Bengtsson till Rögle och Lindhagen till Södertälje och inte så många kontraktslösa VIK:are kvar

En talade bild hur framåt Marklund är mot kassen. Det vore skönt om Marklund blev kvar som ganska fysisk och totalt orädd center. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Rasmus Bengtsson gick till moderklubben Rögle. Inte mycket att säga om. 21-åringen är mycket lovande på många sätt och kommer kanske lira i Tre Kronor när han är 26.

Dock var Bengtsson just nu lite för temposvag för kvalserien och kan ersättas på kort sikt. Det känns bättre om Hampus Larsson och Linnarud får käka upp den istiden.

En annan som också var lite för temposvag för kvalserien var Erik Lindhagen som valde Södertälje. Bra spelsinne men inte så mycket mer. Men kanske med en rejäl sommarträning kan Lindhagen gör det bra med mer kontinuitet i stolta Tälje.

***

Nu är vi nere på sex spelare med utgående kontrakt inför nästa säsong. I praktiken är det nog bara tre som är riktigt intressanta; Marklund, McArdle och Helmer eller Lindh.

  • Sam Marklund – Ett spelskickligt rivjärn VIK borde försöka få loss. Klockren som framfusig och tuff tredjecenter/fjärdecenter beroende på grad av satsning.
  • Kenndal McArdle – Bjuds enligt uppgift alltid ut aktivt till andra klubbar av sin agent, ska vara lika nu. Har dock uttryckt en stark vilja att stanna i VIK.
  • Per Helmersson – Underskattad som placeringssäker och stark defensivback, har oerhört starka +53 (!) under sina fem säsonger i VIK. Ska dock ha pucken så lite som möjligt. Enligt uppgift positiv ledartyp viktig för lagsammanhållning. Bör dock inte vara mer än i tredje backpar för en vass SHL-satsning.
  • Andreas Lindh – Väldigt bra utan puck, men blir inte yngre och bättre med pucken. Har +36 de senaste fem säsongerna i VIK och plus +59 om vi räknar de senaste sex säsongerna. Viktig för lagsammanhållning. Bör dock inte vara mer än i tredje backpar för en vass SHL-satsning.
  • Andreas Frisk – Bjuds ut på marknaden och kan vara nära en ny klubb i Europa. Ska vara nära Norge men det sociala måste funka (jobb till flickvän?). Såg mycket trött ut i VIK.
  • Markus Kinisjärvi – Hade svårt att imponera under de 24 matcherna i år. Har begåvning och måste hitta rookieformen. Ryktas till Almtuna/AIK.