Gabriel Kangas nästan enda ljuspunkten då svagt VIK föll stort i Mora: Något behöver snart hända med PP…

Tidigare storbacken Lars Ivarsson verkar inte nå fram, är troligen för snäll för denna uppsättning av VIK-spelare... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ett uddlöst och oskärpt VIK åkte på sin andra raka förlust efter 5-1 borta mot Mora på tisdagskvällen.

Första perioden var jämn där VIK hade klart mest puck (hela 62-38 i innehav enligt Swehockey). Men Mora vann chanserna med 6-5. 1-0 Mora kom efter en suspekt retur av Kruse.

Hetta gjorde dock det bra och låg bakom Nilssons 1-1-mål efter 17.29. VIK hade två PP, men det var fortsatt riktigt svagt och långsamt VIK-spel med en man mer.

VIK började bra i andra, men sedan tog Mora över efter att Tornberg olyckligt gjort självmål med axeln efter 24.29. Efter det fick Mora vind i seglen. Men både Bergman och Kangas hann med att bränna frilägen för VIK innan Mora gjorde 3-1 via ett skott utifrån som kanske Kruse kunde tagit.

4-1 kom precis i slutet sedan Åkerström gjort kardinalfelet att inte spela ”stick-on-puck” mot Moras skyttekung Johan Persson efter 39.59. Åkerström gick ner på knä och skymde då istället Kruse. Mora vann chanserna 5v5 med 8-6 i andra.

Samma defensiva kardinalfel, att gå ner på knä istället för att spela ”stick-on-puck”, gjorde en för dagen svag Iacobellis då VIK gjorde ett slött byte i PP i tredje och 5-1 till Mora då hemmalaget hade en man mindre på isen. Ridå.

SAMMANFATTNING

VIK gjorde det ändå hyfsat i 24 minuter, men laget lider fortsatt av svagt skytte och PP. Istället fick Mora målen och energi att spela ut med sina skickliga spetsar Ljunggren och Persson.

Och när dessutom Kruse för en gångs skull denna säsong hade en dålig kväll kom en klar förlust som ett brev på posten. Enda riktiga glädjeämnet var det skickliga energiknippet Gabriel Kangas som också fick en assist.

Kangas är skicklig och totalt orädd och forecheckade ofta fast Mora på egen hand. 17-åringen åkte också ifrån SHL-meriterade backen Nörstebö vid friläget som dock brändes i andra. Det blir oerhört svårt att hålla Kangas utanför laget framöver.

Även kedjan med Bergman och Johanssönerna Jesper och Fredrik gjorde åter det bra. Men de var för ensamma denna afton.

Iacobellis, Zetterberg och Marklund hade alla tre en mycket jobbig afton. Visst är Marklund och Iacobellis fortsatt ringrostiga, men lite mer kemi och spel hade man velat se. Iacobellis gjorde flertalet misstag efter två lovande insatser tidigare i VIK-tröjan.

Öhrn var tillbaka i sitt anonyma spel och då tappade direkt Benker och Lunsjö också fart, även om Lunsjö inte var helt oäven. Dock gjorde Wikman, Hetta och Kangas ett gott dagsverke.

På backplats gjorde Viktor Hurtig en energisk match och fick hela 12 minuter. 18-åringen vågade spela frejdigt trots en tidig miss som var nära att ge Mora mål.

Kul att Hurtig fick spela mycket och det syns att backen verkligen vill göra avtryck direkt. Inställningen är det inget fel på och Hurtig fixade dessutom ett PP efter en offensiv utflykt.

Tornberg var tillbaka i lite tveksamheter efter en bra match mot Hästen och backen missar lite för många skottlägen. Niclas Lundgren gjorde en solid match utan puck men var trots det -3 och ibland ”ljuger” siffrorna.

Att man åter misslyckades så kapitalt med att sätta upp Lukas Zetterberg för skott kräver snart tillsättandes av en haverikommission för PP. Är det för populistiskt att föreslå ta in Conny som PP-coach? Det är för många dåliga passningar i PP.

