Bra juniorverksamhet verkar inte alls viktig för ett allsvenskt lags chanser att nå SHL – fråga Örebro, Växjö, Oskarshamn och Karlskrona…

VIK J20:s målvakt Johan Ström tippas gå i NHL-draften i höst av EliteProspects.com. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

 

Hur viktig är egentligen en egen bra juniorverksamhet för ett allsvenskt lags chanser att nå SHL? Tja – ställt lite på sin spets tog sig Karlskrona, Oskarshamn och även Växjö till SHL utan nämnvärd juniorverksamhet. Inget av dessa hade ens ett lag (!) i högsta juniorligan SuperElit säsongerna de gick upp.

Och Örebro gick väl i nästan enbart till SHL tack vare Mikael Fahlanders miljoner, snarare än någon enastående juniorverksamhet. De hade inte heller ens ett lag i J20 SuperElit då de gick upp säsongen 2012/13.

Detta är såklart ett cyniskt resonemang då ungdomsidrott är så viktigt på många sätt. Men ur ett rent elitperspektiv och för att nå SHL för en allsvensk klubb finns det nog ingen jättestor mening att lägga några större pengar på juniorverksamheten när man har så extremt tight budget som VIK.

Paradoxen är att för att kunna satsa på juniorverksamheten måste VIK först slimma den för att A-laget ska kunna satsa sig igenom nålsögat och nå SHL och de 45 TV-miljonerna/säsong.

***

Det var intressanta reaktioner på nätet kring bloggens artikel om att poängkungen i VIK J20 SuperElit, Eric Juhlin, enligt egen utsago i VLT, inte ens blev tillfrågad av VIK-ledningen och valde Växjö istället:

Stiffen fick en like av Dennis Rasmussen.

Enligt insatta bloggen talat med menar flera att det handlar mycket om ekonomi och kommunikation (dagens unga ”vill ha feedback på varje skär”). Det är också enligt rykten så att sex bra spelare från U16 ska ha valt att lämna för att spela någon annanstans och tre av dem ska troligen till Örebro.

Detta antagligen eftersom att det finns mycket mer resurser. Betalda lägenheter, obegränsat material, osv. VIK säger att de vill satsa på juniorer och vill få fram spelare ur de egna leden.

Men ungefär så här går vissa tankegånger hos insatta: ”Visst är det några stycken som fått varit med från J20 i år men flera tycker inte de fått chansen i A-laget. Många vet inte hur man ska kunna visa upp sig när man får 3-4 byten under en match.

Eric har ju varit med x antal matcher där han inte fått ett enda byte, klart man ledsnar. Många tycker nog att om man ska va med så ska man få lira i en andra eller tredje line, en hel match. Det håller nog fler i J20 med om.”

Detta ovan är ett perspektiv på frågan.

Ett annat perspektiv är att det svårt för VIK-ledningen då det är omöjligt att matcha SHL-lagen och visar någon junior något är de ju borta i SHL direkt, som exempelvis stortalangen Jesper Wallstedt, nu i Luleå.

Det har lett till ett relativt svagt juniorlag där få spelare kan göra skillnad i ett allsvenskt topplag. Om spelare lämnar VIK så tidigt faller ju hela nyttan med en vass juniorverksamhet sett ur ett perspektiv att A-laget ska nå SHL med hjälp av starka juniorer som fyller på underifrån.

Det blir ett moment 22 så länge A-laget är i farmarserien (också kallad Allsvenskan). VIK kan (eller bör) inte satsa där och därmed blir det ingen överdrivet attraktiv juniorverksamhet just nu heller. Däremot – den dag VIK når SHL och då översköljs av miljoner blir det en helt annan sak. Då kan man börja slåss om de bästa juniorerna som ganska snabbt kan gå rakt in i SHL eller HA.

***

Bloggen hoppas gräva mer i detta intressanta ämne och har kontaktat juniorlagets sportchef Pär Hellenberg för hans syn på saken.

