Botten är nådd efter nytt fiasko mot Almtuna – ny tränare redan på fredag mot Timrå?

VIK Support har förgyllt många matcher med sina fantastiska TIFOn och sång. De tillsammans med stadens storlek ger bra SHL-potential. Men övrigt finns en del att önska... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det gick inte den här gången heller. Almtuna vann ödesmatchen med 5-2 mot ett mycket svagt, osynkat och odisciplinerat VIK.

Därmed har VIK förlorat åtta av de nio senaste och är nu i praktiken nästan avsågade från att undvika kval, om inget drastiskt händer.

Christer Olsson och Tony Zabel har tillsammans med spelarna misslyckats med att etablera ett offensivt spel och på sistone har även defensiven rämnat. Box play har totalt havererat.

Det finns ingen som helst spelglädje så långt ögat kan nå. Spelare som Fredrik Johansson, Niklas Lihagen, Anton Mylläri mfl. spelar troligen långt under sin kapacitet.

Talade med en klok och insatt person om när man eventuellt ska byta tränare:

”Har tränarna förtroende i gruppen tror jag inte på tränarbyte. Annars tror jag på det, så det är ju helt beroende på förtroendet och läget.”

Vad jag hör och ser på många håll finns inte 100 % förtroende för tränarna idag. Enklast är att sparka tränarna omgående för att få lite publik till en nystart på fredag mot Timrå.

Med nya tränare på fredag kan man nog locka en bra publik. Men mer av samma lockar nog bara 1000 personer. Så det är ju lite en ekonomisk fråga också faktiskt.

Jag hoppas att Andreas Appelgren och exempelvis Thomas Paananen (ger inga extrakostnader) tar över laget och sedan delvis tillsammans med spelarna kommer överens om hur man ska lägga upp det hela. Jag tror en nyckel är att ta ett steg tillbaka och släppa loss spelarna lite från tyglarna. För att bygga upp deras sargade självförtroenden.

Ett viktigt första steg för de nya tränarna är också att våga börja bänka spelare som faller ur ramen. När Appelgren till slut gjorde det ifjol som coach började resultaten komma.

Det är märkligt att Olsson/Zabel inte brytt sig om att bänka spelare som konstant fallit ur ramen, när de enligt uppgift varit så ”på” om allt annat. Nu faller ju denna konsekvenslösa coachning tillbaka på dem.

Byter man tränare försvinner ju också möjligheten för spelarna att ursäkta sig framöver.

Nu får vi hoppas VIK-ledningen visar mod och handlingskraft. Sedan tar vi nya tag mot Timrå på fredag.

12 svar

 1. Marko skriver:

  Jag kom på mig igår under matchen om att berömma spelare när de gjorde något bra, som egentligen inte var så märkvärdigt. Det kunde vara att slå en passning till en medspelare från 2 meter eller att man tog några skär extra i ett byte. Tänkte sedan att fan va illa VIK spelar och vad är det som egentligen händer.? Sen reflekterade jag lite till kring nivån och mindes tillbaka på Filandertiden.. Då hade vi faktiskt bättre spelarmaterial men då var det mer kaotiskt än idag anser jag. Dock så hjälper det föga för stunden med tillbakablickar när VIK inte presterar. Jag hade låga förväntningar på denna säsong men detta hade jag inte förväntat mig.
  Är nu ytterst tveksam att ens 2 spelare räcker att höja laget och kanske är det nya tränare som behövs. Jag anser dock att tränarna först ska få ett par spelare och om det inte fungerar hyfsat snabbt så behövs nya röster i båset. Det är mina tankar även om jag är emot att kicka tränare när förutsättningarna från grunden varit väldigt begränsade enligt min uppfattning

 2. Marcus skriver:

  Man blir uppgiven av VIKs spel, främst bristen på spelidé för att ta sig ur egen zon. Detta har varit på en otroligt låg nivå hela säsongen. Igår såg uppspelsfasen ut som pojklagshockey och ska man vara ärlig är detta ett av VIKs största problem, alldeles för många passningar som inte sitter på bladet.
  Jag förespråkar heller inte tränarbyte i normalfall men nu känns det oundvikligt. Måste få in en tränare med lite nytt tänk så att man inte blir fast i försvarszon hela tiden. Jag vägrar tro att VIK skulle ha sämre spelarmaterial än i alla fall Södertälje och Vita Hästen.