Som undertecknad skrev inför säsongen är det en tunn linje för detta VIK mellan grå vanilj och allsvensk topp då laget inte har skicklighet nog att kosta på sig att inte vara riktigt redo, göra simpla defensiva misstag (som vid 4-1 och 5-1), nästan bara chansspela/åka i PP och för en gångs skull ha ett mediokert målvaktspel från Kruse.

Som i afton.

Samtidigt är det nästan bara Björklöven och Timrå som inte har dessa dippar i en hyfsat jämn allsvenska.

PUCKLIGAN

5 Gabriel Kangas

4 Marcus Bergman

3 Fredrik Johansson

2 Niclas Lundgren

1 Jimmie Jansson

17 svar

 1. Lson skriver:

  En fråga som bloggen kanske kan svara på.
  Hur kunde VIK missa Anton Svensson och Tor Immo? Två talanger från Köping.
  Några år innan släppte de Bromé till Asplöven då han inte passade in i truppen.
  Kommer de kunna behålla Kangas?
  Hur kan lag som tex Västervik som är en relativt liten klubb och stad hålla jämna steg med VIK.
  Hur ser deras budget ut jämfört med VIKs?

  • Örjan skriver:

   Brom’e om jag inte minns fel så var kommentaren att sådana spelare fanns det hur många som helst till en fjärdekedja
   Vet ju nu hur det gick
   Något som är märkligt är att flera VIKare vart med i början i Juniorlandslag men sedan fallit bort
   Tänker bla på Juhlin Olofsson Hagman
   Något lär ju vara fel i VIK som inte kan utveckla dom vidare
   Och nu är det ju bara Hagman kvar resten har ju flyttat
   Olofsson har ju fått några matcher och byten i Oskarshamn och SHL
   NEJ måste nog in nytt folk i VIK och tvätta väggarna med Klorin

   • Pelle skriver:

    Förstår inte riktigt hur du menar. Skulle juniorerna avstå att gå till SHL om dom utvecklades bättre i VIK? Pontus Holmberg tex utvecklades ju otroligt bra i VIK och blev ordinarie i A-laget, men gick ändå till Växjö. Målvakten som spelar i JVM nu, Jesper Wallstedt, utvecklades bättre än någon annan i Sverige i sin åldersklass och spelade i J20 som 15-åring, men stack direkt därefter till Luleå. Juhlin är väl bara 18 år och man kan inte begära att han redan skall vara elitmässig. Alla utvecklas olika fort. Och alla talanger bli inte heller stjärnor.

 2. Robert jonsson skriver:

  Nu lär det skiftas i pp uppställningarna. Maken till lågt pucktempo o mer lättläst pp får man leta efter. Man letar Jansson o Zetterbergs skott hela tiden o dessa plockar med pucken i stället för att låta den gå vidare med ett tillslag. Sedan har man kanske inte de spelare som Mora har i pp. Nörstebö, Ljunggren extremt passningssäkra och Persson o Stål Lyrenäs med grymma distinkta skott.

 3. Vakna skriver:

  Sportchefens spelarvärvningar, fystränare och mentalacoachen håller inte måttet för en klubb som har som målsättning att tillhöra toppen i HA och vara med att kriga om en plats till SHL.

 4. anders skriver:

  var för inte ge Gabriel Kangas chansen i pp något nytt måste ju hända prova lite nya spelare som är
  passningsskickliga kanske någon annan junior med

 5. Jan Malmberg skriver:

  Varför har andra lag bra målskyttar som Persson i Mora nu 17 mål tror jag. Har inte sett några spelare med riktiga skills i VIK. Orkade inte se sista perioden. Mådde illa av att se hur VIK spelade igår. Är det pga. VIKs dåliga målskyttar som alla andra lags målvakter ser fantastiska ut. Ungefär som när VIK var värdelösa på bortaplan mot Rögle och Karlskrona, förlorade alla bortamatcher. Allt annat änn Timrå eller Björlöven i SHL nästa år
  är inte troligt absolut inte VIK finns inte på kartan! SKÄRPNING!!

