Bland många positiva besked har backsidan efter Almtuna, Brynäs och Södertälje (Loponen rättvist avstängd) utmärkt sig som lagdelen med störst behov och frågetecken – men hjälp på väg från Örebro

Krigaren Ludvig Östman lämnar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ian Blomquist och Niilo Halonen har inlett ganska lovande. Även om det är tidigt är det troligt att VIK har två solida målvakter att börja knåda med. Ian var minst helt okey i båda de oerhört tuffa matcherna mot Brynäs och Södertälje.

Och framåt har Komarek & Co. levererat, särskilt i PP:

VIK har alltså lagt beslag på de fyra topplatserna gällande PP-poäng. Tidigt, men ändå. VIK leder PP-ligan på 62,5 %, en lovande tendens. Håller man sig över 50% efter 52 matcher får det anses godkänt.

Forwardssidan har inlett helt okey trots att man tidigt tappade tänkte nyckelproducenten och högerskytten Brett Kemp.

Där jagas det också förstärkning men eftersom många forwards levererar så bra finns det ju ingen panik.

Sedan finns hårt arbetande lirare då Isak Skedung var mycket vass defensivt i Södertälje tillsammans med Adam Hofbauer och Karl Andersson, tycker även Topping, Komarek och Hutchsion i grunden bör vara bra defensivt också.

En sådan som Shane Gersich var också känd i AHL som en mycket skicklig defensiv karaktärsspelare, så det är inga envägsspelare NJ primärt tagit in.

***

Men på backsidan är det inte riktigt lika muntert. Förutom just spelgeniet Erik Flood (som också kan ses ovan i PP-poängligan) är det inte många backar som direkt rosat marknaden hittills.

Frågan lite längre fram blir hur Flood kommer klara det fysiska spelet i ett tufft slutspel, är inte den störste eller kanske starkaste.

***

Dock har Oliver Bohm inlett strålande och nu är det lätt att se #33 lirat så mycket i SHL. Men även där finns orosmoln då det inte alls såg bra ut då Bohm linkade av senast i Södertälje.

Vi får nog räkna med att Bohm kommer missa tid då en sådan tuffing inte kliver av och haltar i onödan.

***

Kalle Loponen har hittills inte imponerat och verkar så här långt sakna en extra växel för att skapa separation offensivt och blev ganska snabbt bortplockad från PP1. Loponen visade även dåligt omdöme då han från blindside tacklade Veeti Vainio i Södertälje senast. Tack och lov verkade Vaino klara sig.

Det blev tre matcher för Loponen och ligan bedömde det alltså som lika allvarligt som Daniel Rahimis hopptackling in i huvudet på Nick Albano som skickade amerikanen till hjärnröntgen i våras.

Tack och lov kunde Albano fortsätta med hockeyn och öser nu in poäng i respektabla ICEHL i Österrike. (VIK ångrar nog att man lät honom gå, samtidigt kanske man inte visste om han kunde fortsätta spela hockey).

Men snacka om skillnad i bedömning nu mot förra säsongen då alltså Daniel Wessner först inte tog ens tog utvisning på Rahimi och sedan inte tyckte det var värt avstängning efter sin egen videogranskning. Dock gick ju ligan in sedan och gav tre matcher till mångfaldige återfallsförbrytaren Rahimi.

Återstår att se om ligan nu verkligen kommer vara seriösa och fortsätta bedöma huvudvåld tuffare denna säsong. Hoppas det inte var så att det var enkelt att ge en ung okänd finländare tre matcher, spännande om de vågar hålla i denna mycket tuffare linje nu.

Detta även i ”politiskt” svårare beslut framöver mot lag och spelare som har stora brölande trollarméer och andra i ryggen.

Överlag tycker jag det är bra att det åtminstone i SHL verkar vara tuffare bedömning mot huvudvåld nu.

