Bloggen har bollat runt utmaningarna kring VIK:s svaga power play som blivit ett rejält sänke: ”Liwing har nog saknats mer än man räknade med”

Klassbacken Jonas Liwing och hans snabba och precisa passningar till Lukas Zetterberg har nog saknats mer än vi anat för VIK:s PP... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Den största nyårsfrågan i VIK-land handlar om det gravt haltande spelet i power play. Det har blivit en allt större faktor där det nästan är som ett annars förbättrat och ”slutspelsbyggt” VIK skjuter sig själva i foten.

Bloggen har bollat frågan med några experter på insidan och nedan är det blandat med egna tankar.

Allt i VIK:s PP måste göras i ett mycket högre pucktempo och med en tydligare struktur i allt från uppspel till spelet i anfallszon. Det verkar inte riktigt som PP-ansvarige Lars Ivarsson fått till en tydlig struktur där.

Visst har VIK varit skadedrabbade, men ändå, och PP var ju inte heller speciellt bra förra säsongen heller.

Flera menar också att VIK på allvar åter måste börja sätta upp Lukas Zetterberg för skott, vilket känns helt självklart. Zetterberg har knappt fått ett bra pass att skjuta på så här långt, men man behöver ju även ha fler alternativ.

Nu kör ju Jimmie Jansson och andra nästan något eget race och skjuter en massa skott, ofta till liten nytta. Jansson och andra ska egentligen bara skjuta när Zetterberg spelar tillbaka. Samtidigt måste Zetterberg röra sig lite mer och göra sig mer spelbar.

Första alternativet för den som står på blå måste alltid vara att spela över till Zetterberg. Detta precis som Jonas Liwing gjorde så framgångsrikt säsongen 18/19. Detta då Zetterberg gjorde hela 27 mål totalt och VIK hade klart bäst PP i ligan med 26,7 % (mot tia med 19,1 % idag).

Liwings förmåga att smeka fram passningar snabbt och precist till Zetterberg var kanske lite underskattad. Även i viss mån Alexander Lindelöf och Kalle Östman gjorde det då.

Nu känns det som att VIK:s PP1 handlar om att Jimmie Jansson ska skjuta. Vilket faktiskt är helt sjukt när VIK har en av ligans bästa högerskyttar i laget. Och spelare som Åkerström, Tornberg och Wikman m.fl. måste vässa och snabba upp sitt passningsspel i PP2, det är lite för många småmissar där.

Jansson har ju dock också ett bra skott, men kanske ska man använda Jansson i ett annat PP än Zetterberg?

Det skulle inte förvåna om sportchef Patrik Zetterberg har lite grejer på G för att förändra ovanstående. Det verkar ju inte riktigt som Ivarsson får spelarna att göra som det är tänkt, eller vad nu felet är…

Att det är flera (bland annat denna blogg) som pratat om Conny Strömberg som ny PP-coach för VIK är nog främst sprunget ur fansens önskemål och våra drömmar. Conny är ”klassad som en glad kille” av väldigt många som jobbar med ishockey på elitnivå, en rolig kille, men som nog ganska få lyssnar på.

Det finns kanske en anledning till att det är lag som exempelvis Surahammar som verkar intresserade av hans tjänster, de är ju tyvärr trots allt nästan ett av Sveriges sämre Ettanlag…

***

Bloggen önskar Dig, käre läsare, ett riktigt Gott Nytt År!

19 svar

 1. Håkan skriver:

  Det stämmer Lucas får direkt inga kompis passningar. Alla lag lär sig snabbt vilka dom ska hålla koll på när det gäller pp. Går det sen tungt då hamnar far och son direkt i skottgluggen. Sen det här och plocka in transatlanter tycker jag man kan lägga ner dom tillför ingenting. Om Z la lite energi på allettan lagen finns det bra spelare.
  Tycker Pananen trollar bra med det material han har.

 2. VIKKS skriver:

  Det gör det. Men jag hävdar att vi har ett antal spelare med så kallad bollkänsla och några av dem var med och spelade när Living var med, men alla de kanske har tappat det nu?

  • Kelly skriver:

   Så har man en annan åsikt än dig är man oseriös. Intressant diskussionsteknik!.
   Ja det verkar ju inte bättre än att de har tappat det nu, om de någonsin har haft det. Nyfiken på vilka spelare du syftar på.

