Silly: Lite tankar om vad som är det bästa för kaptenen, goda nyheter & VIK J20 har ett ytterst svårt men inte omöjligt läge efter förlust mot AIK och inför Södertälje i kampen mot Oskarshamn

Jimmie Jansson. FOTO: JIMMY GERDIN

16 svar

 1. C skriver:

  Jag ser en klar koppling mellan Janssons kaptensskap och hans dalande prestationer på isen. Bindeln hänger mer som ett ok på axlarna även om han själv förmodligen inte inser det.

  Jag tror att just Janssonfrågan är något som symboliserar endel av alla dåliga resultat senaste säsongerna.

  Efter de 2 första säsongerna av satsningen gav man Jansson ett 4års kontrakt och fortsatte med honom som lagkapten trots den nedåtgående trenden. Föga förvånande blir det inte bättre för det blir det sällan när man fortsätter i samma hjulspår.

  Enligt en källa ”nära laget” så var endel i beslutet att Jansson blev kapten även 23/24 att det skulle bli konstigt att ta bort bindeln från honom.

  Nu saknar ju VIK i princip naturliga ledare helt på alla positioner men resonemangen runt Janssons kaptenande luktar knappast SHL.

  Meddela Jansson redan nu att han blir asskapten nästa säsong. Låt honom bearbeta det och förklara också att ska vi nå SHL är han kanske en 5-6 back i det här laget men väldigt viktig för föreningen. Han ska stå för VIK hjärta, köra ramsor efter matcherna och synas mer i media runt laget.

  Då har vi en pånyttfödd Jansson framåt september.

  • C skriver:

   Nu går ju inte Löven just nu men de har i princip en fjärdelina som var förstakedja för några år sen.

   Fredrik Andersson, Alexander Wiklund och Gustav Possler. De 3 har själva gått ut och sagt att givetvis vill de spela så mycket som möjligt men de förstår att ska löven ta sig till SHL behövs iallafall 2 linor med bättre offensiva spelare än dem. De tar sina roller och ser till att laget får en väldigt hög lägstanivå.

   Det är den vägen Jansson också behöver gå om VIK ska kunna gå upp.

 2. David skriver:

  Tycker också Jansson ska var kvar. Sedan tycker jag det skulle vara kul om Logan Roe kommer tillbaka har saknat honom i VIK och Nick Albano också. Såg att både har utgående kontrakt i Österrike. Men det lär ju inte hända att de kommer. Har svårt att se de vända tillbaka till VIK.

 3. Anton skriver:

  Såg att Mathias brome och Philip Holm inte spelade något för Örebro senaste matchen. Tror en sådan som Philip Holm skulle passa i vik.

  • Olle skriver:

   Det hade ju vart bra men just nu finns nog minst 6 lag man hellre går till om man ska ta ett steg ner i hockeyallsvenskan. Bromé va i NHL för nåt år sen och är nog bland de bättre betalda i SHL. Dessutom var det ju när han lämnade VIK han fick fart på karriären.

 4. Stenberg skriver:

  I VLT-podden var Oliver och Mikael överens om att ingen spelare (det var något undantag: Hellberg?) hade utvecklats under säsongen och jag har svårt att tro att det kan vara spelarnas fel. Den gemensamma nämnaren för samtliga spelare som stått still i sin utveckling är coacherna och spelsystemet dessa coacher valt att att använda. Därför bör antingen coacherna bytas ut eller så får NJ plocka fram en helt ny trupp. Jag tror respekten för coacherna hos de ev kvarvarande spelarna är förbrukad

 5. Stenberg skriver:

  Några funderingar inför säsongen 24/25:
  1. Ledningstrion, dvs sportchef, coach, backcoach
  a) Att ha tre personer som säkerligen är kompetenta men med analytisk förmåga som sin styrka blev inte en hit. I båset behövs en matchcoach som visar känslor (typ: Bert Robertsson) och som eldar på spelarna. En komponent som saknats under innevarande säsong.
  b) Språkkunskaper: en huvudcoach måste kunna förmedla direktiv på engelska om VIK fortsatt ska ha spelare från USA/Kanada, Finland och från kontinenten. Dessutom är vi i Sverige konsensus-orienterade medans i USA/Kanada och Finland har en mycket tydlig herarkiskt sätt att leda (jmf Ericson vs Nokia när det begav sig) och därför behöver huvudcoachen kuynna peka med hela handen och göra det direkt till samtliga i laget. Att förmedla direktiv via en spelartolk undergräver coachens auktoritet
  2. PP/BP
  Jag har utifrån kommenterar från nuvarande coach och tidigare Paananen uppfattat att inkörningsperioden för PP/BP uppställningar ligger sent i försäsongsträningen trots att det är i dessa moment matcher ofta avgörs. Genom att tidigt starta träningen med dessa special teams innebär också att fler spelupplägg hinner testas. (jmf förra årets bortkastade möjlighet när Sakari Salminen med ett tydligt track record med många målgivande pass i power play dels inte fick börja isin favoritposition och dels inte parades ihop med 1-2 bra skyttar. Salminens passningar var ofta av hög kaliber – och ofta överraskande – och det blev för få mål pga dåligt intränade avslutare) . Tror också att man i vissa träningspass skulle låna in spelare från andra klubbar för att testa PP/BP i en mer okänd miljö och inte bara köra mot lagkamrater som man redan vet hur de agerar i specifika situationer.
  Statistik: 23/24: PP VIK 11 av 14 (BIK 1:a, TAIF 3:a!! ) , BP 13 av 14 (MIK 1:a, TAIF 3:a!! ) 22/23: PP VIK 12 av 14, BP 12 av 14
  3. Öka konkurrensen i truppen
  NJ medgav i en intervju att laget gick in i seriespelet med för tunn trupp. Det blev förstås uppenbart att det var fel med tanke på skadorna och det inte fanns spelare som kunde ersätta dessa. Men det innebar också att samtliga spelare i startruppen kunde känna sig trygga i att få spela nästkommande match oavsett om de gjort en dålig match. Dvs tämligen riskfritt då det inte fanns någon som konkurrerade om ”din säkra” plats
  4. Målvakter
  Mycket har sagts om målvakterna och för att komplettera detta så ser man i statistiken att Halonen fick näst mest skott att mota och näst flest matcher (endast Waltteri Ignatiew i Mora fick flest skott och mest speltid ) vilket också synliggör att försvarspelet (backar och forwards) gjorde ett dåligt jobb att skydda kassen och att Ian borde fått fler chanser till att avlasta Halonen

