En ny jobbig verklighet & betyg på Appelgrens & Zetterbergs värvningar

Henrik Lundberg får toppbetyg som en bra värvning, men Lundberg sjönk ihop lite i kvalet och hamnade för djupt in i nätet många gånger. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Tuffa ord då Andreas Appelgren på VIK.se under tisdagen sa att ”vi är inte en proffsklubb längre”. Svårt för alla inblandade att försöka jobba och se framåt mitt i den djupa besvikelsen och snudd på sorgearbetet.

***

Fick ytterligare ett mail från en kritisk röst som menade att förfallet började redan då fystränaren Mattias Mattsson lämnade. Mattson ville ha en dator och telefon, men fick inte det och lämnade då för Örebro, där det gått skapligt.

Nu ska snart en ny fystränare presenteras. Apropå tränare tappar ju VIK tid att locka nya spelare med osäkerheten kring Tony Zabel. Enligt Äpplet ska man presentera en ny tränare senare. Med andra ord verkar inte alls Zabel vara med i ritningarna. Detta efter ifrågasättanden av den förre DIF-tränaren, som kulminerade då VIK-ledningen gav honom ”ledigt”.

***

Gjorde tidigare en bedömning av de tidigare två sportchefernas värvningar, Leif Rohlins och Niklas Johanssons. Dock bara fram till och med 2015:

Granskning & tillbakablick, del 1: Rohlins värvningar, Granskning & tillbakablick, del 2: Johanssons värvningar & Granskning & tillbakablick, del 3: Niklas Johanssons resultat jämfört med Leif Rohlins

Om vi ska ge oss i kast med betyg på Andreas Appelgren och Patrik Zetterbergs värvningar då, som en del i bearbetningen av degraderingen:

Appelgrens & Zetterbergs värvningar 16/17 Betyg
Henrik Lundberg (MV – Örebro) 4,5
Markus Persson (F – Tingsryd) 4
Mikael Frycklund (F – Asplöven) 4,5
Rasmus Edström (B – Björklöven) 1
Marcus Bergman (F – Huddinge) 3
Simon Karlsson (B – Södertälje) 1,5
Jimmie Jansson (B – Kallinge) 3
Lukas Zetterberg (F – Skellefteå) 3,5
Daniel Bernhardt (F, lån Djurgården) 2
Anton Öhman (B, lån Skellefteå) 3
William Wikman (F, lån Leksand) 4
Kalle Jellvert (F, lån Örebro) 1,5
Gustav Ahnelöv (B, lån Karlskrona) 1,5
Chris Langkow (F, Ljubljana) 1
Albin Johansson (B, Arboga) 1,5
Snitt       2,63

Vi kan konstatera att ”Äpplet” & Zetterberg med 2,63 i snittbetyg, efter en säsong, ligger lägre än både Niklas Johansson (3,04) och Leif Rohlin (3,02) enligt denna bloggs bedömning.

Dock såklart svårt att jämföra men har försökt sätta betyg efter förväntningar och prestation över tid.

***

Jonte Berg slutar. Minns främst hans fina insats i ett playoff för några år sedan med ett solomål bland annat i Ängelholm mot Rögle. Jonte är en mycket snäll person som alltid verkar ställa upp.

***

Slutligen ett stort tack till alla intressanta inlägg och fina ord på sociala medier och i kommentatorsfältet. Tyvärr finns inte tiden riktigt att svara alla.

14 svar

 1. Göran skriver:

  Rasmus Edström var ju helt felscoutad. Hade INGEN sett hur han spelade i Löven säsongen innan? Du kunde frågat valfri åskådare i Umeå ishall om hans spel

  • Pelle skriver:

   Den här säsongen värvade VIK spelare för att dom var billiga, inte för att dom var bra. Så var det med nästan alla nyförvärv. Det kunde ju bara gå på ett sätt då.
   Inte en enda stabil back i laget. Inte en enda målskytt.

   • PatrikH skriver:

    Kan inget annat än hålla med, med vissa undantag såsom målvakt Lundberg och tänkte målskytt Markus Persson, stämmer det. Annars tycker jag det räcker med gnäll och klagomål nu. Ge klubbens valda styrelse lite förtroende. Jag ser inte att det finns så många andra alternativ, i så fall hoppas jag att medlemmarna agerar lite mer aktivt för att få in dessa alternativ.

    • Pia skriver:

     Styrelsen måste bort och det snarast, det finns många andra kompetenta personer i Västerås som kan och vill ta över bara dessa får frågan

 2. Pia skriver:

  Sådan styrelse, sådant hockeylag. Denna styrelse och den förra styrelsen har kört VIK rätt ner i träsket, hur fan är det möjligt att sådana värdelösa och okunniga personer blir invalda till styrelsearbetet. Lika otroligt också att dom tackat ja till detta VIKtiga uppdrag. ODUGLINGARNA har visat sitt ansikte för hela hockeySverige

 3. Korphockey i Västerås på obestämd framtid???.. skriver:

  KORPHOCKEY ÄR SANNOLIKT DEN DYSTRA FRAMTIDSPROGNOSEN FÖR VIK-Hockey..

  1.5 miljoner i spelarbudget till nästa säsong…
  Utslaget på 23 spelare blir det ynkliga 65000 per spelare och säsong.
  Med en sån budget/ spelare lär VIK i bästa fall bli kvar i Div 1 på OBESTÄMD tid!!!…

  Då finns det inte plats för några feta eller heta värvningar what so ever..
  Värsta budgetlirarna lär det bli tal om, INGET ANNAT…

  Tyvärr kan detta mycket väl vara slutet på VIK-hockey som ett Hockeylag som deltar annat än i korpserier de närmaste 10-15 åren.

