Mycket måste sätta sig och alla frågetecken måste rätas ut – och det snabbt

 

Inga spelare klara för kommande säsong. Osäkert vem som ska vara sportchef – Andreas Appelgren eller Patrik Zetterberg? Men vore märkligt att köpa ut “Äpplet” i det här läget och dra på sig en “tom” kostnad. Frågetecken kring ekonomin. Och vad händer med Tony Zabel? Vilka ska träna laget?

Frågorna är många och svåra. Svaren är få. Det är lätt att förstå att Mats Brokvist & Co. är inne i en stor omställning. Problemet är dock att för varje dag som går riskerar man att tappa värdefull tid för lagbygget 17/18.

Såg exempelvis att en back som Albin Hernod i dagarna valde att stanna i Mariestad, tror nog VIK var lite sugna där. Men vi kanske måste lugna ner oss och släppa att VIK redan kommande säsong ska kunna ta sig tillbaka. Det verkar vara lite för många frågetecken för det så här sent.

***

Att man tappar spelare från föregående trupp är dock inget att hänga läpp för överhuvudtaget. Efter Frycklunds “vi täckte för lite skott” och Brokvists “vi åkte inte den där extra metern” var det ärlige Stefan Gråhns tur att såga inställningen: “Vi spelade inte med tillräckligt mycket hjärta.” Häpnadsväckande. Salt i såren.

Förhoppningsvis kan nya fystränaren Helena Ambjörn bidra till att skapare ett starkare och framförallt mentalt mycket tuffare lag.

Till sist. Visst är det lite märkligt att Gråhns inte ens fick ett A på bröstet inför denna säsong? Tror att Huddinges ostraffade sänkning av Gråhns i match 3 påverkade utgången i kvalet en hel del. Nu får vi hoppas att veteranen, som vill stanna, får en bokstav på bröstet som ett lok i återtåget.

snap_isAutoPosted:
1
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:404:"a:1:{i:0;a:11:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"855783359120908289";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/855783359120908289";s:5:"pDate";s:19:"2017-04-22 14:00:27";}}";

8 Kommentarer

 1. Jörgen Stenmark

  Lite osorterade tankar en söndag avseende målbild, strategi och plan…

  I VIK verkar vi haft en klubbledning som drömt om och haft SHL som sin referensmodell. Då målbilden var att nå SHL så verkade man tro att bara man planerade för och byggde en organisation som var ”SHL-mässig”, både genom att efterlikna antal positioner och lönebild, ja då skulle man ta sig till SHL. Tyvärr så glömde man det viktigaste, en strategi för att hantera eventuella problem och hinder på vägen för att uppnå målbilden – SHL.

  Intentionerna var säkert goda från ledningshåll i VIK, men istället för att försöka efterlikna föreningar i SHL, så borde man istället försökt efterlikna föreningar som lyckats ta steget i den serie man spelade i, nämligen Hockeyallsvenskan. Där och då borde man istället definierat en hållbar strategi där man tex:

  -ersatt flera spelare i truppen med en för svag skridskoåkning.
  -alltid sett till att laget innehållit minst två ”stora målskyttar” dvs värvat in ytterligare en målskytt då Williams hade skadeproblem ”säsongernas säsong” och inte bara haft Johner.
  -kunde ändra spelplan/spelsystem om man blir sönderläst av motståndare
  -fokuserat den totala föreningsbudgeten mot lagbygget och hållit ner kostnaden för organisation dvs det borde funnits mer pengar för att hantera den första punkten, samt att det alltid skulle funnits en värvningsbuffert av pengar att använda för att täcka upp eventuella skador på målskyttar.

  Man kan jämföra med en annan förening som satsat hårt mot SHL, både avseende organisation och spelartrupp. Föreningen är SSK och precis som VIK hamnade man i ekonomiska problem. I SSK har man numera dragit lärdomar efter sin sejour i division 1 och anpassat sig efter den ekonomiska verkligheten. Nu har turen kommit till VIK.

  -Säsongen 15/16 hade VIK en sportchef i NJ med en lön av 36000/mån enligt VLT.

  -Säsongen 16/17 har VIK haft två sportchefer med en total lön av 105000/mån enligt VLT.

  -Säsongen 16/17 har SSK inte haft någon renodlad sportchef, utan Waltin har haft en dubbel roll som både sportchef och tränare med en trolig maxlön på 60000/mån.

