Björklöven gav Västerås den femte förlusten på sex matcher och tålamod krävs

Trots en vakant plats i förstakedjan fick lovande Linus Svedlund börja på bänken. Märkligt… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

0-3 i Umeå mot Björklöven på fredagskvällen. Visst är det försäsong. Men fem förluster på sex matcher och ett svagt offensivt spel gör att vi nog måste sänka förväntningarna och höja tålamodet på detta lagbygge.

VIK inledde piggt men tappade sedan det mesta och skotten efter två perioder var smått pinsamma 26-9 till Löven. Positivt är att Jonas Fransson fortsatt ser bra ut.

Björklöven glänste inte direkt men hade ett snabbare och rörligare spel, främst i power play. VIK fortsatte paraden till utvisningsbåset och Fagervalls gäng har fortsatt inte anpassat sig till den nya striktare bedömningen.

Tony Romano låg fortsatt bakom det mesta offensivt men oroväckade nog såg Kenndal McArdle något hafsig ut i passningar och puckhantering, till skillnad mot tidigare. Återigen hade denna duo en ganska anonym tredjelänk i Flavio Schmutz. Brady Leisenring fick komma in här senare men var också anonym.

***

Vi påmindes också om att ifjol var det ett magiskt målvaktsspel och en stark defensiv ledd av Stefan Warg som låg bakom mycket av framgångarna. Det såg faktiskt ut så här ganska många matcher även ifjol rent offensivt. VIK vann ofta med 1-0 och 2-1, en taktik som inte Jocke Fagervall skäms för i intervjuer och så vidare. Det pratas ofta om det var en typisk ”2-1-match”.

Approachen kanske helt enkelt är ”defense first”?

***

Nu finns det ju förhoppningsvis mycket mer offensiv kräm att plocka in i form av Jeremy Williams, Fredrik Johansson och minst en ny spelare. Men det ser verkligen ut att behövas två nya för att täcka upp för Iuoriofloppen.

Vågar vi hoppas på att VIK trots allt har något nästan klart att presentera tillsammans med Williams ankomst tidigt nästa vecka? Med tanke på målet att nå SHL och hur det har sett ut behöver VIK verkligen en ny förstakedja.

***

Men även om det landar två spetsförvärv kommer det behövas tid att spela ihop dem med Williams. Tid som inte finns i överflöd då Williams bara kommer få en träningsmatch.

***

Märkligt att Linus Svedlund inte fick chansen med Romano & McArdle. Flavio Schmutz måste ha sett otroligt bra ut på träningarna. Nu fick istället Svedlund komma in senare och såg pigg ut. Som en Markus Ljungh i god (VIK)-form.

***

Vi kan nog glömma att VIK kommer att storma ut och spela champagnehockey direkt de första tio matcherna. Men serien är lång och om det börjar tungt måste vi tänka på Örebros fantastiska resa. De var också topptippade…

6 svar

 1. ma skriver:

  En spelare som Stefan Warg behövs i dom flesta lag. Som vanligt att vik inte har en första och delvis en andra femma klar när säsongerna drar igång.

  Var är Jonte Berg något som också saknas i vik just nu.

 2. Marko skriver:

  Kan inte komma på att jag någonsin sett ett mer icke-spelande VIK än igår.. Jag kan nog t o m kalla det bedrövligt!

  Med 2 veckor kvar till premiären så får åtminstone jag lite kalla och obehagliga vibbar! Ser inte bra ut alls, nånstans just. Fransson såg iofs het ut igår och utan honom hade det garanterat runnit i väg till pinsamt stora siffror!

  Skönt när man blickar tillbaka några dagar och man hör tränarna säga att vi ska upp till Umeå och vinna alltihopa? Snacka om att tränarna och spelarna befinner sig rätt skilda världar..

  SKÄRPNING VIK! Går inte att åka runt och såsa i väntan på att Williams och ev. m.fl ska ansluta och rädda detta!

 3. erik skriver:

  1a. Williams – ny – mcardle
  2a. leisenring – romano – ny
  3e. johansson – kinisjärvi – Bergqvist
  4e. mårtensson – frycklund – jonsson

  ner med mr vik på backen, låna ut kevin och Svedlund. och pettersson extraforward, där har ni ett kvalserielag! 😉

 4. erik skriver:

  rätt att Warg var grym! menmen, till seriestart hoppas jag på en förstacenter och en ny ytter samt Willams! då kan det nog bli bra tror jag… hoppas nj har nåt på kroken!

 5. Mikael Norén skriver:

  Peter, Warg var grym i egen zon med brytningar och blockade skott. En sådan back saknas i år. Men förhoppningen är ju att de puckskickligare Frisk och Mitell ska se till att VIK inte behöver vara så mycket i egen zon och behöva Wargs egenskaper..

 6. Peter skriver:

  Tycker att det är att ge oförtjänt mycket beröm till Warg. Han ledde inte backlinjen mer än någon annan förra året.