Bacon och loppor då VIK bortaslog hemmastarka Oskarshamn

Efter tre mål på 23 matcher hittade åter ”Bacon” nätet och nosade upp två mål i Oskarshamn. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Stefan ”Loppan” Hellkvist var på ålderns höst inte den snabbaste i benen. I skallen var det dock raketfart. Något liknande kan man säga om den inte direkt vindsnabbe Kenneth ”Bacon” Bergquist.  ”Bacon” stod för två klassiska ”Loppan-mål” då VIK vann i Oskarshamn med 2-1 och bärgade tre tunga poäng till topp-3-striden.

VIK kom ut stenhårt från första nedsläpp och chockade smålänningarna som säkert förväntat sig ett defensivt Västerås. Freddan Johansson kom med bra fart varpå ”Bacon” var på rätt ställe och 0-1 var ett faktum efter bara 77 sekunder spel.

VIK fortsatte att trumma på tills IKO fick ett powerplay och efter detta börja smålänningarna jämna ut spelet. Bengtsson och Weiskog slarvade i passningsspelet varpå IKO fick heta chanser.

VIK fick också ett power play sedan misstänkte headhuntern Engsund denna gång åter gav sig på Romano med en crosschecking. Det efterföljande power playet var inte bra av VIK.

I slutet av perioden kom VIK starkt och Caputi dunkade en puck i ribban understödd av en stekhet förstafemma denna afton.

I andra perioden fortsatte förstakedjan med Williams & Co. bitvis skapa riktigt tryck framåt. Men möjligen finlirades det lite för mycket och Williams trots goda lägen sköt inte ett skott på mål på hela matchen.

I tredje kom IKO ut hårt och Fransson tvingades till några spektakulära räddningar. VIK fick en del 2-1-lägen i kontringar som uppstod. Sedan släppte faktiskt Fransson kanske något av en ”softie” då IKO fick 1-2-reducera billigt. Men VIK håll undan.

Sammanfattning

Det var riktigt kul att se att VIK börjar få en förstakedja värd namnet med Williams, Marklund och Caputi. De bet sig fast ordentligt i anfallszon många gånger tack var distinkt passningsspel, god rörelse och god teknik.

Fortfarande blott 20-årige Marklund går från klarhet till klarhet som toppcenter och den tekniska uppvisningen som bäddade för Bacons andra mål var magnifik. Det känns det denna kedja måste få fortsätta att bygga kemi nu, med tanke på Marklunds positiva utveckling.

Annars var backarna oerhört bra igen rakt igenom. Rejäla utlägg, rejäla närkamper och ganska bra uppspel. Extra plus till Lindh, Emmerdahl och Helmersson. Björklund gjorde det bra i sin första match på länge.

Fredrik Johansson och Mathias Bromé var också väldigt bra igen. Bromé är faktiskt magiskt bra längs sargerna och pucken är verkligen som en magnet på klubben och 19-åringen vinner 95 % av allt sargbök och kommer ut med pucken i kontroll. Tredjelänken Bacon petade in två returer på ”Loppan”-manér.

Gällande Bromé har undertecknad aldrig ett en så bra spelare gå poänglös så många matcher. Måste komma en rejäl ”ketchup” snart här!

Om den kritiserade Bergquist kan börja arbeta hårdare in mot kassen och förutspå var pucken ska hamna, så är det nog den långsamme men spelskicklige och smarta Bacons enda sätt att producera längre på denna nivå. Och det funkade ju för Stefan ”Loppan” Hellkvist tidigare…

Andrakedjan med Sandberg, Romano och utvecklingsprojektet Weiskog har inte någon riktig superkemi. Här skulle det vara extremt intressant att se Stefan Legein få spela på fredag mot Mora.

Sedan var Fransson åter fantastisk i kassen med två magiska sidoledsräddningar. Men sedan släppte 33-åringen ett skott utifrån, till synes mycket billigt. Kan det vara ett trötthetstecken att Fransson nu på tre matcher släppt två riktigt billiga (om inte kvällens vara en touch).

Med det sätt VIK spelar då man nästan alltid släpper till 30 skott eller mer per match kan man förstå om Fransson kan bli sliten psykiskt och fysiskt. Är det inte verkligen dags nu för Boltshauser att få en chans? Så Fransson får lite vila.

Hur länge ska den fantastiska karl´n orka? VIK släpper i snitt hela 30 skott per match, bara Troja släpper fler… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Oskarshamn då? Nej, de har inte samma tryck i spelet som förr och det är nog ingen slump att de ligger bara en poäng ifrån nedflyttning. Men de glimtar till bitvis med mycket fina kombinationer. Men för sällan.

Västerås tre stjärnor:

1. Bergquist – Att vara på rätt ställe, dessutom två gånger, när det gäller är en egenskap som inte ska underskattas. Kan Bacon fortsätta sniffa upp mållägen framöver ”Loppan”-style?

2. Williams – Var kreativ och framåt hela matchen tillsammans med sina kedjekamrater. Men måste bli mer självisk och skjuta mer.

3. Johansson – Utnyttjade farten på bästa sätt och låg bakom båda målen.