Att återigen bygga ett nästan nytt VIK: En önskelista för sportchefen & vilka är de egentligen smartaste värvningsstrategierna – se exempelvis på Södertäljes centerlösningar

 

Det är den tiden på året när sportchefer runt om i hockeyvärlden på allvar sätter sig ner med sina block och pennor för att skissa på sina önskelistor.

Listor som de såklart har bearbetat sedan länge. För NJ är årets lista kanske mer utmanande än någonsin tidigare då det gäller att göra en stor revansch.

Efter en historiskt dålig säsong 23-24 är det dags att sätta fokus på att bygga en starkare och mer balanserad trupp.

NJ har pressen på sig att visa att 23-24 bara var en olycklig parentes i sportchefens numera ganska långa och inte sällan framgångsrika karriär.

***

En av de största utmaningarna för NJ är att hitta nya målvakter. NJ behöver säkra upp positionen med både pålitliga och talangfulla målvakter.

På hans önskelista står det att hitta målvakter som inte bara är skickliga när det gäller att stoppa puckar, utan också har den mentala styrkan och stabiliteten för att klara av trycket i VIK då det ska byggas upp en helt ny defensiv som förhoppningsvis funkar kommande säsong.

Ofta kan en riktigt bra målvakt maskera dåligt försvarsspel, och vice versa. Tyvärr hade VIK inget av det 23-24 för en negativ snöbollseffekt då ingen hade förmågan att stabilisera den andre.

***

Men det är inte bara målvaktspositionen som kräver ombyggnad. NJ behöver även fokusera på att stärka den centrala delen av laget. Han letar säkert efter defensivt starka centrar (tre nya plus att förhoppningsvis Skedung stannar kvar) som kan agera som pelare i försvaret samtidigt som de har förmågan att bidra offensivt.

Gällande centersidan är frågan om man inte rakt över ska satsa på att ha fyra-fem centrar som man ”vet” är riktigt bra defensivt, och hoppas att offensiven räcker ändå med yttrar som Komarek och säkert flera vassa nya topp-6-vingar.

Yttrar som då mer kan och behöver vara renodlade målskyttar och poänggörare. Detta då spelet trots allt främst går ut på att göra mål för yttrar. Känslan är att många andra lag haft mer naturliga målskyttar rakt över hela laguppställningarna ner även på backplats.

***

VIK kanske kan bygga centersidan som exempelvis Södertälje (tvåa i HA 23-24) som genom åren kanske haft mer defensivt inriktade centrar i stora roller som Filiph Engsund nu (mellan Videll och Marcus Eriksson) och tidigare Christopher Liljewall (mellan Dyk och Meyer i ligans då klart bästa kedja) i toppcenterroller trots att de inte varit poängmaskiner.

Överlag har Södertälje defensivt solida centrar rakt av 23-24, vilket verkar ha givit en trygghet över hela isen med tydligare roller. Plus såklart även defensivt mycket solida backar som varje dag gör det tråkiga jobbet med fokus och vaksamhet utan puck.

Att hitta spelare med den perfekta balansen mellan defensiv och offensiv kompetens kommer att vara nyckeln till att skapa ett bättre lag och stoppa den defensiva blödningen.

***

Och visst borde väl ingångsvärdet vara att Komarek ska vara ytter 24-25? Eller vad säger alla kloka läsare?

***

En annan viktig punkt på NJ:s önskelista är att bygga om backsidan nästan helt. Efter att ha utvärderat säsongen 23-24 har nog nästan alla insett behovet av en nästan helt ny backsida.

För att stärka försvaret letar NJ säkert efter defensivt starka backar som kan skydda målet och minimera motståndarnas målchanser. Här kan NJ förhoppningsvis hitta även prisvärda ”doldisar” som är experter på att stänga ner motståndare, både i 5-mot-5 och i box play. BP har varit direkt dåligt två säsonger i rad nu.

Men NJ bör även sträva efter att hitta den ultimata högerfattade offensiva backen – en spelare som kan agera som en katalysator för lagets anfall samtidigt som denne håller försvaret någorlunda stabilt. Alla topp-6-klubbar har denna säsong haft framträdande högerfattade backar.

Det lyckades inte alls under hela SHL2024, först efter Daniel Gunnarssons tillkortakommanden, sedan Kalle Loponens (och NJ ångrar sig nog bittert att han inte istället behöll Nick Albano)…

***

Att skapa en vinnande trupp är en konstform, och NJ vet att varje spelare han väljer till laget kommer att vara en länk i kedjan gällande lagets och sin framtid.