 3. Gurkan 63 skriver:

  Det lilla förtroende kapital som finns kvar för vik ör på väg att försvinna.. förra säsongen var det son nu fannsen aktioner som att skrammla in pengar till en styrelse son gång på gång visar att dom har inte den kunnskap att kunna förvalta dessa pengar. Slut upp på fredag för att i första hand stötta laget och i anndra hand visa sitt missnöje med styrelsens aggerande och hur som missklter föreningen…

 4. Patrick skriver:

  Kom till hallen och protestera. Tyvärr tror jag inte Äpplet kommer agera utan han tror fortfarande att det kommer att vända. Ledningen i Vik idag är den svagaste dem haft på evigheter, händer ingenting, bara tomma ord! Måste in med minst 2 spelare, byta tränare, tyvärr blir dem nog tvugna att ta Äpplet med tanke på ekonomin, var annars inte speciellt imponerard av hans inhopp förra året.

 5. Lelle skriver:

  Innan serien började trodde jag på tränarna men nu är jag mycket skeptisk. Tillbaka med Appelgren i båset.

 6. påsen skriver:

  Ett tränar byte är oundvikligt i det här läget..men vem vill ta över ett sjunkande skepp eller finns det överhuvudtaget någon i VIKS organisation som har kunskapen?? Tycker inte Äpplet lyckades värst bra förra säsongen..men något måste göras…NU.

 7. Miko skriver:

  Jag har hittills hållit en linje om att tränarna skall ges chansen att vända på den negativa trenden men det har tyvärr uteblivit. De nuvarande tränarna får tyvärr inte ut mer av laget. Åtta förluster på de senaste nio matcherna talar sitt tydliga språk och inget tyder på att det blir bättre, något måste således göras omedelbarhet.

  Ny tränare i form av Appelgren (att ta in någon annan omöjliggörs av den rådande ekonomin) borde stå i båset redan på fredag. Man vill ogärna hamna i samma situation som förra säsongen där man väntade för länge på att byta tränaren och när Appelgren väl fick ordning på laget var det för sent. Gör man nåt nu får Appelgren längre tid på sig att vända på den negativa trenden och klättra över kvalstrecket eller rädda laget kvar via kval. Att Vik med det nuvarande tränarparet plötsligt skall börja rada upp segrar finner jag dessvärre som högst osannolikt. Håller med om att en ny tränare skulle locka mer publik då det skulle ses lite som en nystart.

  Slutligen vill jag berömma denna portal som alltid genererar intressanta och sakliga analyser. Man ser på kommentarerna här att intresset för Vik är stort trots tabelläget. Västeråspubliken förtjänar verkligen bättre.

 8. Johan skriver:

  Något kommer att hända och tror att det blir tränarbyte, vi får nog svar på det redan imorgon. För som det är nu så håller inte detta,visst är kvaliten inte den bästa i truppen men något måste de ändra på. Men ta tränare från egna leden och spar pengar på så vis. Sedan måste de våga bänka spelare som inte visar vilja eller kämparglöd. Vilket mörker för oss om vi ska möta Mårtensson i kval. Men jag ser fram emot att läsa VLT imorgon.

 9. Gurkan 63 skriver:

  Styrelsen skulle ha agerad för länge sedan och varför dom inte ha gjort det ,det är en gåta för mig son mycket annat i föreningen ,vad är det händer och sker fattar don styrande vad som är på väg att hända ??? Ibland undrar jag om styrelsen och publiken det samma hockey match? ?? Eller tycker dom att vi publiken är dumma i huvudet ?? Lalla måste ju ha insett för länge sedan att det höra håller inte ;vik vän inte en träningsmatch bara där skulle man ha börjat insett att det höra blir en tuff säsong. Varför värvar vik fel spelare och ledare varför blir allting så galet fel i viks förening är det bara otur ?

 10. Loke skriver:

  Det klart att något måste göras. En stabil defensiv back och en målskytt måste in i laget snart nog. Inte Appelgren i båset utan in med Hellenberg och Mikael Johansson båda lediga efter att tokfan Jensen i Vita Hästen fått storhets vansinne.

 11. Ämmä skriver:

  Som du skriver, finns inte 100% förtroende för tränarna hos spelarna så måste dom bytas ut, även om jag är emot tränarbyten.

 12. Vimmerbyarn skriver:

  Finns det inga möjligheter för oss utomstående att protestera? Alla marscherar till hallen tex? Annars får man ju bara sitta och hoppas….