Johanssons, Fagervalls och Hellgrens Västerås kvalserieklart och bäst när det gällde i Karlskrona

Segerorganisatörer i Blekinge; Fornataro (1+2), Lundbohm (2+0) & Björklund (0+2). FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På lördagseftermiddagen tog Västerås en stor seger i den mentalt jobbiga ”allt-att-förlora-matchen” mot avsågade men ganska hemmastarka jumbon Karlskrona. VIK vann med 4-2 efter tre poäng av ledaren och vinnarskallen Matt Fornataro.

Grattis och tack till sportchef Niklas Johansson som äntligen på tredje försöket lyckades samla ihop ett gäng spelskickliga vinnarskallar. Tidigare har NJ:s lag varit spelskickliga men utan större vinnarmentalitet.

Grattis och tack till tränarduon Jocke Fagervall och Jens Hellgren som gjort det bästa av det lag de haft till förfogande där i princip varje back slagit personligt rekord. Och så klart grattis till spelarna för en fantastisk avslutning med nio segrar på tio avslutande matcherna.

Trots pressen började VIK ganska stabilt nere i Karlskrona. Matt Fornataro visade enorm kyla och skicklighet då han fixade 1-0 redan efter tre minuter efter en fin pass av backklippan Per Helmersson. Precis sådan kyla vi saknat se av ledande VIK-spelare tidigare säsonger när det gällt som mest.

Kapten Helmer spelar nog sin bästa hockey i karriären under Fagervall. Som flera andra…

VIK hade ganska bra kontroll på ett Karlskrona som inte direkt kändes eller tilläts vara heta i första perioden.

I andra utökade Stefan Warg till 2-0 två minuter in efter mycket bra förarbete av Marcus Jonsson och mycket skicklige och hete Christoffer Björklund.

Dock kvitterade Jean-Luc Grand-Pierre av alla (JLGP som inledde säsongen i tyska tredjeligan(!)) efter 24.08 och direkt blev det lite nerv.

Återigen klev Christoffer Björklund och Matt Fornataro fram när det behövdes som mest och låg bakom Dave Lundbohms fina och oerhört viktiga 3-1-mål efter 29.02. Återigen ett mycket kyligt avslut där Lundbohm istället för att försöka vispa till pucken direkt fick till en lång dragning och fick öppet mål.

Inför sista ledde VIK med 3-1 och det kändes komfortabelt då VIK hittat sitt stabila spel.

I tredje brände dock VIK ett power play och istället drog Brady Leisenring på sig en övertänd tvåa i anfallszon. Leksingen Martin Janhols visade då samma fantastiska handledskott som ifjol i Dalarna och 2-3 låg i nät efter 51.10. Nervositeten var olidlig då, samtidigt som Karlskoga ledde i Örebro.

Fornataros vinnarskalle och skicklighet symboliserar VIK 2012-13. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Karlskrona fick nytt liv och Janne Karlssons mannar skapade några chanser, där bland att annat Christoffer Söder missade pucken där Jocke Fagervall senare menade att det blivit mål om han träffat.

Trots pressen behöll dock VIK imponerande nog lugnet och Dave Lundbohm kunde avgöra efter att ha lurat Grand-Pierre och mediokre målvakten Oskar Östlund på en retur fram till 2-4 efter 58.03. Kvalserien nästa!

Sammanfattning

VIK visade upp ett imponerande lugn i denna match. Från Lasse Johansson till sista man i fjärdkedjan var alla fokuserade och redo för uppgiften, något som man aldrig kan ta för givet.

Kedjan med Mark Santorelli, Mikael Frycklund och Sam Marklund var bäst i VIK men de har svårt att förvalta det fina spelet i mål. Santorelli var bra då han i början vågade hålla i pucken och visade därmed lugn som spred sig i laget.

Matt Fornataro inledde med ett konstmål och låg sedan bakom två ytterligare mål. Fornataro är verkligen en energigivare både på och vid sidan av plan. Tack vare de tre poängen gick vinnarskalle Fornataro upp på en slutlig imponerande tredjeplats i hela allsvenskans poängliga.

I min bok rankar jag faktiskt Fornataro före Broc Little eftersom Fornataro verkligen verkar bry sig om VIK och har producerat jämnt över hela säsongen.

Dave Lundbohm gjorde till synes två enkla mål, lite Steffan ”Loppan” Hellkvist över målen. Att vara på rätt ställe och visa kyla med klubban i isen kännetecknar målskyttar som Lundbohm och exempelvis ”Loppan”.

Backsidan var åter mycket stabil och alla backar förtjänar högsta betyg. Kapten Per Helmersson har nog aldrig varit bättre både med och utan puck och låg bakom det viktiga första målet med en fin passning. Christoffer Björklund  fortsätter gå från klarhet till klarhet.