Genom noggrann scouting, analys och strategisk rekrytering måste NJ visa varför han tidigare lyckats lyfta både VIK och Örebro från jobbiga utgångslägen.

***

Till sist tror jag också alltså att det behövs nya tränare. En spännande vecka väntar då jag antar vi kommer få lite mer info då NJ betat av ett antal exitsamtal med truppen.

***

NJ sa någon gång att ”är man sportchef får man inte vara rädd för att jobba”.

Och jobba får nog NJ göra nu för att åter försöka renovera VIK: Det som behövs är två nya tränare, sex nya backar och bara några forwards har kontrakt, så kanske 6-7 nya forwards också.

Allts som allt kanske uppemot 15 nya tränare och spelare ska/bör rekryteras.

***

Och VIK:s styrelse kanske funderar på hur man bästa sätt ska utveckla organisationen runt en sportchef i VIK. Så att denne både styrs på lämpligt sätt och får allt tänkbart stöd.

I Örebro blev det ju väldigt lyckat då NJ jobbade med GM Stefan Bengtzén plus en VD ”ovanför”, i alla fall gällande resultat på isen då Örebro utvecklades mycket i SHL under NJ:s tid där.

25 svar

 1. Anton skriver:

  Hörde att Adam Werner inte blir kvar i Malmö. Fundera på om han kan vara en målvakt till nästa säsong.

 2. Ali skriver:

  J20 är i katastrofläge, nu är det klart med negativt kval, ramlar dom ur får det mycket stora konsekvenser för HG och juniorlagen i år framöver
  Av alla HA lag och SHL lag är det bara Björklöven, Karlskoga, Nybro, Tingsryd , Västervik
  som inte spelar i nationell, vi kommer då få möta Div.1 klubbar i J20 Region väst.
  Helgen match var död efter 15 minuter då stod det 3-0 till AIK, jag är rädd att vi kommer tappa dom viktiga och lovande 05:orna och 06:orna till nästa år om VIK ramlar ur.

  • än finns hoppet kvar skriver:

   Visst, det ser mörkt ut för J20, men det är ännu inte klart med negativt kval. Då måste helgens alla matcher sluta rätt.

  • Pelle skriver:

   Du behöver inte ens nämna SHL-lagen. De har friplatser.

  • HockeyFarsan skriver:

   Har skrivit det tidigare. Ett av NJ, s största misstag bra att skicka Hellenberg!

   • HockeyFarsan skriver:

    Ett av NJ’s största misstag var att skicka Hellberg, ska det vara förstås!!

 3. Patrick skriver:

  Håller med dig Bozo, som att åka berg och dalbana, men jag hänger med. CF Du får allt att låta så enkelt, om det hade varit de så hade Vik spelat i shl. Spenderad krona?! förvalta varje krona till sportsligt resultat ?? brinner kompetens inne?? Fingertoppskänsla!? Vad menar du? Dem första 15 omgångarna visade laget vilken kapacitet dem hade, sen finns det nog massor med olika åsikter om vad som gick snett. Det är helt avgörande vilka som kommer till klubben. Tror inte på byte av tränare tror inte eller på att bara Jansson försvinner så blir allt bra. Jag tror på NJ. Jag tror på Vik. Jag tror på Vik supporter. Nu tar vi nya tag och laddar upp för nästa säsong.

 4. Bozo skriver:

  Att hålla på VIK lär en att hantera motgångar i livet.

 5. Bik skriver:

  Sjäöv spelar Lif kvart 😅😅,erat j20 åker ir kan de bli bättre nä. Tror ni att folk vill lira hos eran pajas klubb . Kolla på bik inte nån jävla utlänning förening. Åk ur !!!!!

  • J skriver:

   Vad jag hört bör Jansson-Lorek försvinna från klubben omgående . Så kommer mycket lösa sig .

