Inför Oskarshamn-Västerås: Bra och dålig dynamik

I fredags visade VIK Hockey mod, styrka och kämpaanda när Malmö besegrades efter straffar I ABB Arena. VIK som bjöd på en ganska svängig match med höga toppar och djupa dalar, drog det längsta strået efter att hemmapubliken fått domaren att veckla i slutminuterna. Än en gång blev det tydligt att hemmalaget gynnas allt som ofta av de svartvita.  

 Thomas Mitell

Tomas Mitell prickade in två från blå.  Foto: Rune Åhlén

För motståndet i onsdagens match står inga mindre än IK Oskarshamn. Kustlaget med den sympatiske tränare Fredrik Söderström i spetsen kommer senast från match mot samma Malmö som förlorade i Västerås. Matchen mot IKO vann dock skåningarna med 2-0. Inför mötet med Västerås är det ordet revansch som ekar i korridorerna i Arena Oskarshamn. Förluster mot både Troja och Malmö gör att de annars hemmastarka smålänningarna tänker studsa tillbaka på vinnarspåret igen. ” Vi vet att Västerås spelar riktigt thight i defensiven framförallt och därför behöver vi ta stryk framför deras mål för att kunna skapa bra chanser” säger Oskarshamns nyförvärv, Lucas Ericsson som har ett förflutet ibland annat Malmö.  Coach Fredrik Söderström säger till IKO´s hemsida att lagets offensiv varit väldigt blek under de senaste matcherna, vilket man jobbar på att förbättra.

Oskarshamn ställer upp med ett lag som saknar Västeråsbekante Linus Morin är på väg tillbaka från skada och spelar inte, likaså saknas Fredrik Styrman och Josh Soares som fortfarande är i Kanada.

Eric Johansson gör mål Oskarshamn

Eric Johanson som inte lyckades så bra i VIK, målar mot IKO. Foto: Rune Åhlén

För andra matchen i rad så bjöd VIK Hockey publiken för en (delvis) rolig, fartfylld och målrik hockeymatch. Spännande in i sista sekunden och tänk att det skulle ta lite drygt 20 matcher innan backarna började panga på från blå… och kolla vilket resultat.  Tre backmål i samma match från spelare vars offensiv varit ifrågasatt från läktarhåll. Samtidigt som backarna bör hyllas för sina mål, går det inte att bortse från att flertalet individuella misstag kostat laget flera poäng de senaste matcherna. Ett faktum som vi bara kan beklaga. Även om det är tungt att se, är hockeyspelare bara människor.

Utan att ha någon större insyn i laget, säger de senaste resultaten att någonting händer i VIK. Under oktober månad gjorde VIK 16 mål under ordinarie speltid och släppte in 22 puckar.  Under november har laget med två matcher kvar att spela, gjort 17 mål framåt och släppt till 13 bakåt.  Har alla roller börjat sätta sig djupare hos varje spelare? Har förändringarna kedjorna äntligen gett resultat? Är det de inlånade spelarna som gör skillnaden? Eller har gruppen rätt och slätt hittat den dynamik och kemi som saknades i den första fjärdedelen av serien?

Jonas Emmerdahl

Jonas Emmerdahl har lyft sitt spel.

Att Niklas Johansson gör ett strålande jobb som sportchef i VIK är det inget tvivel om, men det känns ju onekligen lite komiskt att det är just nu när saker och ting börjar falla på plats, som ytterligare en spelare tillkommer i truppen. Niklas Johansson beskriver Stefan Legein som en ”liten människa men en stor karaktär… han jobbar stenhårt på isen och tävlar alltid” vilket låter bra på alla sätt. Men om man samtidigt får vara lite kritisk mot Fagervall, lät det tämligen snarlikt när floppen Mark Santorelli presenterades för nästan ett år sedan. ”Santorelli är en smart spelare med bra känsla och viljan att prestera hela tiden” sa Fagervall till Centralen då, vilket du kan läsa här.

Dessutom har Fagervall flaggat för att det förmodligen kommer en till spelare redan innan veckan är slut. Frågan är vilka som får flytta. Frycklund, Kinisjärvi och Weiskog har haft begränsat med speltid tidigare. Förhoppningsvis finner sig samtliga i att eventuellt bli utlånade för det vore tråkigt om dessa ungtuppar, tröttnar och lämnar.

5 svar

 1. GL skriver:

  Emmerdahl – Johansson – Marklund – Bergqvist – MÅÅL
  PP-mål igen!
  6 mål i PP de senaste 6 matcherna!!

 2. Thomas skriver:

  Samme Santorelli som senast jag kollade har mäktat med 30 poäng på 21 spelade matcher. Säger det något spelaren eller ligan han spelar i? 🙂

 3. malten77 skriver:

  Frycklund redan utlånad om du missat det ska lira i vimmerby på obestämd tid det är också klart att Vimmerby ska låna en spelare till från vik som inte än är namngiven…

 4. fredrik skriver:

  frycklund redan klar för utlåning.. en till ska lånas ut, diskuteras tydligen om vem…