Bloggen har funderat på varför många gamla hockeybusar (varför så få, om några, gamla tekniska lirare med spelförståelse som kommenterar/dömer förresten?) som kommenterar och dömer hockey är så rörande överens om att man har ansvar för sin egen klubba gällande om den träffar ansikte/huvud på en motståndare.

Varför inte liknande ansvar gällande att råka placera sina axlar och armbågar i motståndarhuvuden? Men som sagt verkar det gå lite åt bloggens håll här gällande hur SHL/HA tänker, glädjande nog. Fortsätt så! Bra jobbat!

***

Tillbaka till VIK:s backsida, ursäkta utsvävningen ovan.

Det var ju inte heller optimalt att tänkte toppbacken Amil Krupic blev degraderad till sjundeback i Södertälje. Emellertid har ju Krupic en högstanivå som få har i HA, och backen kommer ju såklart igen.

Ludvig Östman har inte heller rosat marknaden. Det är också osäkert hur bidragande Alexander Lindelöf kan vara i ett SHL-satsande lag i denna mördande konkurrens i HA-toppen, även om #66 inlett mycket bättre än ifjol.

Zetény Hadobás har inte ens fått byta om trots frågetecknen hos övriga backar. VIK-ledningens tro på ungraren verkar ha falnat väldigt snabbt.

Jimmie Jansson är också lite av ett projekt gällande att få kaptenen att hitta balansen och utnyttja sina styrkor utan att bli för het i denna mördande HA-konkurrens. Dock har även Jansson hög högstakapacitet gällande glöd och fysiskt spel med en viss offensiv.

***

Kanske är jag väl negativ. Men det finns hopp, dels att ovanstående kanske lyfter. Och det låter fortsatt mycket positivt att Elias Pettersson kommer förstärka VIK snart.

Talade med en insatt fristående i branschen om ”EP”:

”Stark och rejäl, bra förstapass. Tycker verkligen han borde spela mer i Örebro.”

Troligen snart i en hockeyarena nära dig. VIK behöver verkligen fler SHL-osande backar, och det kommer nog ytterligare backförstärkning över tid.

***

Om Du uppskattar bloggen (jag lägger galet mycket tid på detta, och frågan är hur länge denna galenskap håller i sig 🙂 ) – vill Du att den ska finnas kvar även imorgon, stötta via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan.

19 svar

 1. Saltgurkan skriver:

  Ja håller med om att backsidan ser för klen ut. Personligen fattar jag inte varför man behöll Östman, Lindelöf och Jansson Lorek. Och att signa Jansson Lorek på ett så långt kontrakt. Han är en enorm risk i egen zon, för mycket slarv och hans offensiv är inte alls lika bra längre. Nej skulle varit bättre att tagit in tre bättre backar än dem.

 2. Misse skriver:

  EP klar enligt expressen

 3. Red line offside skriver:

  1. Ta in lite reklam på sidan, det skadar inte om det är lite
  2. Ja jävlar om Rahimi kommer undan med något igen. Om Loponen fick 3 matcher för det där så skulle Rahimi haft 10 för det han gjorde mot Albano
  3. Vainio fick lite karma där för vad han gjorde mot Jansson var det väl i samma match som galningen Rahimi höll på. Fast han verkade ju inte bli skadad av Loponens dumma tilltag som kunde kostat VIK matchen.
  4. Varför matchades Östman och Flood ihop när Ssk spelade 6 mot 4. 2 minsta backarna tillsammans med Kangas som inte heller är så stor. Märkligt faktiskt när Täljes stora spelare sattes in!?

 4. Peter skriver:

  Det är imponerande att VIK har fyra spelare i toppen av PP-poängligan och att de leder PP-ligan på 62,5 %. Jag håller med om att det är en lovande tendens som visar att de har ett bra samspel och en hög kvalitet i numerärt överläge. Jag undrar dock om du inte tycker att 50% i powerplay är ett lite för högt mål för VIK, med tanke på att så gott som inga lag ens nått 30% under en hel säsong i Hockeyallsvenskan de senaste åren. Säsongen 2022/2023 så var Björklöven bäst under 52 matcher med 31,58%. Men älskar optimismen och entusiasmen 😊

 5. J.H skriver:

  Lindelöf blir man inte klok på. Ser rädd ut i år. Tacklar knappt. Mot SSK vispar han 4 ggr(!) klubban och missar pucken. 3 av gångerna i första perioden. Han ser rädd ut, det är ingen styrkebesked.

