Sedan var vi nära SHL faktiskt, vi slog bland annat Brynäs i kvalserien.

Hur ser du på matchen på fredag?

– En intressant utmaning. Vi måste släppa handbromsen. Vi måste kombinera taktisk smartness med mycket hårt arbete. Vi måste tro att vi ska vinna, annars kan vi stanna hemma.

– Vi stod upp bra mot VIK i två perioder under försäsongen, för att sedan tröttna i tredje. Vi vet vad VIK är bra på, och mindre bra på, säger Lenny avslutningsvis.

***

(Det tar mycket (arbets)tid och kostar en del att driva bloggen. Många har hört av sig att vilja stötta så bloggen kan finnas kvar även i framtiden. Nu finns möjlighet att enkelt stötta bloggen ekonomiskt, se nedan. Bland annat behövs lite kapital för att behålla fotograf Rune Åhléns fina bilder och för driften av siten. Många bäckar små.)