Bra skytte och en ny fin insats av Bjurö & Jacobsson gav segern mot starkt Almtuna

Johner levererar och levererar. Lagets poängkung är verkligen en kille att lita på över hela isen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Jonatan Bjurö stod för en ny stark insats då VIK besegrade det välcoachade Almtuna med 4-1 på måndagskvällen inför 3008 i ABB Arena. Bjurö tog sin femte seger på sju matcher och har fått sitt genombrott nu.

VIK fick en drömstart efter ett patenterat skott från blå i power play av Jeremy Williams. Almtuna käkade dock in sig i perioden och skapade farligheter som dock Bjurö briljerade på. Almtuna är bättre än någonsin.

Bjurö har nu vunnit fem av sju matcher och släppt in 1,84 mål/match och har fina 93,09 i räddningsprocent. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Almtuna kom även ut hårt under andra periodens första fem minuter. När det behövdes som mest visade åter Dustin Johner sina spetskvalitéer då han tog emot en Connypass på skridskon och sedan fintade upp sin bevakare på läktaren innan 2-0 vallades in efter 27 minuter i power play.

Efter det var det VIK:s match. Gulsvart fick i slutet på matchen också välförtjänt hemmaplansflyt a’la Mora då Freddan Johansson och Robin Jacobsson gjorde varsitt fint mål inom loppet av 66 sekunder fram till 4-0.

Freddan Johansson fortsätter att vara vass både under rören och på isen, 1+1 idag. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I sista perioden kontrollerade VIK det bra, förutom då Haga direktskottsbombade in 4-1 bakom en förvånad Bjurö. Kanske var det inte otagbart, men samtidigt var det en direktskottsbomb från distans.

Sammanfattning

Ett problem under första halvan av matchen var att forwards drällde med pucken vilket gjorde så att AIS kunde skölja över VIK några gånger. Som tur var spelade backarna åter mycket stabilt och kunde hjälpa Bjurö då forwards tappade pucken i fel lägen.

Almtuna är bra och har fina uppspel. Upplänningarna kan till skillnad mot VIK som en kanske lite ”mindre” klubb spela i princip helt utan press och inledningsvis kändes det som VIK:arnas knogar var aningen vita då de höll om klubborna lite för hårt.

Det är uppenbarligen lurigt för de lite ”större” lagen att var och varannan omgång möte dessa bekymmerslösa lag. På onsdag väntar ännu ett sådant lag då Asplöven väntar hemma för övrigt.

Det som dock skiljer lagen är skyttet. AIS satte många fina lägen i plexiglaset, när istället Williams, Jacobsson och Johansson pricksköt in sina lägen.

Jacobsson gjorde en ny stark insats och krönte insatsen med ett klassavslut. Johner var stark över hela banan och Frycklund använder sin fysik bättre och bättre var varje match.

Frycklund ger sig mer och mer in i trafiken framför mål, bra! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Erik Andersson är nyttig med sin fart, men Frycklund och han sätter kanske inte upp Williams i tillräckligt med lägen i 5-mot-5. Hoppas det kan lossna.

Likaså känns det lite som Davidsson behöver lyfta i spel 5-mot-5, var idag en liten syndare då han tappade några puckar i fel lägen.

Om vi ska fortsätta se förbättringspotential är det så att fjärdekedjan producerar precis lika lite som när Marcus ”Messy” Jonsson och Viktor Mårtensson huserade här. Berg har 0+1, Svedlund 1+1, Bromé 1+1 och Söderkvist är mållös (men får lite assist i powerplay). Det skulle underlätta om dessa kunde avlasta med något mål då och då.

Jonte Berg gör det oerhört bra. Men skulle det inte kunna gå att producera mer än vad Messy och Mårtensson gjorde? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Annars är det fortsatt så positivt att VIK-traktorn börjat puffa igång åt rätt håll. Kan Bjurö hålla formen, kan backarna fortsätta utvecklas ledda av Jacobsson & Angell och kan Williams, Johner, Conny, Freddan och Urbas fortsätta producera ser det bra ut för SHL nästa år i VIK-land.

Västerås tre stjärnor:

1. Robin Jacobsson – Så stark över hela isen. Och karl´n gör mål som back! Så värdefullt.

2. Jonatan Bjurö – Stod pall då AIS tryckte på. Räddningen på Janhols crossispassning till Mattson var av högsta nivå. Tog även något friläge i slutet.

3. Dustin Johner – Jobbade stenhårt, gjorde 1+1, vann viktiga tekningar och gjorde det vackra 2-0 precis när det behövdes som mest.