   • VIKKS skriver:

    Att folk har olika åsikter har jag inge problem med, däremot att man dömer ut ett helt lag, för att inte ha någon skicklighet.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Anders Berglund ((Challe???😂)heter Patricks pappa vad jag vet. Såg väl i princip alla matcher han spelade i VIK på hemma plan när dom var i Elitserien (1988-2000) då kunde man bara se dom om man var i Rocklunda hallen. Nu är det cmore som gäller men i hockeyallsvenskan. Det så kallade ÅTERTÅGET verkar vara en Utopi. Förstår inte vad Zetterberg ser när han köper spelare. Det viktigaste nu måste vara att köpa M Å L S K Y T T A R !!!! Bergman är en Skugga av vad han var för några år sedan(1 mål i år) sa kommentarn på cmore sist mot Mora. Det är spelare som Persson i Mora han borde söka efter 17 mål hitills (Zetterberg ) finns det ingen Olje shejk som kan köpa VIK Hockey👳‍♂️ 👳‍♂️Förstår inte varför ett lag som Oskarshamn eller topplaget Rögle kan gå upp men inte Västerås( en gång Bästerås i kvällstidningarna)

 4. Gulsvart10 skriver:

  Ser att den gamle järnkaminen Patrik Berglund spelar i Brynäs. Det är nog inget pappa Challe jublar åt.

  • Steff skriver:

   Gamle järnkaminen? Han spelade 1 säsong, då är man ingen järnkamin i mina ögon 😉 Pappa Challe? Nu har du väl ändå blandat ihop saker och ting…

  • Kung Bore skriver:

   Vet inte men du är nog ute och cyklar. Patriks pappa heter Anders Berglund och har spelat för både Brynäs och Västerås och är ganska säker på att Anders har aldrig spelat för Djurgården 😊😂

 5. UliH skriver:

  Julle… om han tas in då kommer hans grabb att spela i förstalinan och pp1. Lex Sura, nej tack.

 6. PowerPlay skriver:

  Kunakapen finna där men itakt med att skador och frånvaro är det lätt att ändringarna i sig blir ett problem.
  Ingångarna i zon där man medvetet eller omedvetet väljer pucktransport genom mittzon är ett problem i sig.
  I dagens hockey är det ett måste med rörlighetspp i zon och inte traditionellt stillastående pp som på börje salmings tid-alla lag ser detta på vhs….
  Tålamod när det går emot och backa till grunderna…om de finns?
  Gott nytt år från en som föredrar ett vasst pp i mars istället för vid jul;-)

 7. Kelly skriver:

  Powerplay är ju en del av lagbygget. Bara konstatera att PZ byggt laget med spelare utan något vidare bollsinne. Centralen nämner J Liwing. En spelare med ett fantastiskt bollsinne och guld värd i powerplay. Sådana spelare har PZ i stort sätt valt bort (eller så finns inga sådana spelare längre). Han har istället valt ”tuta och kör-spelare”. Vi får hålla tummarna att det är rätt väg.

  • VIKKS skriver:

   Kelly, kan man inte vara lite seriös när man ska diskutera en problematik, funderar du överhuvudtaget på vad du skriver?

   • Kelly skriver:

    VIKKS, de moment du själv beskriver i ditt inlägg kräver en god portion bollsinne (tekniskt kunnande). Att då anklaga mig för att vara oseriös känns minst sagt underligt.

 8. Musse skriver:

  Många intressanta tankar. Håller absolut med dig att det behövs sära på Z och Jansson då han lägger alldeles för många chanspuckar på mål som enkelt slås ur zon när den inte går in. Z rör sig för lite också, de bästa pp skyttarna hotar med några skär framåt innan de skjuter och står sällan helt stilla. Kanske pröva med Ehrnberg i pp 1. Fyra forwards och en back. Iacobellis på point på Janssons plats? Ehrnberg med sin fina skridskoåkning borde kunna ta in pucken bättre än Jansson och Z. Och Iacobellis verkar ju ha fina händer för att styra och lägga mackor till Z.
  Inte vet jag men något annat bör de ju testa när de kört fast?

  • VIKKS skriver:

   En viktig del i pp:t är att ta in pucken i zon med kontroll, spelarna nämner ofta att det är en självförtroende grej? Där kan man undra hur upplägget är, bestämda spelare som gör det, åka in med pucken, långpuckar eller spontana/improviserade lösningar? Sen när man ställer upp gör man det många gånger svårt för sig själv, dessutom måste spelet gå snabbare, mer direktpassningar och att skyltarna är rörligare.

 9. Kelly skriver:

  Tyckte mig se en Mora-klubba vidröra en VIK-byxa i en situation. Tråkigt nog utan åtgärd. Var är hockeyn på väg?.

 10. Kung Bore skriver:

  Varför inte ta in Patrik Julin som PP ansvarig

  • Gulsvart skriver:

   Patrik Julin ? Han som inte lyckades i Surahammar och därför värvade in Conny som PPansvarig där

   • Örjan skriver:

    Exakt
    Och skulle vara skoj och veta varför Juhlin inte fick vara kvar i Sura
    Tror inte det är sanningen som skrevs att det var pågrund av uteblivet resultat
    Är säkert något annat som ligger bakom