6 svar

 1. Alkemisten skriver:

  VIK är inte attraktivt och gör inget för att bli attraktivt för Juniorer.
  Camper varje lov för ungdoms och juniorer, kontraktera upp riktiga och specialiserade tränare för dessa camper. Detta ger en tilltro till att VIK satsar och dessa camper finansierar sig själva, det kommer spelare från länet till VIK för att vara med på dessa camper, du får en tillhörighet till VIK även från sådana som spelar i andra klubbar länet. Satsa mer på hemvävt från länet och satsa ordentligt ekonomiskt på J18, J18 elit och J20, se bara på Skellefteå alltid 5-8 spelare med SAIK som moderklubb och ytterligare 3-6 från länet i A-laget.
  Sist men inte minst, satsa HOCKEYN nu ligget allt fokus i VIK på ett Gulsvart hjärta, friends, high five och regnbågsfärger m.m, men när det verkligen bränner till och hjälpen och stödet behövs från dessa då är det bara en massa svammel och mummel, kort och gott ett spel för galleriet för att få in mer sponsring.

 2. Dags för ansvariga att vakna skriver:

  Bara för några år sedan kallades VIK för talangfabriken i riksmedia pga alla bra juniorer som kom fram. Numera är juniorverksamheten i VIK i fritt fall och spelarna flyttar likt ett lämmeltåg till andra föreningar

 3. Don Rosa skriver:

  Det är två spelare från VIK U16 som går till Örebro. Totalt fick dessa två ihop 14 poäng på 18 respektive 20 matcher. Alltså inga toppspelare MEN man ska komma ihåg att man utvecklas väldigt olika i den aktuella åldern. Det som däremot är intressant är ju hur många egna spelare som VIK tar in i sitt U18-lag (läs. Hockeygumnasium).

  • Örjan skriver:

   Följande killar är klara att lämnar årets U16 elit

   Lucas Cederholm 23 matcher 2+4 Örebro
   Elias Pettersson 21 matcher 0+13 Örebro
   Liam Engström 22 matcher 5+10 Örebro
   Petter Eriksson 20 matcher 4+10 HV 71
   Feiix Ramberg 22 matcher 16+14 Luleå
   Oliver Dahlgren 22 matcher 6+5 Enköping
   Emil Niclasson 23 matcher 3+8 Grums
   Albin Pettersson 22 matcher 2+4 Grums
   Rasmus Gramberg målvakt Enköping

   Kvar i VIK För närvarande enligt elitprospekt
   Hugo Mellinger målvakt
   Och Leo Krantz
   Och följande killar från U16 ungdom lämnar
   Jonatan Eriksson 19 matcher 17+13 Malung
   Liam Frisk 17 matcher 12+4 Malung
   Erik Nordström 17 matcher 6+9 Häradsbyggden/ Team Leksand
   allt enligt elitprospekt

 4. Örjan skriver:

  Det största felet jag tror är att killarna drar till andra lag och hockeygymnasium är att VIK inte visar så stort intresse för dom före
  Att det hänger ihop med att man ser föregående års intag är många medelmåttor till spelare som är sämre än killar i VIKs lag
  Och då drar man till andra lag
  Har killar som lirar div 1 redan som är juniorer än som blivit ratade av VIK
  Och man kanse skall ta och titta över tränarfrågan
  Att från typ U13 inte längre ha föräldrartränare
  För blir nog lätt så att då har dom killarna fördel att komma in lättare i lagen när det blir dax för U16 elit sen J18 elit för att ”pappa” vart tränare eller lagledare tidigare
  Finns mycket att jobba på för VIK inom ungdomshockeyn för idag är det inte bra

 5. Bozo skriver:

  Satsa på barn och ungdomar i låg ålder. Då får man Västeråsare att börja och fortsätta med hockey. Släpp iväg de bästa sen från de blir 16-17, för de går ändå inte att behålla. Plocka hem de till A-laget sen när de utvecklats hos något bra J20 lag. Verkar inte vara några problem att få tag i J20-spelare som ska ta sitt A-lagsgenombrott från andra lag.