Silly: Enda riktigt skicklige defensivcentern Isak Skedung uppges lämna då han vill ha större offensiv roll – tungt defensivt tapp men samtidigt svårt för NJ att uppfylla offensiv önskan

Isak Skedung. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

PÅ BILDEN: Isak Skedung. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

***

*UPPDATERING 12:02: Hörde att Skedung är klar för Norge/Österrike sedan länge. Ska vilja ta chansen utomlands före skolåldern för familjen.

***

Enligt Aftonbladet kan Isak Skedung lämna då centern bland annat säger sig vilja ha en större offensiv roll. Det vore ett mycket tungt tapp då Skedung är en av få spelare som varit riktigt starka defensivt de senaste åren.

Om Skedung försvinner ser det ut som att NJ behöver hitta hela fyra nya centrar till kommande säsong (beroende på om man räknar defensivt ojämne Komarek som center eller ej).

Samtidigt förstår man NJ då det knappast vore idealt att räkna Skedung som en topp-2-center i kommande bygge. Offensiven har torkat upp de senaste åren för Salasonen.

Å andra sidan kan man förstå Skedungs resonemang om behovet av en nystart i en klubb där han får starta fler byten i anfallszon i en mer offensiv miljö för mer energi framåt.

Dock är även Skedung sunt självkritiskt nog inne på att han även behöver bli mer klinisk i avslut, då skyttet och avgörande passningar stundtals lyst med sin frånvaro.

Och hade Skedung varit så bra offensivt hade han nog tagit en sådan roll över tid i ett VIK som haft stora centerproblem i många år nu.

***

Tänkbara kedjor och de med kontrakt:

 • (Välmeriterad högerfattad) – NY – Komarek
 • (Front-of-net som Hutchison) – NY – NY
 • NY (el. Dmytriw) – NY – Jakobsson
 • Kangas – (En ny Skedung) – Engstrand

Extra: Dorthe, Andersson, Lejon, Ekman Cederborg & Gustaf Kangas.

***

BACKAR

 • (Högerfattad kanon) – NY
 • Flood – (Barklund)
 • Jansson – NY (nyttig välväxt ”beprövad HA-doldis” som kan blocka skott)
 • (Wernquist) – NY

MÅLVAKTER

NY – NY

***

Aftonbladet kopplade även ihop Almtunas 32-poängsytter William Eriksson med VIK. Men spontant kanske lite svår att få in budget- och kedjemässigt då VIK behöver främst beprövade topp-6-forwards, eller vad tror bloggens läsare?

Tveksamt om det blir något trots Aftonbladets uppgifter, men om exempelvis Engstrand skulle lämna annat läge. Kräver också en sådan som Eriksson PP? Det kan ju komplicera operationen lite.

***

Annars kanske NJ verkar leta lite mer svenskt. SHL har ju en del intressanta och välmeriterade forwards som kanske behöver en nystart med Komarek.

Kanske är det smartast att värva svenskt för defensiva roller då det är svårt att översätta hur AHL/ECHL-lirare klarar spelet utan puck på stora rinkar, typ som Hutchison?

17 svar

 1. kenta skriver:

  Tommy Samuelsson utsedd till Allsvenskans Bästa tränare!!! Han var ledig att få före säsong 22/23!!! Kunde få gå till säsong 24/25 men jag förstår att Nybro ser hans storhet som tränare!!! Tyvärr är det nog bara ekonomiska själ att Karl blir kvar!! Man funderar vilken press man lägger på Helmersson inför 24/25??
  Han är säkerligen en hyvens person privat men hur har detta påverkat honom som person och tränare!!! Väntar med spänning på en intervju med honom!!!Har följt Vik i många år nu i med och motgång och skulle man utse Sveriges mest luttrade hockeysupporters så ligger vi i topp i den tabellen!! Önskar NJ lycka till och hoppas JAG är helt fel ute om Helmersson!!!! DE första 10/15 omgångarna i höst får vi svaret?? Skönt med ett Forum där man får lätta på trycket och släppa ut sina funderingar!! Gulsvart dag som natt!!!

