Efter Hästen, inför Mora och fortsättningen: Annars intressant VIK måste vässa skyttet och PP som faktiskt ligger i botten av ligan & vad kan vi förvänta?

Lukas Zetterberg levererar poäng, detta trots att det fruktade skottet används alldeles för lite... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Att power play och skyttet blir de absoluta nyckelområdena att förbättra verkar stå allt mer klart. Om nu ett annars klart förbättrat, chansskapande och fjärdeplacerat VIK ska utmana på allvar i vår måste dessa områden upp från de allsvenska träskmarkerna.

Som Paananen sa efter matchen mot Hästen på VIK.se skapade VIK betydligt mer i 5-mot-5, men det svaga skyttet och PP gjorde att alla tre poängen stannade kvar i Norrköping.

Och om vi granskar en del siffror över hela säsongen ser vi att VIK har stort förbättringsutrymme i skytte och PP. Tabellen nedan är gäller skotteffektivitet, där faktiskt bara Västervik och Kristianstad har varit sämre än VIK:

Om vi ser det positivt är det starkt att VIK har fjärde bäst poängsnitt trots ganska mycket rött gällande skott och PP. Desto grönare, desto bättre.

Och tittar vi rent målskyttemässigt är bäste VIK:are först på 21:a plats gällande mål/match, detta i form av den långtidsskadade Viktor Hertzberg:

Det finns att jobba på för att få upp VIK:are högre upp här gällande mål per match om vi jämför med topplagen…

Men samtidigt finns det hopp om bättring och en del av ovanstående kan förklaras med skador och annat. Att Isac Skedung har problem med Corona och nu vilar har inneburit att laget tappat sin näste bäste målskytt från 19/20. Skedung är bra runt kassen och lite i skymundan blev det 15 mål förra säsongen.

Samma med att VIK tappat Joakim Hillding som legat närmare 20 mål de senaste säsongerna. Där har VIK tappat en hel del eldkraft i målgörandet från centerpositionen. Tyvärr lät det inte heller så lovande då Paananen talade om deras måenden i senaste podden.

Även Hertzberg har kvick reaktionstid framför kassen och är en effektiv målskytt. Givetvis har värmlänningens offensiva näsa saknats. Hertz ska dock gå på lättare träning i januari enligt Paananen i podden.

Hopp finns även att den alltid så trögstartade Benker som vanligt hottar upp sig allt mer gällande målskyttet. Benker har ju faktiskt varit dominant i vissa matcher under vårarna.

En stor fråga är vilken Lukas Zetterbergs ”rätta” nivå är i HA gällande målskytte. Efter 27 mål på 56 matcher totalt 18/19 med Kalle Östman, har Zäta bara 13 mål på sina 69 senaste matcher, inklusive 12 mållösa matcher i Brynäs.

Paananen var på podden inne på att Zäta måste göra allt lite snabbare. Och på min fråga om Lukas blivit sönderläst svarade Paananen att NHL-stjärnan Alexander Ovechkin, trots att han är ”sönderläst”, fortsätter ösa in mål år efter år…

Kanske kan playmakern Iacobellis längre fram få fart på Zätas skott? I teorin bör de två kunna bli en bra kombo.

En förhoppning är också att Alexander Lunsjö kommer blomma ut till en fullfjädrad allsvensk målkung. Skottprocenten på 15,5 % 19/20 och hela 21 % denna säsong vittnar om hög precision i 24-åringens skytte. Paananen hyllade också i podden Lunsjös förmåga att komma in på insidan.

Lunsjö har ju dock tidigare hållits tillbaka lite hittills i VIK. Paananen talade om en stor ojämnhet hos Lunsjö i podden, men det har styrts upp nu med bättre kost och annat. Så förhoppningsvis är det bara framåt som gäller för Lunsjö nu, vilket i så fall kommer göra VIK målfarligare som lag.

Sedan finns också alla möjligheter att även Anthon Eriksson, Marcus Bergman, Henrik Hetta, Sam Marklund och kanske någon till spottar upp sig lite och bidrar med lite mer bredd på målskyttet framöver.

Intressant var att då VIK-fansen röstade här på bloggen inför senaste värvningen (som blev Steven Iacobellis) ville 55 % främst se en målskytt. Nu blev det en framspelare i Iacobellis, som redan lyckats bränna en handfull bra lägen (dock såklart ännu ringrostig och i en inkörningsfas).

Men det finns ju en slant kvar och frågan är om Patrik Zetterberg kan fynda in någon spelare som gör VIK mer målfarliga? Det skulle inte skada då det ju inte lät som Skedung och/eller Hillding/Hertzberg är jättenära att komma tillbaka.

Men det roligaste vore om Gabriel Kangas fick göra fler mål! Paananen var ju djupt imponerad av 17-åringens helhet. Redan…