 6. Misse skriver:

  Mycket gnäll efter varje förlust,…. Så länge vi plockar våra pinnar och är med där uppe är jag nöjd. Viktigaste för mig är att vi går in i slutspel med en positiv känsla, att allt faller på plats med tex pp då. Att vi förhoppningsvis fått tillbaka nån eller några av dom som är på skadelistan då. Finns flera slutspelstjurskallar i denna truppen. Zäta kommer att göra sitt, kommer nog bli en värvning till så småningom. Ledarteamet och framför allt spelarna själva har 2 månader på sig att lösa upp vissa knutar. Nej, orolig är jag först om vi tappar allt o hamnar utanför slutspel eller går in i det med en nedåtgående formkurva. Finns så många exempel i historien på lag som inte alls övertygat i serien men får in rätt känsla i precis rätt tillfälle. Örebro, Leksand, Rögle osv.. har för mig att Malmö gick upp på det viset också. Zäta bygger riktigt bra med de förutsättningar han har och det finns inga anledningar till att tvivla kring ledarstaben. Tror på att Paananen är rätt man på rätt plats just nu

  • Vakna Z skriver:

   Klart det blir gnäll vid förluster, så även inom spelartruppen inget konstigt med det. Mer konstigt om det inte blev något gnäll inom och utanför verksamheten VIK hockey

  • Musse skriver:

   Bra skrivet Misse, håller med dig helt! Ett par förluster och så är samma gamar tillbaka med sina destruktiva tråkiga kommentarer. Spelet stämmer inte för många lag just nu, men det viktiga är att få ihop det till slutspelet.

   • Gulsvart skriver:

    Musse / Misse: Om spelet inte stämmer för andra lag som du skriver. Vem bryr sig om det, mer än du ?Det är VIK och deras insats som är intressant

 7. Gurkan63 skriver:

  Hur kan man hela tiden köra Zäta i på?
  Söderläge eller inte bättre än det han visar nu.
  Ivarsson måste se det vi ser att på inte funkar och gör någon annan uppsättning något måste ändras. Att ha uppehåll och möta 2 medioker lag som man ska slå . Hur blir det i januari ska det bli som vanligt en massa förluster. Vik är ett lag som inte är bättre än dom är nu.

 8. Örjan skriver:

  Dax att skriva ett A-lagskontrakt med Kangas redan nu
  Annars är han förlorad till SHL
  Och håller mef ta in Conny som Powerplaytränare
  Zetteberg han är sönderläst nu i powerplay
  Och frågan är skall man förlänga hans kontrakt när det går ut jag är TVEKSAM till det
  Och hur mycket pengar är det kvar i värvarpotten ??
  Skulle behövas in en målskytt
  Och lyft upp Kangas till en av dom två första kedjorna
  Lär bli slut på att leva på gamla meriter
  Se om Z tar hem Linderlöf nu när han inte får fortsätta i Vita Hästen

  • Pelle skriver:

   Undrar om det finns någon spelide när det gäller powerplay?åka in med puck och bli av med den stup i kvarten.får man läge för lite powerplay drällar man med puck eller lägger en fin flipperpuck som målvakten tar lätt..idag var det sorgligt och se västerås..bytte kanal o titta på v75 när mora gjorde mål i 4 mot 5

  • Gulsvart skriver:

   Blir inte förvånad om Zäta plockar tillbaka Lindelöf då sportchefen inte fattar att det behövs spelare som håller högre än div 1 klass om VIK ska vara med i toppen av serien

   • Örjan skriver:

    Helt enig med dig
    Z värvar två spelare som knappt spelat på en säsong och kommer ta tid innan dom är i matchtempo
    Och som du säger är spets som behövs
    Men tror faktist det är tomt i värvarpotten TYVÄRR

  • Pelle skriver:

   Tyvärr så hjälper det inte vilka kontrakt man än skriver. För ett eller två år sen så fick SHL igenom regler som gör att de kan värva kontraktsbundna spelare om de vill, om spelarna tillhör en lägre division. De tyckte att det var rättvist eftersom NHL kan göra samma sak mot dom.