Avstämning med ordf. Jonson: ”Lagt budgetförslag både för sportslig framgång och ekonomiska marginaler”

Fick byta några ord med VIK:s ordförande (och tidigare tillförordnade klubbchef på deltid) Mattias Jonson.

Du sa nyligen i radion (P4 Västmanland) ungefär att det nästan var tur att man hamnade i HockeyEttan då man där inte har krav på en miljon i egen kapital. Om nu ekonomin varit så otroligt tight, varför tog man relativt sent in ny klubbchef och Chris Langkow, via ”ByggaVIK” men ändå, om man hade svårt att ens få ihop det till spel i Allsvenskan?

– Vi har levt med en väldigt tight ekonomi under året som du är införstådd med och den sittande styrelsen har arbetat väldigt hårt med att se till att det som hände både år 2000 och förra våren inte ska kunna hända igen.

– Dock så kvarstår att vi har levt med begränsat manöverutrymme i sviterna efter rekonstruktionen förra våren vilket slutade med att vi egentligen levt utan marginaler om vi hade varit kvar i HA och haft kravet på 1 miljon i eget kapital – vi hade med andra ord inte kunnat göra ett minusresultat. Nu åkte vi ur och hamnade i HockeyEttan och kravet på 1 miljon i eget kapital finns inte så vi kan med andra ord göra ett minusresultat.

– Dock var jag aldrig orolig att vi inte skulle klara ekonomin för fortsatt spel i HA med de diskussioner vi förde med våra partners. Jag uttryckte mig däremot lite klumpigt i radion när jag sa att det var ”tur” att vi hamnade i div1, jag är en av många som sliter varje dag med klubben och ingen av oss ville ju hamna i div1.

– Det är viktigt att påpeka att sviterna efter rekonstruktionen är något vi fortfarande lever med och styrelsen har hela detta verksamhetsår arbetat med att bygga en stabil ekonomi och det jobbet fortgår. Närmast har vi lagt ett förslag på budget inför nästa år där vi både försöker skapa förutsättningar för sportliga framgångar och bygga in marginaler för framtiden, där det sistnämnda är ett måste.

– Angående Langkow så var det pengar som kom från #ByggaVIK precis som du nämner. Insamlingen marknadsfördes av VIK Support i åtanke att stärka sporten = nyförvärv. När VIK Support skänkt oss pengarna hade det inte varit trovärdigt att vi (styrelsen) hade sagt nej till använda pengarna till nyförvärv och istället använt pengarna till drift av föreningen enligt budget. Vi var givetvis tvungna att respektera syftet.

– När det gäller klubbchef så är det en funktion som måste finnas då VIK är organisation som är så stor att utan styrning skulle den inte fungera. Tillsammans med vårt A-lag så är vår dam-, junior- och ungdomsverksamhet så stor så det är krävs heltidspersonal på plats.

– Till det kommer främst arbete med marknad och försäljning. Vi valde att anställa Mats Brokvist i den rollen då han har ett naturligt driv för försäljning och kundvård vilket är av största vikt för att vi ska bygga det framtida VIK som nu ska tillbaka till HA och där återigen ska kriga om en SHL-plats. Men han brinner även för träning och hockey vilket är en bra förutsättning för att vi ska kunna skapa ännu bättre utvecklingsmöjligheter för våra junior- och ungdomsspelare.

– Skulle vi valt att inte anställa en klubbchef hade vi haft minimala möjligheter att skapa bra förutsättningar för vår verksamhet och då närmast kommande verksamhetsår och säsong, menar Mattias Jonson, och undertecknad hoppas få fråga ordföranden om andra saker framöver.

14 svar

 1. Påsen skriver:

  Klubben slutar aldrig att förvåna..som flera påpekar..Vad har Z tillfört i denna klubb på ungdomssidan..inte ett skit.. Förstår Äpplet kan inte vara speciellt kul att jobba med folk som gått bakom ryggen på en.

