Blidstrand kommer och samarbetet med KRIF testas?

Enligt MrMadhawk ska 20-årige backen Ricard Blidstrand vara klar för VIK. Den 188 cm långe AIK-fostrade backen har lirat i juniorligan WHL och har gjort relativt blygsamt med poäng. Ska främst vara en defensiv back, men har enligt uppgift ett bra skott.

Om Blidstrand ansluter står VIK hastigt och lustigt med hela nio backar, där Blidstrand troligen främst kommer få slåss med Robin Nilsson, Jonas Emmerdahl och Fredrik Winge om den sista backplatsen. Det innebär sannolikt att VIK kommer få låna ut någon back till Kallinge/Ronneby (KRIF) långt ner söderut i Blekinge.

Det är mycket svårt att värdera hur bra Blidstrand är. Storleken är givetvis ett plus, men att värdera hur bra 43 poäng på 132 WHL-matcher är mycket svårt. Det är snäppet bättre än Stefan Warg som gjorde 37 poäng på 134 WHL-matcher. Warg är ju en ren defensivback i allsvenskan, och Blidstrand är kanske en spelare liknande Warg.

Dock har Blidstrand haft väldigt lite utvisningsminuter i karriären, men har samtidigt varit inblandad i några fighter som ligger på Youtube. Ytterligare något som gör att det är svårt att bedöma vad Blidstrand kommer ge VIK.

Här finns en film om Blidstrand då han anslöt till Prince George i våras.

***

Det är alltså KRIF som VIK ska samarbeta med. Det är 52 mil från Västerås till Kallinge och Kockumhallen som tar 1680 pers. På plats finns redan ex-VIK:are som  kapten Andreas Nordfeldt, Stefan Söder och Victor Gibbs-Sjödin.

KRIF har ett bra lag och hade dryga 1100 i snitt i kvalet till allsvenskan i våras. Dock ska man inte ha ambitionen att bli ett allsvenskt lag.

Undrar vad man tycker i Surahammar om detta avtal? Uppenbarligen tycker Niklas Johansson att KRIF har en mycket bättre miljö att utvecklas i än Sura, trots att det är långt bort från Västerås. KRIF har haft en fantastisk utveckling då man gått direkt från division 2 till allsvenskt kval på bara två säsonger.

5 svar

 1. berglund skriver:

  Det finns också spelare som gått direkt från kanadensiska juniorligor till nhl och gjort det bra

 2. Lillgurkan skriver:

  Matt Sisca gjorde väl en sjuhelvetes massa poäng i OHL/WHL/QMJHL vad det nu var? Ändå platsade han inte i VIK.

 3. Linus skriver:

  Juniorligan i Kanada är bra, men hur bra är de sämre lagen i WHL? Inte alls säker på att skillnaden mot superelit är så stor. Finns det några som spelat i Kanada som direkt slagit igenom i AS?
  Kalle Ekelund (Mora) var väl nästan stjärna i OHL och gjorde en skaplig säsong i Mora. Nån som känner till nån mer back?

 4. Jocke skriver:

  Har du spelat regelbundet i juniorligan i Kanada som är otroligt mycket bättre än Superelit så är man nog bra. Det kan bli riktigt bra i år.

 5. Linus skriver:

  Konkurrens är bra. Tror att backplats 3-6 är öppen.
  Både Warg och Björklund får kämpa för att vara ordinarie.
  Alla befintliga backar är bra så Blidstrand är väl den som har minst erfarenhet och ligger närmast utlåning till KRIF.