Axel Brage och Vita Hästens defensiv lurade Västerås på två tunga poäng

Gråhns slet som enda ordinarie center i truppen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Ett ultradefensivt Vita Hästen kom och lurade Västerås på två poäng på tisdagskvällen. VIK tappade därmed två viktiga poäng i topp-2-kampen. AIK och TAIF kan bekvämt sitta i förarsätet och VIK får fortsätta jaga. Hästen vann med 2-3 efter straffar.

VIK gjorde åter en slapp förstaperiod och Fransson föreföll störd av att ha varit bänkad två matcher och släppte in två skott utifrån, varav det andra var billigt. Fish gjorde också ett överraskande mål utifrån.

I andra skärpte sig VIK ordentligt och fick till slut in 2-2 genom en styrning av Sorkin. I sista perioden backade Hästen hem totalt och VIK klarade inte av att forcera mittzonsproppen speciellt väl, även om det skapades en del bra chanser.

 FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Detta påminde på ett sätt om en slutspelsmatch, eftersom Hästen backade hem med hela laget och det därmed var väldigt tight på gästernas planhalva, precis som det är i kval. Ett ineffektivt VIK klarade inte det ”slutspelstestet” och får dra lärdom. Allsvenskans kanske bästa målvakt Axel Brage får resten av klubben att se väldigt smart ut, men målvakten ingår ju i laget.

VIK hade inte heller någon hemmaplansfördel gällande dömeriet och här finns en nöt att knäcka. På bortaplan får VIK regelmäsigt spela dubbelt så mycket box play som hemmalaget, men hemma får VIK regelmässigt lika många utvisningar som bortalaget. Det sätts nog för dåligt tryck på domarna helt enkelt i Västerås. Vi på läktaren får skrika mer.

Bitvis gjorde VIK det mycket bra och med mer normal skadesitutation på centersidan (plus spetsvärvning) kommer VIK ta många poäng och ändå sätta press på AIK och TAIF, till slut. Men att tappa poäng i sådana här matcher är en sak, när man är utspelade på bortaplan är det lättare att köpa.

Kanske lite tidiga frågetecken för målvaktssidan i VIK. Fransson förefaller något känslig och verkar tappa motivation av att petas men kommer samtidigt inte orka att stå alla matcher. Dessutom har Dahlbom sett bra ut. Risk för att fjolårets mindre optimala och i kvalet väl svaga målvaktsspel kan upprepas?

1 svar

  1. fj skriver:

    VARFÖR VARFÖR VARFÖR!!!? varför spelar man svedlund så mycket som man gör idag? ja visst, dåligt med centrar… cook gjorde det flera gånger bättre än vad svedlund gör, ändå fick han sitta mer än lille svedlund.
    vann inte många tekningar, många felpass/slarvpass, ibland åkte han bara rätt in i VH spelare på offensiv blå och blev av med pucken.
    äej jag har då ingen aning om vad den killen gjorde på isen idag.

    även ett väldigt konstigt val av målvakt idag… marcus gjorde det superbra första matchen, okej andra matchen (pga av hur matchbilden såg ut enligt mig). frasse landade på stabila 83% idag, mycket imponerande… och hur dålig fransson är på straffar gör mig även väldigt imponerad, varför sätter man inte in mackan (som iofs inte heller är så bra på straffar) som gör det, vad jag har sett hittills något bättre…