VIK ska enligt Expressen värva August Tornberg från Björklöven: En ”can’t miss”-värvning för Västerås som saknat en mångsidig defensiv rese

VIK fick upp ögonen för August Tornberg redan 17/18 då VIK hade svårt mot ett vasst Piteå ledda av Tornberg & Co. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

”Jätteintressant klubb.” Så säger 194 cm August Tornberg om VIK till sillykungen MrMadhawk på Expressen. Så säger man knappast om en klubb om man inte är typ muntligt överens? Johan Svensson har väl heller nästan aldrig haft fel?

Och den här bloggen skrev om detta redan 17:e mars, så det går i linje med Expressens uppgifter.

Man kan nog säga att högerfattade Tornberg är en tvåvägsback som är väldigt bra defensivt. I så fall en ”can’t miss”-värvning för Västerås som saknat någon mångsidig främst defensiv rese. Sedan återstår att se hur mycket offensiv Paananen och Ivarsson kan få fram och lyfta de 4+11 som Tornberg producerade i Löven.

I HockeyPuls VIK-podd nyligen där undertecknad fick vara med och gaffla berättade programledaren Adam Johansson att han talat med en toppspelare som menade att backparet Tornberg – Hardy Häman Aktell var svårast att passera i hela Allsvenskan.

Att Tornberg hade klart bäst plus minus i Real Björklöven (+27) säger också något. Men i Löven (som ville behålla) blev det mest spel i tredje backparet vilket 27-åringen ska ha tröttnat lite på.

I VIK blir det med stor sannolikhet en viktig roll som topp-4-back och spel i antingen PP1 eller PP2 och en given nyckelroll i BP. VIK-fansen minns också hur bra Piteå var under året i Ettan (vi minns 4-0-utskåpningen i Piteå i AllEttan…) med Tornberg som deras bäste back då.

***

Tänkbara backpar 2020-2021:

August Tornberg – Mr Y
Simon Åkerström – August Nilsson
Gustav Berglund – Calle Ehrnberg
Mr XZ – Mr ZY

De stora backfrågorna nu blir vad som händer med Alexander Younan och Jimmie Jansson.

5 Responses

 1. Hockeyfan skriver:

  OK värvning.

 2. Mattias skriver:

  Jag är Löven supporter.
  Men detta kommer vara en grym värvning av Västerås om ni lyckas. Tycker han fick oförtjänt lite speltid i Björklöven på slutet och han otroligt utvecklingsbar. Paananen kommer göra honom till en klass back. Övertygad om det.
  Grym +- statistik förra året.

 3. Daniel S skriver:

  Jag tycker Tornberg blandade och gav lite under säsongen som gick, som dock var hans bästa i löven.

  Säsongen innan hade han stora svårigheter i egen zon och hamnade ofta i situationer som kunde ha undvikits.

  Detta var dock bättre denna säsongen, med några undantag, men jag tror att det nog är dags för August att byta lag då han knappast får plats som topp-4-back i löven säsongen som kommer.

 4. Olle skriver:

  Tror Tornberg kommer bli en kanonvärvning för er. En riktigt stabil HA-back utan vare sig tydliga styrkor eller svagheter. Gör aldrig en dålig match även om han sällan syns. Men det är ju en bra egenskap som back.

  Önskar honom all lycka framöver!

 5. Bozo skriver:

  Sån dominant back som Tornberg var i Ettan när vi möttes har VIK inte stött på under dessa två år i HA. Möjligtvis Mattias Karlsson i Leksand när det började dra ihop sig i slutet på förra säsongen.