Möjligheternas vecka för Josef Ingman, Brynäs, beslutsfattare och faktiskt även för VIK

Tar Ingman möjligheten? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Victor Söderström skrev alltså kontrakt med Arizona. Därmed lutar det starkt åt att Brynäs verkligen behöver ta in Josef Ingman som ersättare, även om Söderström återvänder längre fram under säsongen.

Vad jag hört är inte Brynäs supernöjda med renodlade defensivbacken Niclas Lundgren (ytterligare en Västeråsson i mixen). Dock sitter Lundgren på ett riktigt bra kontrakt och är därmed svår att flytta.

Ledningen i Gävleklubben ser säkert att Ingman är en betydligt intressantare spelare än Lundgren, vilket kan vara ytterligare en faktor som gör att man vill ta in Ingman.

***

Inget tvingar dock Ingman att inte hedra sitt nyligen signerade kontrakt med VIK. Så sent som i april sa Ingman i VLT:

 Jag har pratat med några (SHL)klubbar men man måste välja vad som passar bäst för stunden. Jag vill visa att jag kan göra ytterligare en bra säsong i hockeyallsvenskan innan jag går vidare. Nu har jag gjort en bra säsong i hockeyallsvenskan och för min utveckling var det bättre att välja Västerås.

Kan nu plötsligt en sen inbjudan med armbågen till SHL vara bäst för utvecklingen? Det vore en märklig tvärvändning.

Nu har dock Ingman möjlighet att göra något stort. Backen kan ju visa att det finns heder kvar i proffsidrotten. Då skulle han bli riktigt stor. Samtidigt är det ju orättvist att just Ingman ska få klä skott för detta fenomen, väljer han Brynäs blir han bara en legoknekt i mängden.

Och det är bara att gå till sig själv, om man skulle få dubblad eller tripplad lön för att flytta på sig. Det är nog inte så lätt.

***

Samtidigt, om vi ska göra ytterligare en vändning och se en möjlighet. VIK:s ekonomi är förhållandevis bra, bättre än vad man troligen visste när Ingman värvades. Och det verkar som man trots allt kommer få 300 000 för Ingman att lägga till i backjakten.

Men hursomhelst går det nog inte att ersätta Ingmans allroundkapacitet med tuffhet, potential, snabbhet och totaloffensiv. Men den KHK-kännare bloggen talade med sa ju att Ingman är skottvillig, men med ”blandat resultat” i skyttet.

Och efter Lukas Zetterbergs sorti är det ju faktiskt högerskyttet, främst i PP, som är den viktigaste luckan att försöka fylla. Därmed borde Zäta kanske kunna uppgradera skyttet genom att hitta någon ny högerskytt som är en mer uttalad skytt, eller en mer beprövad producent, än Ingman.

Ingman har ju faktiskt ”bara” gjort 14 mål på sina 168 senaste matcher (0,08 mål/match motsvarande fyra-fem mål på 52 matcher) i HA och Ettan, och i J20 bara fyra mål på 77 matcher. Så uppenbarligen är Ingman långt ifrån en oersättlig skytt.

VIK är ju byggda för att ”vinna-nu”, med ganska få juniorer och yngre spelare i nyckelroller. Man tog exempelvis in en 25-åring som tänkt fjärdecenter (Mattias Kalin), vilket visar att man nog faktiskt siktar mot att hota mot SHL på allvar redan kommande säsong. Att kaptenen, och normalt sett ingen man av stora ord, Fredrik Johansson, var så tydlig med att SHL är hans mål stärker den tesen ytterligare.

Därmed behöver inte Zäta skämmas för att ta in någon äldre back med riktigt fina meriter, då det finns en hel del sådana på marknaden som bloggen visat de senaste dagarna. Tvärtom vore det ganska logiskt.

***

Till sist har beslutsfattare i Hockeysverige också en möjlighet att rätta till de fel som utmärkt beskrivs nedan av Stefan ”Stiffen” Holmgren och Johan ”MrMadhawk” Svensson:

Enough said.

7 Responses

 1. Bozo skriver:

  VIK får ju även kompensation för de utgifter (lön, arbetsgivaravgifter plus andra utgifter) som de haft för Ingman. Det lär vara över 150.000kr sammanlagt, så då blir det nära en halvmiljon att lägga på nytt. Sedan blir det bara 9 månaders kontrakt för eventuell ny spelare. Jag tror då att vi har en situation där inte pengarna sätter hinder utan snarare att hitta en spelare som vill spela HA (lex Bulan).

 2. VIKarn skriver:

  Tror du verkligen Ingman får dubbel, eller t.o.m trippla lönen i Brynäs.
  Alltså min uppfattning är att mängdspelare, som Ingman måste räknas som, ligger väl runt 50 loppor i månaden i SHL.
  Inte fan kan VIK betala 25, eller t.o.m lägre än det, spelarbudgeten är ju för denna säsong 9,5-10 millar enligt Z:a
  Skulle tippa på att Ingman i VIK lipper på ca 50 tusen, han är ju trots allt en toppspelare i VIK.
  Med ditt resonemang skulle Ingman alltså få 100-150 tusen i SHL.
  Är det så att lönen för mängdspelare är så jäkla hög??

  • Mikael Norén skriver:

   Du har kanske rätt VIKarn. Mitt resonemang byggde på ca 30 för Ingman.

   • Gurkan 63 skriver:

    Tycker vik ska göra som förra säsongen. Tror man på truppen man har så plocka inte in några andra. Vill Ingman till Brynäs så gör han sitt val och kommer den andra tillbaks och inte pkatsar9i Arizona denna säsong så kommer Ingman bli bänkad. Tycker att spelarna ska börja ta ett vuxet ansvar för sina val och inte förvänta sig att moderklubben står med öppna armar och tar i mot. Alla vet att ett eventuellt lån kan vara några matcher och sen tillbaks igen. Nä vik tror ni på läget ni har och vill bygga på det så stäng dörren nu och var tydliga med det till spelarna. Þror inte Ingman får så mycket mera lön i Brynäs.

    • Bozo skriver:

     Hur menar du? Skulle VIK ta tillbaka Ingman på lån?
     Även om Z verkar lugn och är politisk korrekt så vill han nog strypa fanskapet. Så grundlurad han blivit om snacket om att han behöver ett år till i HA. Det är ju uppenbart att Ingman redan har haft ett kontrakt med Brynäs men som skulle aktiveras nästa säsongen efter en utvecklande säsong i farmarlaget VIK.

     • Bozo skriver:

      Ingman skrev dessutom bara ett år med VIK. Då skulle han nånstans alltså nästa säsong även om VIK skulle kliva upp.

     • Gurkan 63 skriver:

      Det jag menar är att om Brynäs vill låna ut Ingman för han inte plattsar och dom vill att han behöver speltid så ska vik säga nej tack. Nu får väll shl lagen bara låna ut 2 spelare per säsong om jag har tolkad regeln rätt ?? Kanske någon kan svara på. Jag hoppas vik stänger dörren för dom som lämnad för denna säsong . Många unga spelare sticker direkt dom får kontrakt med shl och sedan får dom sitta på bänken dags att dom tar ansvar för dinna val.