Avstämning Fredda Johansson: ”Personliga målet är att ta VIK till SHL” & 12 högerfattade backar med Europarutin som letar jobb

Fredrik Johansson då han klev fram och sköt VIK tillbaka till Allsvenskan mot Troja med det avgörande målet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggen fick en liten avstämning med kapten Fredrik Johansson, den ännu aktive VIK-legendaren som bara blir bättre med åren.

– Vill först säga att du gör ett bra jobb med din blogg Micke, den bidrar till ett ännu större intresse kring hockeyn och VIK i synnerhet, säger Fredda, och undertecknad rodnar ödmjukt.

Hur ser du på förra säsongen?

– För mig personligen hade jag under förra året en okey start, stabil men inte mer. Sen någon gång under sen höst fick jag ett lite bättre stäm för egen del med mina linemates.

– Även för laget blev det bättre och bättre ju längre säsongen led. Vi växte ordentligt tillsammans under resans gång. Vi följde till stora delar den plan vi hade kommit överens om långa stunder under säsongen. Vi gav oss på det sättet oss själva chansen att vinna varje match.

– Det var mycket som var bra ifjol, det bästa var nästan att vi växte som lag och fick ihop gruppen väldigt bra.

Hur känns kroppen och vad driver dig nu?

– Jag kliver in i mitt sjuttonde år med hockey som yrke nu. Jag fick ett avbrott på två år när jag var 27-29 och efter det känns det lite som en bonus att spela. Känner mig i bra fysisk form fortfarande och lägger också ner mycket tid på att jag ska känna så.

– Min personliga målsättning är att hjälpa VIK att ta sig till SHL. Förstås är det mycket som ska klaffa och stämma längs resan. Det är även små marginaler bland lagen i HA. I år kommer vi inte heller kunna gå under radarn från början.

Hur är stämningen i det nya laget?

– De nya grabbarna verkar vara sköna och lättsamma allihop, några värmlänningar som är lite sega kanske (skratt).

– Vi har även en kärna som varit tillsammans några år nu vilket gör det lättare och går fortare att sätta allt tillsammans med Jimmie, Hassel, ”Berra”, Kenny, ”JJ”, ”Eken”, coacherna med flera, säger Fredda avslutningsvis.

***

Patrik Zetterberg föredrar ju att värva importer som har rutin från Europa och spel på stora rinkar.

Bloggen har fortsatt gräva och fått ytterligare en lista från insidan med högerfattade backar, ofta med fina meriter från bra ligor i Europa, som letar jobb. Där någon kan vara en potentiell ersättare till Josef Ingman:

 • Jerome Leduc – Får goda omdömen och skulle vara en bra back i Allsvenskan.
 • Jonathan D’Aversa – Enligt EP har han slutat, men högerskytten finns med på en lista Centralen fått…
 • Patrick Mullen – 33-åring med SHL- och KHL-meriter. Producerade bra i Wien senast med Kelsey Tessier. Frågan är hur mycket som finns kvar i tanken…
 • Matt Pelech – Mer defensiv back som letar jobb.
 • Matt MacKenzie – 27-åring som gjorde 7+11 sin första säsong i relativt starka EBEL.
 • Martin Stajnoch – Hårdskjutande slovak som haft svenska ögon på sig…
 • Jimmy Sharrow – Veteran vars produktion sinat lite, men bra siffror i DEL2 senast.
 • Matt Gilroy – Oerhört snabb back med fina NHL-meriter, kanske inte världens bästa spelsinne av vad undertecknad såg i Rangers. Alldeles för dyr dock…
 • Brett Fleming – Gjort det okey (0,32 PPG) i Prag i samma liga som De la Rose (0,24 PPG i CZ).
 • Nicholas Schaus – KHL-meriterad veteran som gjort några starka säsonger.
 • Brett Carson – SHL- och NHL-meriterad 33-åring, men som inte direkt dominerat på sistone kanske…
 • Kenney Morrison – Högerskytt som gjorde 7+17 i den suspekta slovakiska ligan. Dock helt okey 0,30 PPG i AHL.

Leduc och Stajnoch är kanske de mest intressanta och rimliga för ett lag som VIK? Annars många välmeriterade 33-åringar där man noga måste kolla fysik och glöd…