 2. Nu får det vara nog skriver:

  VIKSUPPORT med Tom Lindh i spetsen tycker som vanligt att styrelsen / klubbchefen gjort ett bra jobb med Z och Äpplet enligt VLT. Har VIKSUPPORT någonsin haft någon annan uppfattning än styrelse / klubbchef i VIK. Minns när Fägerblad blev klubbchef och som vanligt hyllade VIKSUPPORT beslutet, samma visa varje gång oavsett vad ledningen i VIK hittar på för tok. Inte undra på att allt håller på att gå åt helvete

 3. Gurkan 63 skriver:

  Lyssnade nyss på ett repotage på vlt.är det är bedrövligt att höra hur denna styrelse skiter föreningen som anställer folk som dom sen inte vill ha kvar och blir sittande med löner på folk den inte kommer att lyfta ett finger för föreningen . Styrelsen har bevisat ännu en gång att dom är ODUGLIGA och ska bort från föreningen så fort som möjligt.

 4. Gulsvart skriver:

  Skrämmande att styrelsen får fortsätta att misshandla klubben som dom gör. Hörde att det var styrelsen som satte press på Brokvist att se till så Z fick vara kvar och Appelgren lämna…Denna styrelse är i samma låga klass och har samma dåliga kunnande som den förra med Camilla i spetsen

 5. HR skriver:

  Appelgren kostade 60 K och Z 45 K. Dessutom hade säkert Äpplet div 1-klausul. Därför fick Äpplet gå, inte för att man tyckte Z var den mer kompetenta av de två.

 6. Sudden skriver:

  Håller med Bitterörjan, vad har Z tillfört juniorsidan?

 7. Gurkan 63 skriver:

  Att skylla säsongens resultat på förra årets kaos är bara en i raden på dåliga ursäkter . Så länge som dom ansvariga kämpar sig kvar i styrelsen så kommer det inte bli någon förändring i vik , Det är styrelsen som har ansvaret för fiaskot denna säsong och dom ska ta sitt ansvar och om det innebär att dom lämnar sinna platser till förfogande så är det en naturlighet i processen och för klubbens bästa. Det finns kvarlevor kvar från förra säsongen och dom ska bort , dom har tydligt visar att dom inte är kompetenta att vara med och utveckla vik längre. Vik måste förstå att förtroendet för klubben är så lågt just nu och dom måste i handling visa upp npgot nytt som vi fans och sponsorer tror på och är det att visa upp den gamla styrelsen till kommande säsong så är jag den första att kasta in handuken.

  • Bitter Örjan skriver:

   Instämmer
   Och tror att många sponsorer ”hoppar av nu”
   när ”Z” blev sportchef
   Tror att det behövs nytänk
   Och att Z haft mycket med ungdomssidan att göra
   Svarar humm på det
   Måste bli ändring på ALLT
   Prioritera pengar att betala tränare i ungdomslagen från U14 typ
   Få bort all föräldrar som är tränare av ett eget intresse
   Många talanger som försvinner pågrund av det

   Ge Brocke hjälp med en styrelse värt namnet styrelse och en eller två som sköter kansliet
   Har det inte varigt på flera år
   Har bara vart ryggdunkare

 8. Bitter Örjan skriver:

  Noll förtroende av mig
  Väntar med spänning och se hur Organisationen kommer att se ut inför nästa säsong
  En eller två välbetalda ledare?( Klubbchef Sportchef)
  Och begriper inte varför det var två sportchefen den här säsongen
  ”Z” på ungdomssidan
  Skulle vara skoj och veta om han kan alla namn på killarna som spelase i U16 elit den här säsongen
  Finns otroligt mycket att göra och presentera för fans .sponsorer.och media som inte har med spelartruppen att göra

 9. Gulsvart skriver:

  Det är något som inte stämmer när det gäller ekonomin. Jag kan dock ännu inte sätta fingret på det, men det kommer var så säkra

 10. Sudden skriver:

  Vad kostade Langkow, typ 300t? Vart tog resterande ca 300t vägen?

 11. Gulsvart skriver:

  Ja du Ulf, alla får tycka vad dom vill. Men att du upplever MJ trovärdig är inte trovärdigt. Dags att vakna och se var VIK är på väg

 12. Ulf skriver:

  Tycker att MJ gör ett mycket fötroendefullt intryck och tillsammans med MB så tror jag att vi kommer att få se vårt kära VIK i finrummen vad det lider!

 13. Gulsvart skriver:

  Som vanligt mycket snack och liten verkstad när det gäller uttalanden från någon i styrelsen. Dom är INTE längre trovärdiga, alla i den inkompetenta styrelsen torde avgå vid årsmötet tack