Blott tredje kvalserien på elva allsvenska säsonger väntar och en ganska unik chans har uppenbarat sig för rutinerat gäng

Ärrade kämpen Andreas Lindh har faktiskt varit med i hela sju kvalserier i karriären. Den första redan 1996-97 med Ari-Pekka Siekkinen & Co…

Det är mycket svårt att ta sig till kvalserien för ett allsvenskt lag med begränsad budget. På de senaste tio allsvenska säsongerna har VIK och Marcus Söderkvist bara kvalificerat sig för två, 2007-08 och 2008-09. (RÖSTA här till höger om vilken utespelare du tror blir viktigast för laget nu!)

Före det var det bland annat Nyköping som slog ut VIK två gånger ur playoff och efter det bland annat två missade playoffserier med Mats Waltin. Det krävdes heroiska insatser av Patrik Juhlin och Patrik Berglund och sedan Pär Arlbrandt och Niklas Olausson för att ta VIK till två raka kvalserier – båda gångerna med Johan Thalberg som skicklig målvakt.

Dock lyckades inte Thalberg kliva över 90 i räddningsprocent i någon av kvalserierna vilket kommer krävas av Lasse nu. Känslan är att Lasse har större potential att lyckas med det än Tarras.

Denna gång är det inte samma superspets framåt som tagit VIK till kvalserien. Det är främst Lasse Johansson och en tät defensiv plus vältimade mål av Fornataro & Lundbohm & Co. som tagit VIK till kvalserien.

På något sätt känns denna kvalserieupplaga av VIK mer svårläst för motståndarna. Tidigare handlade det mycket om att stoppa Berglund, Backlund, Juhlin, Arlbrandt och Olausson. Nu är det ett jämnare kollektiv och en betongdefensiv som Timrå och Rögle och de allsvenska topplagen måste hantera.

***

Det är viktigt att en sådan som Marcus Söderkvist förmedlar till gruppen hur svårt det är att ta sig till kvalserien och att man snabbt laddar om och försöker ta tillvara på den ganska unika chansen.

***

Det finns kvalserierutin då Dave Lundbohm har spelat tre kvalserier med Växjö (29 matcher och 14 poäng), Kenneth Bergquist har två kvalserier med Brynäs och Mora och Tim Heed har två kvalserier med Södertälje (8 assist på 20 matcher).

Eric Johansson har två kvalserier med Leksand och Eric har även avgjort en avgörande SM-final för HV 71 mot Linköping 2008 efter sudden, se klippet här.

Stefan Warg var med och lirade tre matcher för VIK i kvalserien 07-08 utan att ha spelat en enda match i Allsvenskan det året. Warg har dessutom viktig rutin från två raka kvalserier med Örebro.

Andreas Lindh har faktiskt medverkat i hela sju kvalserier, den första redan 1996-97 under VIK:s sämsta säsong i mannaminne, då laget bara vann 5 av 50 matcher i elitserien och räddades av Ari-Pekka Siekkinen. Andreas har även tre kvalserier med SSK och en med Hammarby (!).

Per Helmersson gör sin första kvalserie i VIK efter två med Skellefteå, där Per var med och spelade upp AIK, och en med Växjö.

Robert Kimby har en kvalserie med Almtuna och liksom Lindh en kvalserie då Hammarby storsatsade för tio år sedan. Lasse Johansson har rutin från en kvalserie efter att han rånat VIK på den platsen med Mora.

Vad finns det för annan slutspelrutin i laget? Matt Forntaro har lirat sju slutspelsmatcher i det starka AHL med fina fem assist som resultat. Mark Santorelli behövde 16 slutspelsmatcher för att nå till fem poäng. Brady Leisenring har gjort 20 slutspelsmatcher i det svaga ECHL.

***

Det finns alltså en hel del rutin och vinnarskallar i detta gäng. Det lovar gott för kvalserien…