  Vet ej vilken lön Waltin fått då han suttit på dubbla stolar, men då SSK pekat på en sämre ekonomi så kan man spekulera i att de inte erbjudit mer än 60000/mån till Waltin dvs Appelgrens nuvarande lön i VIK. Det föreligger alltså troligen en besparing och skillnad på ca. 90000/mån om man spekulerar i att huvudtränare Christer Olsson haft ca. 45000/mån och VIKs andra sportchef Patrik Zetterberg som har ca. 45000/mån enligt VLT.

  Det går fort utför när man inte har någon genomtänkt strategi som gör att en grundplan kan uppfylla en satt målbild. Om man dessutom som i VIK inte tänker igenom vilka konsekvenser det får om man lägger en förenings budget på delar som inte påverkar framgången för laget, ja då är krisen ett faktum…

 2. Pia

  Zabel hade ju rätt, laget var bevisligen totalt kass. Sågningen av laget var välmotiverat, bra att någon ansvarig säger som det är och inte lindar in sanningen i sk vackra ord. Bra jobbat av Zabel

  1. RONNY KARLSSON

   HEJ PIA… ANGÅENDE ZABEL SÅ SÄGER MAN INTE INFÖR EN MATCH ATT LAGET ÄR KASST RENT UTSAGT SKITDÅLIGT..TILL SPONSORER OCH FOLK SOM VILL HÖRA HUR DET ÄR INFÖR EN MATCH FY FAN SÄGER JAG BARA.. LAGET HÖLL VÄL INTE NHL KLASS MEN DET ÄR TRÄNARNAS ANSVAR ATT UTBILDA SPELARNA….SEN KOMMER DEN HÄR SVÅGER POLITIKEN SOM JAG BLIR SÅ TRÖTT AV OM EN TRÄNARE BLIR UPPSAGD BORTPLOCKAD ELLER SKA TA EN TIME OUT…DÅ STICKER DEN ANDRA TRÄNAREN OCKSÅ SÅ JÄVLA SIMPELT ETT SPEL FÖR GALLERIET DET ÄR VAD DET ÄR…TA KONTAKT MED BÄCKMAN OCH BÖRJA OM…

 3. RONNY KARLSSON

  ANGÅENDE ZABEL VARFÖR HA KVAR EN ASS TRÄNARE SOM SÅGAR LAGET VID FOT KNÖLARNA…

  1. PatrikH

   Nej, det Zabel har gått ut med i media, borde vara anledning nog till uppsägelse.

 4. PatrikH

  Vi kan ju helt klart inte ha råd med två sportchefer i div1, det fattar ju varje klart tänkande människa. Nu måste något hända. Jag har mer förtroende för Äpplet än för Z, men det baseras ju endast på rykten och det man kan läsa sig till så här finns behov av mer faktaunderlag för ett bra beslut. Sedan kan jag förstå att många i organisationen är oroliga nu (se ovan kommentaren av Lindberg) när det är tvunget att dra ned. Jag håller dock med om att Jimmy Gerdin varit en klippa, hans proffsiga intervjuer har varit ljuspunkter i VIKs kommunikation mot publik och supporters.

 5. Lindberg

  Läst på Twitter idag: “Jimmy Gerdin har skött det perfekt. Klubbchefen ska inte gå in där och kladda…” skivet av Bo Wallin på temat att klubbchefen sktivit på VIK:s sida. Söger kanske en hel del om stämning i klubben idag och åren bakåt?!!

Tweets

Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@martin_park021 @VIKFanCentral Jo, det är väl i princip en naturlag… 😄 Men då får vi ta det. Tycker ändå det är rät… https://t.co/63fSqz0Gii

SvaraRetweetFavorit
Martin - Avatarmartin_park021Martin

@SeClaes @VIKFanCentral Sedan gammalt att han hänger game winning goal i tredje mot VIK 4min in i tredje! Fälth gjo… https://t.co/PpTJSjLwcp

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Kapten Jimmie Jansson om träning och annat efter första dagen på is: "Mer på allvar nu med den tydligare riktlinjen… https://t.co/jy5jw6IJo2

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@VIKFanCentral Jag tycker det var helt rätt att gå skilda vägar. Tyckte det stannade av senaste säsongen så ett mil… https://t.co/KsbYEWa8pK

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto