Bra besked både spelmässigt och fysiskt med stark tredje som gav 4-1 mot Malmö efter delikatesser där Zetterbergs assist glänste mest – nu väntar Djurgården i tredjeprismatch

Äntligen ett längre sjok av bra ishockey. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Efter tre raka förluster under försäsongen kom första segern via 4-1 mot ett brandskattat i SHL-lag i form av Malmö IF i Skoda Trophy på lördagseftermiddagen. Nu väntar trevligt nog Djurgården under söndagen i en match om tredjepriset istället för en, av många kanske förväntad, bottenfinal mot Södertälje.

Detta var ett litet konditionstest med match direkt 14.30 dagen efter fredagens kvällsmatch mot Brynäs, där VIK tappade allt sista tio.

Logan Roe verkar ha stabiliserat sig, men fick en liten lektion av Fagerlund i första. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Malmö, som hade vilat en dag, var bättre i första och kom ofta väl lätt igenom mittzon. Vi som satt bakom VIK:s bänk såg hur backcoach Patrik Fagerlund hade en lektion i ”gap-control” med bland andra Logan Roe efter ett farligt MIF-anfall genom mittzon.

Ryttar visar att JG inte kan ta förstespaden för given. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

0-1 efter 15.49 till MIF sedan Tornberg förlorat en duell mot Dennis Svensson, som mycket skickligt satte en backhand efter en snurrfint otagbart bakom en utmärkt Linus Ryttar.

MIF hade totalt 6-4 chanser i spel 5v5 i första. Åter dåligt PP då VIK fick sina två enda chanser i den spelformen i första perioden. Bara en chans av värde skapades under dessa fyra PP-minuter.

I andra kom ett mycket snyggt mål efter en smart lobb från egen zon av Lunsjö till Zetterberg, som hittade Jansson, som spelade Lavoie, fick tillbaka och Jansson via lite Foppa-stuk gav 1-1 efter 35.13.

Malmö var dock lite bättre även i andra och 6-5 chanser 5v5. MIF hade längre anfall än VIK. Det behövdes lite mer precist passningsspel och längre anfall från VIK inför sista.

Och längre anfall och bättre gulsvarta passningar var precis vad vi fick se i tredje. VIK skapade mest i tredje (5-1 chanser i 5v5) och VIK var äntligen väldigt effektiva.

Begåvade Lukas Zetterberg verkar bättre tränad än någonsin. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Efter en fin djupledspass av Jardeskog, och en bra pass av Svensson till Zäta stod den sistnämnde för ett drömpass till Lunsjö, som fick öppet mål och 2-1 efter 42.58. MIF var dock bra i PP och bombarderade mot utmärkte Ryttar och var en stolpträff av Lerby från 2-2.

Bergman var åter en urkraft och bra förarbete av #25 gav, kanske lite turligt, From öppet mål fram till 3-1 efter 47.38. Ludvig Östman låg bakom det målet med en smart ”pinch” och puckvinst i mittzon.

Bergman verkar trivas med livet och har kanske börjat använda kilona och farten än mer. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

4-1 efter lysande pass av Bergman till Karlsson i mitten, och Karlsson hittade From efter 52.24. Ett bra direktskott överraskade Anton Svensson i MIF-kassen. VIK höll undan bra och det var närmare 5-1 än reducering då MIF bara skapade i PP i tredje.

SAMMANFATTNING

Bra besked, både spelmässigt och fysiskt, med urstark tredje. Det var inte fel med en seger då det inte är bra att gå en hel försäsong utan segerkänsla. Nu blir det lättare att åka på träningar och lite mer arbetsro.

VIK var lite slarviga i passningsspelet första 40 men trots det höll VIK relativt jämna steg med Malmö, som dock saknade många tunga namn. I tredje stämde plötsligt passningsspelet och det är grundnyckeln för allt i ishockeyn.

VIK lyckades också täta till mittzon i tredje och MIF fick inte några mer farliga spelvändningar. Chanserna i spel 5-mot-5 slutade totalt 14-13 till VIK, men i PP var MIF klart farligare med 8-1 i skapade bra lägen. MIF fick dock fyra PP mot VIK:s två.

Kedjan med Skedung mellan Zetterberg och Lunsjö fortsatte visa kemi. Skedung verkar ha tagit ett kliv och är nu mer ”Kalle Östman-lik” än någonsin med sin mångsidighet och slit.

Zätas delikatess vid 1-2-målet var något att minnas, och Zäta var även inblandad i Jimmie Janssons lilla kopia av ”Lillehammer ´94 alá Peter Forsberg”. Lukas Zetterberg går mot en bra säsong och det är intressant att många kvarvarande spelare inlett så bra. Många som drillats i VIK några år nu förefaller starkare, kanske främst Zäta.

Bergman var magnifik både med och utan puck, och verkar som utlovat spela mer fysiskt. Två bländande assist dessutom. Filip Karlsson har ett helt annat driv nu och vill hela tiden framåt och är ständigt i rörelse. Med högerfattade snipern From i denna kedja kan det bli hur bra som helst.

Jesper Johansson gjorde en ny stormatch som center (Mikael Frycklund satt åter på läktaren och även Simon Fernholm saknades). Wikman var också så energisk och orädd som bara WW17 kan vara. Kangas är bra över pucken och denna enhet blir svår att spräcka.

Svensson letar efter toppformen. Här steget före Kalle Östman. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Svensson, Rauchenwald och Lavoie letar fortsatt kemin, även om de tog sig under matchen. Svensson stod för en en smart pass och assist vid 1-2-målet, viktigt för självförtroendet där.

Och Lavoie levererade en fin assist vid 1-1-målet. En styrka att göra poäng trots förbättringsbart stäm.

Alexander Rauchenwald letar toppformen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Rauchenwald sliter bra utan puck och vinner en del i forecheck, men ännu osäkert hur bra österrikaren är över puck i att täcka och skydda samt fördela trissan. Dock väldigt tufft motstånd samtidigt som centern ska hitta rätt i ett nytt land, lag och liga.

Jansson verkar trivas med C:et och Roe. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

På backplats var Jansson ledande och verkar trivas i par med Roe, som åter syntes mindre än tidigare, på gott och ont. Jansson har verkligen blivit kyligare med pucken och självförtroendet är på topp både offensivt och defensivt.

Östman hade en småjobbig start med lite smärre felpass, men oj så backen spelade upp sig. Det är fascinerande att Östman bitvis kan vara så bra direkt från Ettan. Luktar stort fynd lång väg.

Linus Ryttar var skärpt och tog 29 av 30 skott. Målvaktsparet är väldigt gediget och VIK kommer nog inte behöva köra JG onödigt hårt.

Nu njuter vi av segern en liten stund innan Djurgården väntar under söndagen. Nedsläpp 13.30 om inte bloggen har sett fel.

PUCKLIGAN

5 Lukas Zetterberg

4 Marcus Bergman

3 Linus Ryttar

2 Jimmie Jansson

1 William Wikman

8 Responses

 1. Peter T skriver:

  Jag saknar kommentar från Jan Hammar.
  Han brukar va den första som klagar, även om vi förlorar mot shl motstånd.
  Nu då, när vi spelat bra i samtliga matcher, vunnit övertygande mot Malmö, leder i skrivande stund mot DIF.
  Om du tänker efter lite, finns säkert nått du kan hacka ner på.

 2. Pelle skriver:

  Så fort man klagar på Svensson så ser det genast bättre ut. Assisten till 2-0 är genial.

 3. Peter skriver:

  Jag har nu sett tre av fyra matcher och jag måste säga att hittills så har Anton Svensson varit en riktig besvikelse. Han verkar inte alls vän med pucken. Med tanke på hans säsong i Tingsryd och det han är värvad för så har han massor att bevisa. Känns också som om farten ofta är väl långsam. Håller tummarna att det lossnar lite för Anton mot Djurgården idag. Och det är ju hela 26 dagar kvar till premiären, så vi får helt enkelt hoppas det vänder.

  • Pelle skriver:

   Hoppas verkligen att han inte blir en flopp. Skridskoåkningen är nog inte hans bästa gren. Är väl därför han normalt har sina största styrkor i PP.
   Hans gamla center från ifjol Felix Olsson har ju sett bra ut i SSK. Tredjelänken Harju har väl haft en del skadeproblem hittills.

   Även Rauchenwald kan man känna viss oro för, men han borde väl ha kapacitet nog för den här serien kan man tycka.

 4. Jesper skriver:

  Vet man vad det är för fel på Fryckis?

 5. Musse skriver:

  Såg matchen på plats. Stabilt rakt igenom, stor skillnad i både försvar och anfall mot förra säsongen. Jardeskog kommer nog bli en publikfavorit med sin sköna spelstil. Ryttar kommer sätta press på JG att prestera topprestationer för att hålla den på papperet förstaspaden.

 6. Ville skriver:

  Träningsmatch och spel mot ett Malmö som saknade 13 ordinarie spelare. Det ser bra ut men jag väntar med hyllningarna efter 10 omgångar i HA.

 7. Pelle skriver:

  Nedsläpp 13.30 var det nog.
  Det här laget känns väldigt lovande. Man myser. Kan bli roligaste säsongen på länge.