Behöver verkligen en SHL-miss bli domedagen & scout om Rögles ”chansning” från ECHL

Johan Thalberg målar på VLT:s hockeyblogg en dystopisk framtidsbild om VIK skulle missa SHL denna unika säsong. Visst kan det bli så. Mycket står på spel.

Men det kanske många glömmer är att SHL samtidigt kommer utökas till 14 lag.

Att i framtiden vinna en bäst av sju mot lag 13 eller 14 kommer inte vara lika svårt som att vinna mot lag elva eller 12. Så är det alltid när man expanderar en liga. Exempelvis, när NHL bestod av 21 lag var det svårare att ta en plats där jämfört med med 30 lag nu.

Kortsiktigt blir det en utspädning av kvaliteten innan hockeyintresset kanske börjar gro starkare och locka fler ungdomar att börja i de nya SHL-städerna. Men det kommer ta ett decennium.

När man ritar upp ett domedagsscenario är det risk att det blir en självuppfyllande profetia då man skrämmer bort publik och sponsorer i förväg. Kanske i onödan.

***

Lösa indikationer är att NJ just nu inte badar i värvningspengar till den där sista backen och tunge forwarden. Det är bra på ett sätt då de unga spelarna får chansen.

Tycker det är lite läckert med kontinuiteten att Pettersson, Svedlund och Weiskog åter får chansen efter en säsong på tillväxt i ettan.

***

Så om inte NJ får något dramatiskt tillskott kanske han måste ”chansa” lite som Rögle gjorde med ECHL-liraren Taylor Matson. Dock verkar det vara en välkalkylerad chansning då exempelvis Nick Angell, som tränat med Matson, berömde hans enorma arbetskapacitet.

Scouten Centralen talat med är inne på samma linje som Angell:

– Matson är en bra ”ECHLer” som saknat styrkan för AHL. Han kunde helt enkelt inte få igång sitt offensiva spel i där.

– Med dessa relativt oprövade spelare från exempelvis ECHL vet man aldrig vad man får innan man har signat dem. Så länge de har bra karaktär är de värda en chans eftersom de inte är dyra, menar denna mycket välmeriterade scout.

6 svar

 1. Pelle skriver:

  Jag tror inte intresset för HA kommer tvärdö direkt utan det blir ett långsamt dalande intresse när folk upptäcker att det inte blir några nya lag i SHL. Slumpfaktorn i kvalserien är ju inte större än i slutet på alla serier. Tex i slutet på SHL:s grundserie avgörs ju alla streckstrider när vissa lag får möta lag som inte har något att spela för. ”Slumpfaktorn” i kvalserien har ju gett nytt blod till SHL. Vem trodde för några år sen att Växjö skulle vara (enligt många) favorit till SM-guldet nästa år. Och Skellefteå spelade nyligen i HA.
  En matchserie på bäst av sju kan inte heller bli 100 rättvis. SHL-laget kommer garanterat få sjunde avgörande på hemmaplan, även om det inte sagts öppet någonstans.

 2. Malmöbo skriver:

  Redan i år kommer skillnaden mellan Allsvenskan och SHL att vara mindre. De bästa i SHL:s poängliga har gått till andra ligor och många lovande spelare till NHL. Att Frisk kan tryouta med HV71 säger en hel del.

  Tänk er att HV71 och Leksand blir de lag som får kvala sig kvar, ett av dom åker ut och 3 lag från Allsvenskan går upp. Låt säga Malmö, Södertälje och Rögle.

  Allsvenskan 2015/2016 skulle då kunna bestå av:

  Hv71
  VIK
  Karskoga
  AIK
  Mora
  Timrå
  Björklöven
  Oskarshamn
  Karlskrona
  Almtuna
  Vita Hästen
  Asplöven

  Blir det så ointressant att publiken minskar dramatiskt?

  Men låt oss tro på att VIK tar chansen och går upp.

 3. Mikael Norén skriver:

  Fredrik, tack för bra åsikter. Gällande NHL-kopplingen syftade det helt enkelt på vad som händer när en liga expanderar, dvs. kvaliteten späds ut.

 4. Freddan skriver:

  Ok, framtiden får väl utvisa vem som har rätt. Som ett exempel har jag dock väldigt svårt att tro att en matchserie mellan VIK och AIK våren 2016 skulle vara avgjord på förhand om VIK skulle ta klivet upp i vår.

  Kvalserien var kul, men du får gärna förklara det rimliga i att intresset i Allsvenskan ska hållas uppe av att Kvalserien var lite slumpartad (avgörande matcher med avhängda lag etc.). För det är väl det du Andreas och andra egentligen menar med att det nu blir ”svårare”..?

 5. Andreas skriver:

  Freddan: Enklast är väl att kolla på Finland. Där har inte ett enda lag gått upp sedan de införde samma system som vi nu får. Det vill säga: På tio år. Så jo, det kommer att bli svårare. Och det finns noll rimlighet i att säga ”klarar man inte att slå de och de lagen så ska man heller inte upp” eftersom att skillnaderna mellan botten i SHL och toppen i HA kommer att öka. I och med minskat intresse för HA. Det kommer inte längre att finnas någon konkurrens att tala om – och just därför kommer det inte finnas en rimlig chans att ”slå underifrån” som det gör i dag. Tyvärr.

 6. Freddan skriver:

  Hej Mikael,

  Kopplingen till stängda NHL är jag inte med på men i övrigt håller jag med dig helt. Många är onödigt oroliga för säsongerna efter denna. Inte skulle det varit helt omöjligt för ett topplag i Allsvenskan att peta ned ex Mora, Timrå och AIK. Och, klarar man det inte så ska man heller inte gå upp…