 6. Pelle skriver:

  Skulle 50% i PP vara godkänt. Är inte det galet bra?

 7. Anders skriver:

  Att hamna på 50% procent i PP får anses godkänt efter 52 omg? Jag skulle säga att det skulle vara tidernas powerplay som aldrig skådats tidigare. 😉
  Men det ser väldigt spännande ut, PP gör skillnaden i många matcher då man inte kommer upp i nivå spelmässigt.
  Komarek har en otrolig kyla med pucken i PP.
  Ser så lätt ut, men det är de extra tiondelarna som gör skillnad.

  Krupic lär få chansen nu när Lopponen är avstängd, där finns det mycket att hämta vilket man såg på försäsongen, lite märkligt att han hamnat utanför men det beror väl på mindre lyckade ingripanden mot Brynäs. Han behöver steppa upp.

 8. C skriver:

  Jag tror tvärt om att det var helt rätt att sätta Krupic som 7 back även för hans egen skull. Läktaren hade också funkat bra (kanske bättre).

  Efter många säsonger med Paananen är vi ganska ovana med att spelarna konkurrerar på lika villkor och oavsett vad man gör på isen så får man spela om man på förhand var tänkt att ta en ledande roll i laget.

  Att en etablerad spelare får stå utanför laget är väl det tydligaste tecknet på att tränaren inte är nöjd med insatsen och att spelaren behöver göra en förändring för att få spela i fortsättningen. Lite som att ”följ det vi sagt, annars spelar du inte”. Jag är säker på att spelarna själva tycker att det här är ganska odramatiskt och mer normalt i andra klubbar.

  Jag vågar lova att Krupic kommer vara klart bättre närmaste tiden. Det blir nästan alltid så när en bra spelare blir petad. Klarar man inte av det så ska man inte vara i en satsande klubb (NJ skickade ju halva truppen också).

  • Mikael Norén skriver:

   Jag menade inte själva petningen i sig var olycklig efter Krupics svaga match mot Brynäs. Däremot olyckligt att han varit så relativt ojämn hittills så att VIK kände sig tvungna att peta, men bra att de gjorde det, som jag skrivit i tidigare inlägg.

   • C skriver:

    Absolut, jag formulerade mig dåligt ser jag. Vi är nog överens egentligen.

    Oavsett vem som skrev vad så är det bra att det petas men synd att det behöver petas. Sen är de ju 7 backar så någon måste vara 7de. Till skillnad mot många andra här så tycker jag Lindelöf är lite på gång och har varit bättre än flera av de andra backarna. (Säger kanske inte så mycket tyvärr).

   • Eusebio skriver:

    Det är bäst att han går..

  • Eusebio skriver:

   Konstigt,från 100 till 0,efter bara en dålig match.Var de andra försvararna bra?

 9. Olle skriver:

  Håller med i stort. När det gäller Lorek så är han lite väl slarvig och jag har alltid känt att han är ett bättre forwardsämne än back. Har det testats?

 10. Gurkan skriver:

  Anton Myllerä är ledig och kan nog tänka sug att spela för vik…

 11. Örjan skriver:

  Backsidan ser klen ut i VIK
  Och personligen tycker jag det ser ut som att det börjar gå lite för fort för Jimmie Jansson nu
  Sen är jag lite orolig angående ev lån av Elias Pettersson
  Är VIK det givna spåret där ?
  Såg BIK Karlskoga lånade ut några backar
  Kan dom vara med i dragkampen om han med ?
  Och tycker man skulle låna ut Hadoba’s till Surahammar så han får spela seniorhockey