Björklöven och Västerås turades om att köra över varandra innan Myttynen & Matushkin bjöd på straffartisteri

Myttynen start som center har varit lovande. Bra spel, bra tekningar och spetsiga avslut. Kan det ändra dynamiken kring hur NJ vill spetsa forwardssidan?  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås lyckades efter många och men vinna efter straffar i Umeå på söndagseftermiddagen. VIK vann med 3-4 mot Björklöven efter att Matushkin och Myttynen bjudit på helt magiskt bra straffar precis när det behövdes som mest.

Vi som trodde att VIK skulle segla vidare på storspelet från Tingsryd senast hemma fick direkt förhoppningarna pulveriserade. Löven kom ut som Sovjet och var speedade och fick fram puckar i hög fart till höger och vänster.

Det var också en märklig websändning ljudmässigt då det föreföll vara tyst som i kyrkan, inga ramsor eller liknande från de 3 147 på plats. Men så fort en hemmaspelare ramlade gapskrek precis alla allt samtidigt och det verkade stressa domaren som kanske gav Löven en liten hemmafavör inledningsvis.

Men inget snack om att Löven var otroligt bra i första perioden och många funderade nog hur de bara kunde ligga tia i tabellen. 2-0 och 19-4 i skott var talande hur det såg ut, kunde varit mer.

I andra perioden var det precis tvärtom. Efter att Urbas påpassligt snabbat upp slarv av Trotter låg 2-1 i nät efter 22.43. Sedan gasade VIK och Löven spelade precis som en tia i tabellen.

VIK skapade chans på chans och på nytt var det ”fjärdekedjan” som stod för ett alltid lika välkommet klassavslut, då Berg (!) visade playmakeregenskaper och hittade Fish som åter visade sniperegenskaper fram till 2-2. Snacka om guld värt att ha en fjärdekedja som kan snurra upp motståndarna med jämna mellanrum!

VIK fortsatte att trumma på och Myttynen fixade en straff som Williams förvaltade. 2-3 sedan Lindskoug försökt täcka Williams favorithörn, men då bytte kaptenen sida.

Dahlbom stod och blev kall och verkade inte alls vaken då Nicklas Johansson på något sätt fick in en hög backhand från distans. VIK kunde gjort många flera mål och skotten var nu otroligt de omvända i 5-19 i VIK:s favör.

I sista verkade VIK, rullande på tre kedjor, tröttna lite, då man får gå hårt på manskapet då tre av fyra centrar saknas. Löven fick några power play och kom mer och mer in spelet igen. Dahlbom revanscherade sig flera gånger om i sista och förlängningen.

Det är en fröjd att se Matushkin som inte ens verkar kunna stava till dåligt självförtroende (efter den tunga KHK-tiden). Tänk att ha en back i laget som kan göra sådana där straffmål.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Nuförtiden är inte VIK så gråa som man varit historiskt på straffar, så det fanns visst hopp då Dahlbom gav VIK chansen att få till straffar. Och visst, först bjöd Matushkin på en läcker backhand vartefter Myttynen gjorde en minst lika snygg backhand i taket.

Att det finns sådant artisteri i detta laget är lite nytt och lovande.

Sammanfattning

Lagen turades om att köra över varandra i denna märkliga match. Har nog knappast sett en match med en sådan skarp skillnad i spelövertaget mellan två perioder.

Löven hade vunnit fem raka hemma och visade stundtals upp mycket bra spel. Men samtidigt är laget poröst, främst i egen zon. Laget föll ihop som ett korthus efter Urbas första, samtidigt som VIK då slog på turbon som man använde i 5-1:an mot TAIF senast.

Det är bara att lyfta på hatten för detta VIK som saknar tre av sina fyra centrar. Hatten av också för Myttynen, Svedlund och Gråhns som nu gjort strålande insatser som centrar.

Gråhns lirade 24 minuter, vilket är oerhört mycket för en forward. Veterantuffingen ovärderlig nu med sitt lugn och pondusen med pucken. Urbas drog ett tungt lass också med 24 minuter. De lär behöva vila några dagar nu och äta rätt för att orka, risken att de bränner ur sig finns.

Myttynen gjorde en ny fin match som center, och vann faktiskt 53 % av teken i afton. Myttynens succé som center bör ändra dynamiken lite kring vad NJ borde söka efter för nyförvärv. Det vore ytterst oklokt att sätta tillbaka den clutchiga sisu-liraren på kanten igen.