Vi kan se fram emot att se Djurgården, Örebro, Karlskoga och Oskarshamn slå sig blodiga mot varandra under playoffserien samtidigt som VIK:arna välbehövligt kan ladda inför kvalserien.

En annan god nyhet var att Växjö grejade elitseriekontraktet och därmed blir Tim Heed kvar i VIK och Fagervall har sju mycket kompetenta backar att tillgå. I afton var mycket skicklige Jonas Emmerdahl sjundeback. Det vittnar om  den höga kvaliteten på backsidan.

Den enhet som dock måste bli vassare är kedjan med Eric Johansson som center mellan Brady Leisenring och Marcus Eriksson. Det verkar som Johansson och Eriksson kanske är lite för lika speltyper och i power play verkar båda behöva mycket puck. Ingen riktig kemi i denna kedja ännu.

Nu kan vi ladda inför en superhet kvalserie mot Timrå (kanske ska VIK äntligen få revansch efter 0-5-förlusten på Rocklund i kvalserien 1999-2000 då VIK sedan åkte ur?), Rögle, Leksand, Södertälje och vinnande playofflag.

Västerås tre stjärnor:

1. Matt Fornataro – Att göra en sådant iskallt inledande konstmål när det gäller som mest ger alltid mycket stjärnpoäng. Låg bakom ytterligare två mål. Viktig vinnarskalle och energispridare.

2. Per Helmersson – Ett granitblock i defensiven som numera även gör det bra med pucken. Fin assist till Fornataros konstmål. Men man skulle kunna ta ut vilken back som helst som stjärna.

3. Mark Santorelli – Visade kyla från start och höll i pucken i den spännande kedjan med Frycklund och Marklund.

6 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, tack för bra synpunkter, klockren genomgång av kedjorna. Hoppas man kan få ordning på kedja med Johansson, Brady och Eriksson, det kommer behövas att leverarar på topp, dock har ju Brady eller Eriksson aldrig riktigt spelat på denna nivå förut, kan ju spela in. Vad synd om du slutar kommentera! Måste ju hoppas på det bästa nu och se hur laget klarar sig mot Timrå och Rögle

 2. Läktarplats skriver:

  Då var säsongen slut – för nu börjar Bonussäsongen. STORT GRATTIS till spelarna och ledarna, ni är ett kanongäng! Jag har varit helt säker på att VIK skulle klara sig till ”förkvalsserien” men att ni skulle knipa en direktplats till kvalet ÄR STORT – ÄR GRYMT!
  Nu ska jag bara ägna mig åt att följa och njuta av VIK;s matcher i kvalet. Inga fler kommentarer och omdömen från min sida efter dagens inlägg.
  1a linen – vilken enorm målproduktion ni fått till men glöm för sjuttsingen inte bort defensiven. Man är alltid lite orolig när ni hamnar i egen zon.
  2a linen – här saknas en vitamininjektion, kanske något som Fagervall kan lösa?
  3e linen – ni är ett tryggt och fartfyllt gäng och håller mestadels till i offensiv zon. Släpp prestationspressen så kommer målen!
  4e linen – fasiken vad ni jobbar! Fortsätt!
  Backarna – oj vilken härlig högsta nivå ni har, bland annat visat i mål & poängstatistiken. Men darra inte i trängda lägen.
  Lasse – fortsätt och njut av att du är seriens bästa keeper.
  Bänken – där borde ingen sitta för alla i nuvarande trupp har kvalifikationer att vara ordinarie och är värda att få vara med och göra allt för att ta VIK till eliten!

 3. Mikael Norén skriver:

  Lillgurkan, han, tyvärr verkar många ha kvar samma glasögon som då Helmer inte var speciellt bra förut. Dags att byta brillor, vissa spelare kan utvecklas och bli bättre faktiskt. Det sker små misstag av varje spelare varje match nästan, man måste även se det bra vissa gör utan puck…

  Om Emmerdahl har känningar av hjärnskakning skulle han nog varit hemma och vilat.

  Dessutom är det ju ett stort underkännande av er av Fagervall, som matchar Helmersson så hårt!

 4. han skriver:

  haha alltså var är världen påväg när man kallar helmer för backklippa? till exempel utvisningen på janohls va ju som alltid totalt onödigt bara för våra slöa hög till kapten inte orkade åka skridskor. Killen hänger inte med, proppa spelarn istället för att agera ryggsäck och trycka fast folk folk mot sargerna. nä, det är stor Svanberg varning på helmers spel.om han får förnyat kontrakt blir jag hellre örebroare!

 5. Lillgurkan skriver:

  Mycket skönt att knipa topp 3-platsen! Jag håller dock inte med dig om Helmerssons storhet. Han har spelat rena juniorspelet den här säsongen och har sämst +/- av backarna… Emmerdahl har nog fortfarande känningar från hjärnskakningen, och att det är därför han inte spelade igår?

 6. Dc skriver:

  Grymt skriver som vanligt 🙂 Grattis VIK till kvalet! Enormt kul!