  Div 1 är så nära Korpen som det går att komma och publiktappet till nästa säsong lär tyvärr av allt att döma komma att bli enormt.

  1000 pers per match kanske det landar på, knappast mer sett över hela säsongen.
  Då blir det inget extra klirr i kassan heller…

  En mycket tragiskt verklighet lär sannolikt drabba VIK-hockey till nästa säsong om inte något alldeles mirakulöst inträffar…

  Det avgörande målet med ynka 46 sekunder kvar av den helt avgörande sista matchen mot Björklöven för knappt 2 månader sedan kan dessvärre vara det mål som på obestämd framtid beseglar VIKs öde vad gäller det faktum att betraktas som ett ”någorlunda” konkurrenskraftigt Hockeylag,med svenska mått mätt.

  Div1 eller lägre divisioner räknas dessvärre INTE in i den kategorin.

  ”Korphockey” är nog det som åtminstone de närmsta åren högst sannolikt kommer att vara en ny och mycket dyster verklighet för VIK-hockey Västerås…

 4. Miko skriver:

  Med tanke på många rykten som nu sprids är vi är nog många som funderar över klubbens ekonomiska situation och vill bli förvissade om att det inte föreligger några konkurshot. Hoppas innerligt att klubbledningen snart går ut och berättar om hur det ligger till och samtidigt, förutsatt att ekonomin är i ordning, också går ut med planer och målsättningar för nästa säsong. Det är naturligtvis svårt när man inte har truppen klar men åtminstone så måste de lugna fansen beträffande rykten om den dåliga ekonomin och eventuella konkurshot och så får det andra kommuniceras sen.

  Själv tycker jag att man inte har som målsättning att vara tillbaka i allsvenskan om det inte är realistiskt. Vi vill inte se säsongen 15/16 upprepa sig när man desperat jagade SHL för att förväntningarna var skyhöga och det fattades en del panikartade beslut som skadade klubben. Nu tycker jag att det är bättre att skapa förutsättningar genom att bygga en stark organisation, lovande spelartrupp med en tränare man på sikt vill se utveckla den unga truppen genom att hela tiden ta steg framåt. På det sättet får man bra kontinuitet och när man väl är tillbaka i allsvenskan kommer man att ha lättare att etablera sig samt på sikt utmana toppen och sikta mot SHL. Men som sagt, just nu ser jag gärna kontinuitet i truppen och på tränarsidan, välmående förening och sund ekonomi. Uppfyller man det så ligger vägen tillbaka till allsvenskan öppen.

 5. Vimmerbyarn skriver:

  Vik75:

  Är detta din första säsong som supporter till denna klubb…? Har man fått lite rutin, vet man att om denna klubb säger något, så kan det vara precis tvärtom några dagar senare. ”Sluta sprid dynga ” skrev någon till Pia. Tycker jag då inte att hon gör. Är snarare klubben som snackar massa skit. Jag köper inte ett ord av vare sig Appelgren eller Brokvist förrän det är bekräftat att klubben överlever!! Den sistnämndes inlägg på hemsidan i veckan, visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta över….
  Snacka om att leva utanför verkligheten alternativt driva med oss supportrar!

 6. Bitter Örjan skriver:

  Blir väldigt fundersam när man lyssnar på Jonsson på P4 Västmanland idag
  Dels när han säger att dom är glada att åka ur på ett vis ?
  Sen när han säger att dom skall ha både en klubbchef och sportchef
  Är nog dax att dom kammar sig och kommer in i matchen
  För stämmer Thalbergs uppgifter att spelar budgeten ligger på 1.5 miljon
  Då tycker iaf jag att en av dom tjänsterna skall bort omedelbart
  En sån tjänst motsvarar ju fan två tre etablerade div 1 spelare
  Och har ju visat sig i flera år nu i VIK
  Man vinner inga matcher på kontoret =Massa folk som sliter ut kontorsstolar

  Nä Gör om gör rätt NU

 7. Pia skriver:

  Det ryktas om konkurs om några dagar ! Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om så är fallet. Hoppas att styrelsen får betala riktigt mycket pengar som Lundmark och övriga fick göra på den tiden det begav sig

  • Amber skriver:

   Sluta sprid dynga!

  • Vik75 skriver:

   Och vart har du hört det???. Tror knappast Appelgren sitter och berättar att han har fått årets spelarbudget han kan använda om dom ska gå i konkurs…..

 8. PatrikH skriver:

  Vill bara validera din betygssättning. Jag håller med i princip till 100% i dina bedömningar. Vore intressant om fler ville validera din betygssättning!

 9. Bonzon skriver:

  Jag är lite orolig att föreningen inte kommunicerar att man har ambitionen att gå upp redan nästa säsong. En förening som VIK i Sveriges 6:e största stad ska tävla ”uppåt” varje år. Stadens storlek, hockeyintresset och sponsorer gör att möjligheterna finns.

  Nu måste ledningen slimma administration och organisation och fokusera alla resurser på att sätta ett konkurrenskraftigt lag som möjligt på isen redan kommande säsong. Det kommer inte räcka med första års seniorer och juniorspelare.
  Om man tidigt och tydligt kommunicerar vad man vill så finns det alla möjligheter att både stad, invånare, supporters och näringsliv stöttar upp en sådan satsning. Dessutom blir man säkert ett attraktivt alternativ för de riktigt duktiga div 1 spelarna.

  Sen måste den ledning och styrelse ta sig ut och träffa företrädare för kommun och näringsliv och få med dem på resan. Det är genom samarbete och transparens som vi ska bygga det nya starka VIK.