  • Peter T skriver:

   Är du full eller

  • RONNY Karlsson skriver:

   TYCKER INTE ATT NI SKA KALLA OSS FÖR JÄVLA PAJAS KLUBB… NI MED ERAN SÅ KALLAD HOCKEY KULTUR OCH KLUBB…PUBLIKEN SKA VI INTE PRATA OM…RIKTIGT PAJAS PUBLIK…
   VI V-ÅS HÅLLER NOG MER PÅ KEXEN FRÅN ÖREBRO ISTÄLLET FÖR BIK BOFORS KARLSKOGA ELLER VA NI VILL HETA…
   VI SES NÄSTA SÄSONG VAR SÅ SÄKRA.. TILL OCH MED VÄSTERVIK HAR BÄTTRE KLACK ÄN NI…

  • Thomas Pettersson skriver:

   Hur var det med grundskolan? Du kanske skulle ta en ny termin och lära dig hur du stavar och skriver meningar som man kan läsa. Sedan kan du komma och skriva konstruktiv kritik kring Västerås eller annan klubb.

 6. Örjan skriver:

  Ja spännande veckor som kommer
  Det är mycket att jobba med för dom berörda
  Ett fjasko är klart = A-laget
  Och ser ju inte så ljust ut på J20 sidan heller
  Hur ställer sig klubben till OM J20 åker ur
  Får VIK behålla HG då ??
  Och hur atraktivt är det att söka HG/ LIU om det inte finns ett J20 lag i högsta serien
  Måste nog tillsättas en STOR haverikommition och se över hela föreningen
  För känns som många föreningar i Allsvenskan ”sprunngit” om VIK under flera år nu
  A- Laget ny tränarstab
  Nya Målvakter
  Fem sex nya backar
  Sju åtta nya forwards
  Och tjatat om det förr men gör det igen
  Anställ Ambjörn igen till fys/ rehabsidan
  Sen se över organisationen på ungdomsidan
  Måste bli bättre där

 7. Emme skriver:

  Tror inte på tränarbyte igen. Det har varit inflation på tränare i VIK och tycker någonstans att man måste få lite kontinuitet. Gäller lika så spelarna i laget. Självklart måste det komma in nya och det ska lämna men det går inte bli någon megarensning.

  • Christoffer Franzen skriver:

   Nej, precis. Har ju aldrig lyckats tidigare.

  • Stefan skriver:

   En giss i mörkret är att – hantera engelskspråkiga spelare inte gick så bra för tränarstaben.
   Försvarsspelet såg faktiskt tamt ut från första serie matchen. Sen blev det sakta sämre. I början tyckte jag mig mest se att motståndare fick skyffla in returer relativt ostört. Sedan mer oordning och svårt att sortera i markeringar. När så Hutchison försvann och målen slutade trilla in så förlorade man allt, inklusive allt självförtroende i försvarsspelet.
   Jag tycker man tar en risk om man fortsätter med samma huvudtränare.

 8. JF skriver:

  Ta in Lidas som klubbchef & varför inte ta in Salo på nåt vis….

  • Christoffer Franzen skriver:

   Bra förslag! Folk med stark koppling till klubben är alltid en fördel.

  • Peter T skriver:

   Jättelätt att få in Lidas som klubbchef, eller för den delen Salo i nån roll, att ingen har tänkt på det förut

 9. Christoffer Franzen skriver:

  Mycket bra skrivet, Mikael!😀 Självklart ska vi ställa starkast möjliga lag på isen, samt kompetenta tränare. Men det har man ju gjort varje år i förhållande till vilken plånbok man har. Ändå brinner kompetensen inne varje år bland både spelare och ledare. Den problematiken är minst lika viktig som vilka som kommer till klubben. Ändå verkar det bara vara jag som ser problemet förmågan att förvalta varje spendrad krona till sportsligt resultat. DÄR har vi det stora problemet. Hade klubben haft sportslig fingertoppskänsla, är jag helt övertygad om att en lag med 10 div ett-spelare hade levererat bättre än VIK 23/24.

 10. Chrille skriver:

  Tycker man ska ha stort fokus på en ny tränare och snabbt. Den nya, som ska ha både pondus och en erkänd karriär, bör så tidigt som möjligt finnas med både vad gäller befintliga spelares vara eller inte vara, samt vilka typer av spelare som ska in. Så den nye har möjlighet att komponera ihop m NJ med fler. Tycker Karl Helmersson inte hade möjlighet till det och då gick det som det gick. En framgångsrik tränare vet nog vilka olika spelare han behöver för att det ska finnas både krav, harmoni och en gemensam spelide’.

  • Eusebio skriver:

   Karl Helmersson hade bättre spelare och mycket bättre möjligheter än många andra tränare i HA.Rent misslyckande som tränare.