Mattsson hjälte i comebacken men målskyttet ett frågetecken då SSK:s Klarström rånade VIK på poäng

Petter Mattsson. Vilken lagspelare. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På fredagskvällen lyckades VIK till slut vinna med 4-3 efter straffar mot Arboga där briljante Lukas Klarström räddade 50 av 54 skott. Extra roligt att tidigare skadedrabbade Petter Mattsson fick avgöra straffarna.

En eloge till VIK-klacken som håller SHL-klass. Den positiva energi de ger kommer betyda än så mycket mer längre fram. Trots att de gick emot lite idag stöttade klacken högljutt med en variation av idel ädel konstant läktarsång. Tack!

VIK började matchen bra och Robin Nilsson friställde helt Johan Skiöld framför kassen fram till 1-0. VIK fortsatte att skapa chanser men pang i baken direkt då Boga fick ett PP fram till 1-1, direktskott lite utifrån där Wahlberg inte hängde med.

Kenny Källström visade sedan sin mycket fina skottförmåga då han bombade in 2-1-målet som efter några studsar trycktes i nät i power play.

I andra perioden fortsatte VIK dominera och brände chanser på löpande band, till och med den annars så vasse Skiöld bommade ett friläge.

Arbogas målis Lukas Klarström fortsatte råna VIK och istället kom 2-2. Klassiskt. Så går det när man bränner så mycket chanser.

I sista perioden var det spel mot ett mål men Klarström gjorde en av de skarpaste insatserna på länge i ABB Arena. Till slut VIK fick utdelning sedan Jimmie Jansson tog fart och tryckte sig in framför kassen varpå OP kunde sätta 3-2.

Anton Brandhammar misslyckades sedan med en rensning och slog pucken på en Bogare och 3-3.

Efter 21 missade straffar avgjorde Petter Mattsson som blev oerhört glad, kanske det första målet han gjort inför en så stor och högljudd publik. Daniel Wahlberg var väldigt cool på straffarna och visade sin snabbhet i sidled då han tog elva raka straffar!

SAMMANFATTNING

Bra att VIK skapar så mycket chanser. Mindre bra att laget står för tveksamma avslut och tappar poäng i en sådan här match, igen, då man så överlägsna spelmässigt. Lika mot Enköping häromsistens. En gång är ingen gång men två gånger är något, särskilt på så kort tid.

Faktum är att rent effektivitetsmässigt är inte ens VIK ett AllEttan-lag just nu efter sex matcher. Man gör mål på 10.04 % av sin skott, vilket bara ger en sjätteplats i den ligan. Om vi sedan tänker oss vad som kommer krävas efter jul så gäller det att man hittar lösningar på målskyttet.

De på pappret tänkta målskyttarna Hetta och Bergman står bägge på noll mål i spel 5-mot-5 efter sex matcher, dock ett vardera i PP. Det är ju ett problem att de inte sätts i bättre lägen, och att de kanske inte själva heller varit tillräckligt hungriga på kassen eller helt enkelt skjutit för dåligt.

Det svårt att klaga på Johan Skiölds effektivitet, mål igen i afton. Men Skiöld är väl lite mer av playmaker trots allt. Fredrik Johansson är ju väldigt bra på många sätt, men någon riktig sniper är det svårt att påstå att han är.

Niclas Lehmann står på noll mål fortfarande, efter att ha gjort sju på tio matcher i kvalserien senast. Ett hopp är att Oscar Pettersson kanske kan bli varm i kläderna som ytter och börja leverera mål som i Enköping.

Pontus Holmberg är också en playmaker och jag tycker hans skott verkar ha stort förbättringsutrymme om man säger så. Kevin Weiskog står kvar på 0+0 efter sex matcher och hans 15 mål för Enköping i fjol känns långt borta just nu. Petter Mattson är en joker i målskyttsleken, skadedrabbad men har ju en del finess, men måste bevisa sig frisk och klara att producera i en AllEtta.

Manne Mattisson gjorde 20 mål för Brynäs i J20 ifjol, så har finns måltalang, men svårt att direkt gå till ett hårdsatsande Ettanlag och dominera. Mattisson står på tillväxt och kanske kan bli ett viktig målskytt nästa säsong. Samma med Hampus Wallin.

Övriga är svåra att kräva att de ska börja ösa in mål. Så hoppet om bättre målskytte finns, men det kräver att spelare som Hetta, Bergman, Weiskog och OP snart kommer igång på allvar. För om det tröga målskyttet inte kan lyfta i Västra grundserien är det verkligen inget som talar för att det ska lossna i AllEttan. Tid finns dock ännu, men håller det i sig måste kanske VIK ut på marknaden.

När Södertälje gick upp i Allsvenskan igen hade de ju två säkra målskyttar i Anton Holm och Johan Skinnars som tillsammans gjorde 21 mål i playoff/kvalserien. Säger något om vad som kommer krävas. Vilka har VIK av den digniteten?

Dock mycket positivt att backarna fortsätter leverera mål och poäng, där har VIK verkligen ett segervapen, men det vore tryggare om vi kunde få igång fler forwards också.

PUCKLIGAN:

5 Robin Nilsson – Tre assister och aktiv i övrigt.

4 Fredrik Johansson – Åkte mycket skridskor och tryckte ner Boga.

3 Oscar Pettersson – Målskytt, bra passningar och bättre som ytter.

2 Petter Mattsson – Bra driv i matchen, och en av få som visade rätt inställning med fart på straffarna. Det går inte att glida sakta på straffar…

1 Daniel Wahlberg – Väldigt cool på straffarna, hade lite svårt med Bogas skytte de få gånger de stack upp. Svår match.

3 svar

 1. Vabe skriver:

  Förutom Enköpingsmatchen har väl inte målskyttet varit något problem. VIK har gjort 23 mål på 6 matcher.

 2. Lappen skriver:

  Tränarna vill uppenbarligen inte ha fysiskt spel när dom placerar Alenbring på läktaren.
  Skulle vara roligt att se Alenbring som forward och jaga skiten ur motståndarna ,han spelade
  Tydligen forward i u16 har jag hört då skulle jag inte vilja vara motståndar back.

 3. Gurkan 63 skriver:

  Två poäng bättre än ett poäng.
  Men underkänt som helhet. Ute i sarghörnen gör man inga mål , mycket puckinehav av bil men alldeles för dålig utdelning. Snart dags att vissa börjar visa klass. Det fysiska spelet är underkänd,. Vik måste kriga mera nere i sarghörnen i bägge zoner. Bortamatch väntar bara att ta nya tag och att börja grisa ner sig för det är vad son väntar i denna serie….