 2. Peter skriver:

  Henrik Malmström SSK är visst på väg in enligt Expressen.

 3. Stenberg skriver:

  Endast 6 (!) spelare kvar från ordinarie trupp 23/24 enl Mikael. Oerhört tuff uppgift för en ny (eller gammal) coach att få ihop ett fungerande lag med 16 nya spelare. Många teambuildingövningar blir det under sommarmånaderna…

 4. Stenberg skriver:

  ”Annars kanske NJ verkar leta lite mer svenskt” Kan man tolka det som att VIK fortsätter med en coach som har begränsade kunskaper i engelska = Helmersson?

  • Peter T skriver:

   Hur vet att KH har begränsade kunskaper i engelska?

   • Stenberg skriver:

    Peter: korrekt kommentar från dig. Jag har inte personligen hört hans engelska men möjligen har jag övertolkat inlägg i bloggen och vlt:s rapportering från träningar. Dock har jag en känsla av att H inte nått fram till spelarna – om det beror på språk eller kommunikationsförmåga vet jag inte – men det ha varit lite för många förstaperioder under säsongen där spelarna inte checkat in. Något att fundera på inför kommande säsong

  • C skriver:

   Just nu kan man nog mest tolka det som att i princip alla andra lag än VIK fortfarande spelar och att de flesta utländska spelare vill se över sina anbud innan de bestämmer sig vilket land och liga de ska spela i nästa säsong. Ska de byta lag ör det ju nästan bara lövekuveret som styr.

   Mindre framstående svenska spelare har nog mest HA att välja mellan så de kan skriva sina kontakt tidigare än andra.

 5. Smaltglass skriver:

  Innan något annat vill man ju ha det bekräftat att VIK och organsationen har gjort en haverikommission som Södertälje där man klart ser vad fokuset ska vara. Det borde vara nummer ett för att få tillbaka förtroende för både aktuella spelare, sponsorer och supportrar.

 6. Pelle skriver:

  Micke, du har satt in Engstrand i fjärde och då finns ju en plats ledig för William Eriksson i tredje. Varför inte med Christoffer Jansson och Jakobsson. Låter som en poängstark kedja, även om jag inte sett Jansson spela.
  Eriksson är ju en bättre avslutare än Engstrand.

  • Mikael Norén skriver:

   Bra observation Pelle, tänker mig att Dmytriw kanske tar den platsen. Men annars ett bra alternativ till rätt pris. Men frågan är William Eriksson kräver PP? Vad tror du?

   • Pelle skriver:

    Någon skrev någonstans att Dmytriw längtade hem. Jag känner inte till Eriksson närmare än att han ser bra ut på isen.
    Anton Klint är nära VIK påstås det. Måste erkänna att jag har noll koll på honom.
    Vet du något?

    • Mikael Norén skriver:

     Hör lite olika om Dmytriw, men tror verkligen VIK vill behålla, plus ska ju ha flickvän här osv. Klint avskrevs lite i Aftonbladets artikel dock, dålig koll på honom.

     • Musse skriver:

      Skedung hade varit bra att ha kvar som fjärdecenter, men som topp 2 center så får han nog söka sig till en sämre liga. Dmytriw är en som jag verkligen skulle vilja ha kvar, och det vill nog VIK också. Men som jag skrev tidigare så vill han hem, och det är tydligen slut med tjejen också. Har ni inte koll på sån info…😉

     • Pelle skriver:

      Läste Aftonbladet nu. Tidigare hade jag bara läst VLT som refererar till AB. Konstigt då att VLT skriver att man är mycket nära en överenskommelse med Klint.

 7. Victor skriver:

  Dags att plocka hem Christoffer Jansson till nästa säsong. Skulle nog göra det fint i en tredjecenter-roll. 51p på 36 matcher i Ettan är starka papper. Backsidan behöver en helrenovering där man behöver minst 2 backar som är starka i BP. Barklund är en finfin värvning om den nu stämmer.