Kort avstämning med Andreas Appelgren: ”Känns fruktansvärt tungt”

Snart börjar silly season på allvar. Nygamla lokalkonkurrenten Arboga laddade precis upp med välkände tränaren Lenny Eriksson. Det lär inte bli en dans på rosor borta i Arboga heller…

***

Fick kort byta några ord med sportchef Andreas Appelgren angående lagbygget:

– Jag får börja att beklaga att vi inte klarade av att behålla den allsvenska statusen. Det känns fruktansvärt tungt.

– Jag har påbörjat samtalen med spelarna och kommer prata med samtliga spelare på tisdag-onsdag. Sen inväntar jag budgeten för division 1, får den i dagarna. Sen går vi därifrån.

***

Om nu Appelgren blir kvar får han ju verkligen chansen att bygga ett lag från grunden. Frågan är vilken hockey man kommer vilja spela. Förhoppningsvis kommer man försöka börja spela just mer hockey med fokus på passningsspel och skicklighet. Det passiva spelet, exempelvis vid ettmålsledning, får vi hoppas blir ett minne blott i det ”nya VIK”.

Detta plus att man får in fler äregiriga spelare och man tar ett steg bort från att ha ”lättcoachade” och ”snälla” spelare. Även om det svårt med förändring är en ny kultur helt nödvändig i en klubb som misslyckats i princip alla kval sedan år 2000.

***

Det spelades också lite hockey på lördagen. VIK vann efter förlängning mot Kristianstad. Om man ska hårdra det så tappades det allsvenska kontraktet mot Visby hemma och Troja hemma efter två osannolikt usla insatser, bland annat där. Många spelare verkar klara för nya klubbar och det förklarar ju en del. Skamlöst dåligt och pinsamt avslut för många spelare här. Det får de leva med, om de nu bryr sig.

6 svar

 1. Patrick skriver:

  Äpplet måste bort, han har misslyckats med det mesta sen han kom till Vik, tränarna, nyförvärven och han har varit väldigt osynlig både i media o hallen. Den absolut viktigaste rollen i Vik från nu och framåt är SC så här måste Vik vara nogranna i sitt val av SC, klart Äpplet sväljer att han blev överkörd vad ska han annars jobba med, klubbarna lär väl inte stå i kö direkt! Visionen i Vik måste alltid vara att spela i Shl, nu kommer de ju dröja ett tag men efter regn kommer sol! En grundlig analys måste göras om de som varit och hur det ska se ut framöver. Äpplet börjar med att säga att det kommer bli svårt att värva spelare, bort bort med karln, Vik måste ha en SC som tror att han kan flytta berg inte en SC som börjar med bort förklaringar, med Äpplet som SC då tror jag inte på nån bra framtid för Vik, han borde förresten avgå självmant om han har nån självinsikt.

 2. Bitter Örjan skriver:

  Läste dt.se nyss
  Där ryktas Hampus Larsson till Leksand
  Stog att han har kontrakt april ut med VIK

 3. Ludde skriver:

  Hoppas Appelgren vid sina samtal med spelarna frågar de var och en hur de har upplevt tränarna denna säsong. Kan inte ha varit lätt för spelarna att haft TZ som assisterande. Enligt källor inom DIF så gjorde han spelarna i DIF till små ”kycklingar” för några säsonger sedan med hans ledarskap. Mycket tyder på att detta även har har smittat av sig på VIK:s unga och orutinerade spelare. De vågade inte hantera pucken, slog grova felpassningar mm. Har svårt att förstå varför man plockade in TZ i VIK med tanke på vad han presterade inom DIF. När Särkijärvi tog över så vände allt för Djurgården och de blev ett SHL-lag igen. Hur kunde CO få sådan frihet att välja sin assisterande utan att någon reagerade? Luktar svågerpolitik i det fallet.
  Nu när vi börjar om är det extra viktigt att ha tränare som kan hantera unga och oerfarna spelare. Få dessa spelare att växa i sina roller och tillsammans bli starka som lag.
  Gillar klubbchefens ”kaxighet” att vi ska tillbaka. Det är sådant som behövs nu. En man som visar handlingskraft. Sponsorer, spelare och supportrar kommer vilja vara en del av VIK i framtiden med detta ledarskap.

  • Marko skriver:

   Nu var det ju inte de unga o orutinerade som inte fungerade så jag anser nog att TZ samt CO gjorde vad de kunde. Ledarskap är viktigt men det går inte att bortförklara fiaskot på frånvaro av ledarskap.
   Det är väl också en självklarhet att jag som chef och ledare vill ha en som jag har förtroende för och vet hur jag vill forma mitt lag, så om det är svågerpolitik Ludde, så får det stå för dig.

 4. Gurkan 63 skriver:

  Hej !
  Tråkigt rent sportsligt , men att det nu slutate som det gjorde , för att förstå det hela så måste vi väcka några år tillbaka , för kullturen som har odlats i föreningen är gammalt skit som har naglat sig fast i föreningen och att det värt ett slut som det vart är inte överaskande . Nu har föreningen en hyllande chans att bygga nytt helt nytt och att göra det rätt denna gång. Det är inte kört att bygga en förening det är som att starta ett företag det krävs tålamod och ett långsiktigt tänk och realistiska mål , och en stark ledare. Det är många som tycker till om vik och jag ser det som mycket positivt , det visar på angagaemang runt föreningen. Det hjälper inte att krittisera spelare , hit och dit för alla ser vilka som inte håller måttet. Vill påminna om målvakten Dahlbom något vi inte ska glömma är att han har hållit vik kvar i många matcher fast det går blivit förlust och det beror på andra omständigheter än Dahlbom, tycker han är en målvakt vik kanske ska försöka behålla. Tack för en jätte bra bloog Mikael , du skriver bra och konstruktivt hoppas att du är kvar till hösten så man har något välskrivet att se framot.

 5. Pacman skriver:

  Ja för Appelgren har ju verkligen visat med sina tidigare värvningar att han har god kompetens som sportchef och kan vara en viktig grundsten i det nya bygget. Eller?

  Min uppfattning är i alla fall att han värvat riktigt undermåligt (Lundberg undantagen gicetvis) och inte på något vis gjort sig förtjänt av förtroende framöver.
  Det blir väldigt intressant att följa vilka konsekvenser denna degradering för med sig. Just nu känns allt kring VIK tyvärr bara så otroligt tråkigt och sorgligt, men om det skulle föra med sig en ordentlig utrensning och nya tankar och en i längden hållbar filosofi både när det gäller hur man bör bygga ett lag för framtiden och sätta ett spelsystem där man vågar vara konstruktiv framåt så skulle det åtminstone föra något gott med sig.

  För är det någon som tycker att den oändliga raden av karaktärssvaga spelare, ofta riktiga syltryggar, som vi sett paradera genom laguppställningen senaste åren känns som en väg till framgång?

  Hockey är en kampsport, och att bygga ett lag helt utan tanke på att man vid behov ska kunna spela tufft, göra det jobbigt för motståndarna och ALLTID vara villiga att ta kampen och kriga hem poäng om allt annat fallerar, det har i mitt tycke varit ett genomgående, och i slutändan fatalt, misstag från klubbledningen de senaste säsongerna.

  Vi ses i höst!