 6. Patrick skriver:

  William Eriksson från Almtuna , va tror du om honom Mikael ?

  • Mikael Norén skriver:

   Patrick, spontant kanske lite svår att få in budget- och kedjemässigt då VIK behöver främst beprövade topp6forwards, eller vad tror du? Tveksamt om det blir något trots Aftonbladets uppgifter, men om tex Engstrand skulle lämna annat läge.

   • Patrick skriver:

    Hmm ja du har nog rätt , kände spontant ett bra nyförvärv men som du säger om ev Engstrand försvinner så passar det som handen i handsken

 7. Bar VIK Med skäms kudde! skriver:

  Häftig kväll igår inför 4100 i Rocklunda vinst med 8-4 så ska en slipsten dras. Speciellt med kniven på strupen. Behöver väl inte nämna vilket lag som Spelar final på lörd 15.45!! Bor i Sura men född Västeråsare.( var 50 när jag kom hit nu 69). Kangas Lorek i j20 laget ändå -0-6 tydligen. Nykomlingarna Kalmar och Nybro spelar 8 dels finaler
  VIK i skamvrån. Man skäms som ur Västeråsare och VIK are. Sitter nu och kollar matcherna som jag inte kunde se igår kväll.Hockey kvalet Bara VIK som skämt ut sig. Fotboll Bandy Handboll över förväntan i Västerås,(herrarna)

  • Peter skriver:

   Trist kommentar, verkligen trist. Det är alltid lätt att vara medgångssupporter. Jag tycker dock att halvfullt är rätt dåligt, med tanke på att de svenska mästarna möter Edsbyn i en avgörande SM-semifinal. Visst är det kul att de vann, men var är publiken? Varför är det inte fullsatt?

   Säsongen är över för VIK och alla vet hur det slutade. Bryt ihop och kom igen istället.

 8. Musse skriver:

  Helt rätt Alfaglas👏 Fler sådana supportrar. Nu är det dags att se framåt. Jag hoppas att få läsa här om lagbygget och rykten med lite substans i. Hur dåliga tränarna, NJ och organisationen är har vi väl hört nog om. Ni som fortfarande måste älta det kan väl hänga på FB eller något. Om ni nu måste fortsätta att gnälla….

 9. Patrick skriver:

  Håller med. Ge han en extremt tydlig roll typ BP, inget ovanligt att trotjänare åker ned i ledet, titta på F. Andersson i löven men han är dock kapten fortsatt. Avlasta 67 från att vara K bättre han får fokusera på sitt spel och ibland få sina utbrott då behöver han inte bry sig om att skötta sig. Tror oxå att Jansson blir en bra sjunde back. Tror att 18 skulle kunna göra 30 mål -35 mål, upplever att han är lite klen mentalt så att få återkomma till vik igen tror jag han skulle må bra av ( bara spekulationer ). Heja Alfaglas. Hej Vik.

 10. Stefan S skriver:

  Håller med Hesa Fredrik. Behåll honom för kontinuitetens skull, men gör Komarek till kapten. Klubben måste behålla några, många nog som behöver bytas ut.

 11. Hesa Fredrik skriver:

  Jag tycker Jansson ska vara kvar, dock inte som kapten! Finns ingen i laget med större hjärta för klubben!
  Alla gnäller på honom men han försöker alltid!
  Med bättre kollegor vid sin sida tror jag han har mer att ge!
  Då finns det gott om andra backar som behöver omplaceras!
  Gör man 19 mål som ny i allsvenskan tycker jag man gjort det bra, inte lätt att ersätta!
  Kvalitet kostar!