Kedjan med Zetterberg – Cook – Lantosi fick bra några enstaka byten. I princip rullade Filander på tre kedjor. Det var nog en anledning till att laget tröttnade ganska markant i slutet.

Det kommer inte hålla att lira på tre kedjor speciellt länge till. Hoppas NJ snarast möjligt kan hitta en bra forward/center som kan bredda och förhoppningsvis även spetsa laget.

Backsidan gjorde en by bra insats, Cutta utgick tidigt. Hoppas det inte var något allvarligt.

Främst är det en fröjd att se Matushkin som inte ens verkar kunna stava till dåligt självförtroende (efter den tunga KHK-tiden). Tänk att ha en back i laget som kan göra sådana där straffmål. Oj. Oj. Oj.

Förutom straffmålet (som inte räknas i statsen) har Maksim nu 2+2 på tre matcher och +4, inte varit inne på något bakåt.

Gällande Hampus Larsson kan vi nog nu konstatera att det är trots allt en helt renodlad defensivback, som ska ha pucken så lite som möjligt. Vi måste ta bort alla krav i spelet med pucken och istället vara glada över Larssons ofta bra spel utan puck.

Måste också vara en ”lättnad” om nu Larsson och VIK-ledningen insett samma sak. Det positiva är att Larsson är ung och kan säkert utvecklas till en bra defensivback.

Västerås tre stjärnor:

1. Matuskhin – Låg bakom viktiga 2-2 och drev på ordentligt. Sedan att ha en back som kan göra sådana artiststraffar…

2. Dahlbom – En liten tavla, men sedan oerhört bra och tog 39 skott.

3. Myttynen – Har precis när det behövts klivit fram som center, klasstraff och bra tekat.

4 svar

 1. Mr H skriver:

  Haha hehe, VIKen 1964. Slagfärdigt sagt!
  Rån var det, och viktigt som tusan då AIK och Tingsryd inte verkar tappa glöden än i alla fall. Mycket bra VIK!!
  För att gå tillbaka till något jag skrev om tidigare – lån vid skador – så är det otroligt konstigt att det är så tyst om det från NJ. Nu tar utfattiga Leksand in en till spelare på lån, nu från Frölunda, Anton Karlsson, reserv för Fredrik Forsberg.
  Som Du säger, Micke, vissa nyckelspelare får gå tungt nu. Det kan ge nya skador, eller fler förluster framöver. Något lån borde ha gått att landa för länge sedan för att minska risken för detta och ge avlastning.
  Roligt att mitt tjat om Dahlbom har givit utdelning. En miss, annars stadigt igen i en svår bortamatch.
  Myttynen och Fish är de stora nyförvärven i år, och att Myttynen går så bra som center är mkt positivt. Sorkin kanske kan bli vad fotbollens Allbäck var en gång, Cutta har växt in. Murphy gör alltid nytta, så även Lihagen (skadad nu som vi vet). Det är ett väldigt spännande lag när vi får tillbaks några centrar.
  Något nytt om när Davidsson och Johansson kommer tillbaka?

 2. RB skriver:

  Jakob, det är roligt hur olika man kan se på saker. Jag tror vi är överens om att Bergman var skakig, men majoriteten (alla?) av VIKarna tycker nog att Löven drog vinstlotten i den tombolan. Straffen kan nog inte bli mer solklar då Myttynen tappar pucken i dragningen pga hakning.

 3. VIKen1964 skriver:

  Å det är så skönt med dessa ”rånvinster”, de smakar alltid bäst. Att ni Lövenfans sedan är så enögda och skriker er hesa över vad som händer i varje närkamp i ett försök att påverka domaren istället för att stötta laget med sång, gör det hela ändå bättre. Kvällens höjdpunkt måste ju ändå vara när hela T-röd-Arena + laget tycker att VIK ska ha en utvisning för att den 5e spelaren hoppar in på isen. Snacka om att desperata försök att skaffa sig fördelar.

 4. Jakob skriver:

  Vik:s andra period går inte på långa vägar att jämföra med lövens första eller tredje. Var faktiskt ett rån att vik vann denna match. Dommare Bergman avgjorde som vanligt, helt värdelös. Hutchings har öppet mål i första och blir avrättad bakifrån. Hur fan kan man missa dem straffen??? Istället får vik straff för ingenting. Vikaren störs jätte jätte lite i ett friläge och kan i lugn och ro avsluta helt obehindrat. Idioten Bergman avgör och hittar en straff i en situation som inte ens är utvisning.