Filander inför Hästen, om Myttynens centersuccé & bedömningsnivån: ”De tar ”aldrig” för diving tyvärr och man får inte bli straffar för att man är stor”

Centralen fick byta några ord med Martin Filander:

Hur är det med Cutta efter smällen mot Björklöven?

– Vi vet inte exakt hur det ser ut. Men han kommer inte spela mot Hästen, det vet vi. Hoppas kunna veta mer om några dagar. Tror och hoppas på att det max är någon vecka.

Hur länge klarar laget att gå på tre kedjor? Vad är dina erfarenheter av det tidigare?

– Vi har spelat 1-2 perioder i vissa matcher på tre kedjor. Men man kan inte spela på tre över tid, men någon match här och där går det bra. TAIF hemma rullade vi tex. på fyra hela matchen.

– Vi försöker spela på så mycket folk vi kan beroende på matchbild och prestation på isen.

Varför tror du Myttynen verkar passa så bra som center?

– Det är lite samma resonemang som med Eddie (Davidsson). Väldigt skicklig rättvänd med puck samt en smart spelare som är stark i kroppen.

– Han har ju spelat center en del i sin karriär så det kommer inte som någon överraskning att han skulle klara sig, men han har gjort det ännu bättre.

Vad är senaste med Johansson, Davidsson och Lihagen?

– De är skadade. Hoppas Freddan är igång i träning sent denna vecka om vi har tur. De andra är det efter jul i alla fall, där är prognoserna mer grovhuggna.

Hur ser du på domarnas bedömning? Är det inte synd att man slutat ta för diving i Allsvenskan? (Skulle tex. Urbas och Murphy börja kasta sig och skrika som många andra gör regelmässigt skulle det bli väldigt många power play med dagens bedömning…)

– Det finns inget uttalat att de inte ska ta för diving, men de gör ”aldrig” det tyvärr. Vi fokuserar mer på att försöka spela mer vårdat med klubborna själva.

– Dock så framför vi våra synpunkter till både domare och domaransvariga om nivån och att man inte får bli straffad för att man är stor och stadig.

– Jag tycker vår liga blivit hårt drabbad av att SHL har fyradomarssystem och pensionerat några domare de senaste åren. Detta innebär att vi i Allsvenskan har väldigt orutinerade domare och dessutom  tredomarssystem vilket påverkar kvalitén, i alla fall under 2-4 år innan systemet stabiliserat sig igen, säger VIK-tränaren.