Svagt power play och skytte sänkte ett i 5-mot-5 chansskapande VIK borta mot Vita Hästen (sedan en domare åter velat få synas lite i slutet)

Calle Ehrnberg var vass mot Hästen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås fick se den fem matcher långa vinstraden försvinna efter en förlust med 3-2 borta mot Vita Hästen på söndagskvällen. Hästen avgjorde sent i PP sedan en av domarna valde att plötsligt leta utvisning i slutet.

Men VIK gjorde totalt sett en bra match i spel 5-mot-5 och vann chanserna där med hela 20-9, men ett svagt PP och skytte begravde vinstchanserna. (Detta plus att en av domarna som alltid vill synas och få påverka så mycket som möjligt fick göra just det)…

6-3 i chanser VIK 5v5 efter första perioden. VIK kom allt mer i perioden och gjorde det bra. Ehrnberg klarade sig turligt efter en blindside från Fish, disciplinnämnden nästa. Även om Ehrnberg var puckförare är det onödigt att satsa så mot en så mycket mindre spelare, om man nu vill få bort hjärnskakningar måste detta bort.

Ehrnberg annars bästa VIK:are i första och den dynamiske backen verkade klara sig. PP fortsatt dock svagt, här måste Ivarsson få fart snart.

VIK dominerade första 15 på andra och 9-2 chanser 5v5 innan Hästen fick ett 5v3. Jesper Johansson påpasslig assist vid FJs 1-0. Iacobellis brände två frilägen, bland annat efter att ha åkt ifrån Lindelöf rejält.

1-1 sedan Åström inte riktigt hängde med att markera. PP och skyttet svagt, annars fortsatt strålande VIK. Freddakedjan skapade mycket tryck andra.

I sista perioden kom Vita Hästen ut bättre. Hemmalaget fick också vind i seglen då Fällström skickligt styrde in 2-1 efter 44 minuter. VIK fortsatte att skapa mest och det var rättvist då Benker satte 2-2 efter en mycket fin offensiv räd av Jansson efter 55.39.

Men sedan ville en av domarna, som brukligt då det gäller denna David Bergman, få synas och då letades det plötsligt upp en slashing från Marklund efter att tidigare släppt allt.

3-2 i efterföljande PP sedan Åkerström nog var lite för snäll framför Myrenberg och domaren fick peka mål frenetiskt för att få synas ännu lite mer. Sådana domare som verkligen vill synas är faktiskt de sämsta, tyvärr. Nästa gång är det dock kanske VIK som gynnas av den viljan att få synas och vara med…

SAMMANFATTNING

VIK är fortsatt helt på rätt väg i spel 5-mot-5. 20-9 i chanser i den spelformen talar sitt tydliga språk. Iacobello var ganska aktiv (6-1 i noterbara prestationer), men brände tre goda lägen att näta.

Kedjan med Iacobello mellan Marklund och Zetterberg har inte lossnat ännu, men både Iacobellis och Marklund är ju ännu ringrostiga. Dock var Iacobellis klart bäst i den kedjan.

Annars var kedjorna med Fredda J. och Öhrn bäst igen och de gjorde mycket riktigt också varsitt mål.

Det mest glädjande i afton var dock backspelet där många fina uppspel gav VIK bra fart i spelvändningar. Tornberg var äntligen tillbaka i slag med 6-2 i noterbara prestationer, dock går det lite för sakta även för Tornberg i PP.

Även Åkerström (6-1 i noterbara prestationer) och Ehrnberg (7-1) går allt bättre. Men även Åkerström skulle behöva göra allt lite snabbare i PP.

Viktor Hurtig, 18, fick göra debut och den spelskicklige och lovande backen var faktiskt nära att göra mål och gjorde det bra i övrigt. Kangas fick några byten, även i slutet, och 17-åringen fortsatte att göra bra saker.

Jesper Myrenberg fick spela för första gången på länge och gjorde det bra. Var nog ganska chanslös på målen och gjorde några nyckelräddningar. VIK har ett vasst målvaktspar.

Men summa summarum måste PP-ansvarige Lars Ivarsson få ut mer. Ivarsson var ju själv en spelskicklig PP-back, men verkar inte få ut det riktigt då VIK ligger 10:a i serien i PP (och man var under under 20 % (19,2 %) säsongen 19/20 som åtta i HA).

Paananen lät kritisk till det hela med PP i senaste podden…

PUCKLIGAN

5 Calle Ehrnberg

4 Fredrik Johansson

3 Jesper Johansson

2 Daniel Öhrn

1 August Tornberg

7 Responses

 1. Pelle skriver:

  Jag vet inte hur dom andra lagen har gjort, tex Timrå och Löven, men det förvånar mig lite att man tog träningsledigt så länge som sex dagar vid jul. Måste ju kännas som en evighet för en topptränad idrottsman. Minns ju själv vilken abstinens man fick som ung om man gjorde avbrott i träningen. Och då var jag ändå ingen hockeyspelare vill jag förtydliga. Men jag tränade nästan varje dag.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Håller med föregående talare ang. Timrå-Björklöven klass skillnad 🏒🥅

 3. Musse skriver:

  Såg toppmatchen Timrå- Löven för att sen se sömnpillret VIK-Hästen, här var det fortfarande jullov. Skillnaden i fart och passningsspel som natt och dag. Enligt Timrås tränare så tränar de knappt pp, det löser spelarna själva. Kan man inte ta in pucken i zonen eller ha pucktempo i passningarna så spelar det ingen roll vad Lasse ritar på tavlan.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Håller inte med att VIK har två bra målvakter. Jag är väl inte helt blind när jag såg att varken Lindelöf eller Zetterberg har i SHL att göra efter en match på tv4 Hockeylördag. Nu med Telias paket cmore och V-sport ser jag hockey live nästan varje dag. Kommentatorer brukar vara imponerande av målvakter som stått många matcher i rad. Men Paananen måste mesa med målvakter. Vem bytte ut Niklas Lidström i Detroit, INGEN!! Samma ska gälla målvakter. Paananen snackar om tjänstefel, han har precis gjort ett!! VARFÖR byta ut Kruse fattar inte. Självklart om han är skadad eller sjuk eller har familjeskäl. Sedan angående VIKs sniper kvalitet, orkar inte kommentera längre har sagt mitt. Spelmässigt okej av VIK men inte avlutningarna, därför en fröjd att se topplagen i Junior VM ang. Skott precision!! Man kan fortfarande inte skjuta rakt igenom en människa!

 5. Robert jonsson skriver:

  En bra bortamatch men ack så ineffektivt. Pp spelet alldeles för långsamt samt saknar kreativitet. Lättläst så det räcker. Man gör egentligen ett egenproducerat mål för det första fick man ” till skänks” av Engstrand.

 6. Bozo skriver:

  Haha inte så schysst av Paananen att i din intervju att hänga ut Ivarsson som pp-ansvarig. Ärligt talat så skulle de kunna plocka fram tombolan och låtit lotten avgöra vilka som skulle in inför varje pp och haft samma utdelning både i poäng och spel

 7. Pelle skriver:

  Juniortakter när västerås nyss klarat 3 mot 5.alla framåt och åker på en helt onödig kontring och baklängesmål